EU:s revisorer sågar miljardrullning till klimatåtgärder: ”Få faktiska effekter”

Revisionsrätten kritiserar Coronafondens återhämtnings- och resiliens-pengar. De skriver bland annat att de cirka 275 miljarder som allokerats till klimatåtgärder avviker från lagda planer och att det finns få indikationer på faktiska effekter.
EU:s revisorer sågar miljardrullning till klimatåtgärder: ”Få faktiska effekter” - France EU
Coronafondens effekter på klimatet sågas i en ny rapport från Europeiska Revisionsrätten.

EU:s gigantiska coronafond kom till för att EU-länderna skulle gå stärka ur pandemin. Betydande delar av pengarna har öronmärkts åt klimatarbete. Men effekterna på klimatarbetet har uteblivit, menar nu EU:s revisorer.

I den nyligen publicerade rapporten “Green transition – Unclear contribution from the Recovery and Resilience Facility” skriver Europeiska Revisionsrätten att åtgärderna avviker från planen och att det finns få dokumenterade effekter från stöden.

“Vi drar slutsatsen att de identifierade svagheterna i utformningen och implementeringen av dessa faciliteter innebär att man kan ifrågasätta huruvida klimat- och miljömål har uppnåtts. Därmed framstår bidraget från återhämtningsfonden som oklart.”

Rapporten utvärderar genomförandet och effekterna av de medel som har investerats. Fonden var en del av återhämtningen från pandemin och de totala beloppen som allokerades till medlemsstaterna summerade till 275 miljarder euro. Syftet med dessa medel är att stärka EU efter pandemin och bidra till en hållbar utveckling.

Med utgångspunkt i dessa slutsatser rekommenderar man bland annat att EU-kommissionen bör förbättra rapporteringen kring unionens klimatpengar och att kommissionen bör se över utformningen av olika stödinstrument.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.