Europas mestundervärderade aktier?

Aktien var iskall på NGM-börsen i Sverige och hittade inga köpare på Londonbörsens AIM-lista. Nu drar Castro Khatibs bolagssfär vidare till Frankfurt med nya löften om storslagna affärer. Kommer någon att köpa historien den här gången?

Affärsvärlden har som en av få tidningar följt filmproducenten och affärsmannen Castro Khatibs förehavanden på börserna i fyra länder de senaste tre åren. Floden av pressmeddelanden och löften har varit av sällan skådat slag men hittills har mycket lite de facto förverkligats, vilket vi tidigare rapporterat om.

Men i februari 2008 säljs historien om ett blivande film- och underhållningsimperium på samma sätt som det gjordes redan 2005. Visserligen har den danska polisen fört fram misstankar om avsiktligt felaktig informationsgivning i sfärens noterade bolag på Köpenhamnsbörsen men det har så här långt inte ändrat något.

Den egentliga affärsidén verkar vara att hitta köpare av bolagssfärens noterade aktier. Strunt samma om det är enskilda spekulanter på aktiemarknaden eller någon som vill byta en fungerande affärsverksamhet mot nytryckta aktier.

I väntan på detta har sfären radat upp en diger lista på närståendetransaktioner och uppgörelser mellan de egna bolagen. Och mer ska det bli. Som utomstående betraktare kan man fråga sig vad som är möjligt att göra på börsen utan att någon reagerar.

Tre huvudbolag
Så hur ser sfären kring Castro Khatib ut idag? Låt oss koncentrera oss på de tre huvudbolagen just nu. Det handlar om onoterade skatteparadisbolaget Aladdin Investment Services Ltd och de två noterade bolagen Europe Investment A/S på Köpenhamnsbörsen och Europe Vision Plc som just flyttats från AIM-listan i London till Frankfurtbörsens småbolagslista.

Så långt inga problem, men när man ska beskriva ägarkopplingarna blir det svårare. Vad vi ser framför oss skulle kunna beskrivas som en koncern, med Aladdin som moderbolag, och två dotterbolag som är noterade var för sig (Aladdin äger 69 procent av Europe Vision och 32 procent av Europe Investment, enligt bolagens årsredovisningar för 2007). Dessutom äger Europe Investment 25 procent av Europe Vision.

Ytterligare ett tecken på de nära kopplingarna är att både Europe Investment och Europe Vision betalar arvode till Aladdin för konsulttjänster och kostnader för kontor och resor. Castro Khatib jobbar åt samtliga bolag.

De båda noterade bolagen betingar ett värde på omkring 550 miljoner kronor i dagsläget. Det ska jämföras med en värdering på över 2 miljarder kronor i början av 2006. De stora beloppen beror inte på att det finns några pengar i kassorna på börsbolagen. Däremot äger Europe Vision 11 procent av ett marockanskt filmstudioprojekt som inom fem år ska vara värt många miljarder.

Utlovade vinster blev tung förlust
Och eftersom Europe Investment äger 25 procent av Europe Vision smittar värderingen av sig. Åtminstone borde den det i teorin. Europe Investment har nämligen utlovat stora vinster från en kommande försäljning av aktierna i systerbolaget men någon försäljning har det inte blivit och förtroendet har sakta men säkert sjunkit.

För helåret 2007 summerar Europe Investment en förlust på omkring 200 miljoner kronor på grund av stora nedskrivningar av värdet på Europe Vision-aktierna.

Underligt nog är det Europe Investment som ger mest information om Europe Visions verksamhet om man jämför bolagens årsredovisningar. Det berättas detaljerat om det enorma studioprojektet med vidhängande nöjespark. Allt ska bli klart inom fem år, samma tidsperiod som nämndes förra året. Aktieägarna serveras ett grynigt fotografi från platsen där allt ska byggas. Den är tagen i maj 2007 och därefter verkar inget ha hänt. Revisorerna varnar för att det kan bli problem med finansieringen.

Källa: Europe Investments årsredovisning

Värdering på 10 miljarder
Europe Vision värderar dock utan att blinka investeringen i Morocco Film City till drygt 1 miljard kronor, vilket skulle ge en värdering på 10 miljarder för hela projektet. Det låter fantastiskt men allt återstår att bevisa.

Under tiden görs nu en rad omflyttningar i sfären, varav Frankfurtnoteringen av Europe Vision är en. Aladdin passar också på att öka ägarandelen i Europe Investment genom att lösa in lån till aktier. Konverteringen görs till en tacksamt låg kurs och övriga aktieägare tvingas skjuta till nya pengar om de vill försvara sina andelar.

I vanliga fall skulle man kunna tolka det som att storägaren visar sitt förtroende för bolaget genom att köpa på sig mer aktier men i det här fallet är det inte riktigt så enkelt.

Tittar man på vart de utlånade pengarna har hamnat så visar det sig att de ofta strömmar tillbaka till verksamheter där Aladdin har egna intressen vid sidan av de noterade bolagen. Det gäller exempelvis miljardinvesteringen i Morocco Film City där Aladdin är största ägare och den filmfond vars kapital gått till filmer som Castro Khatib är med och producerar.

Under fjolåret ställde Aladdin ut omfattande lånelöften till Europe Investment, som nu alltså krävs tillbaka i form av aktier. Övriga aktieägare kan fråga sig vilken kontroll de har över transaktionerna.

Vart går pengarna?
Av lånen gick 23 miljoner kronor till en filmfond som bildades tillsammans med Europe Vision. Hittills har pengar gått till Castro Khatibs filmprojekt Sebastian’s love och The Message. Fonden ska nu stängas och kvarvarande belopp satsas på den sistnämnda filmen. För Europe Investments övriga aktieägare handlar det bara om att hoppas på en färdig film och kommande biljettintäkter.

Den andra stora investeringen gjordes i ett antal möjliga företagsköp. Europe Vision sålde “rättigheterna” att delta i köpen för 18 miljoner kronor. Några affärer har inte genomförts och det är oklart vad Europe Investment faktiskt har betalat för.

Europe Investments räkenskaper 2003-2007:

Källa: Europe Investments årsredovisning.

Aladdins överdådiga finansieringsvilja innebär alltså att pengarna bara passerar de noterade bolagen ett kort ögonblick men på vägen har de till synes skapat ett värde i bolagen. Den enkla logiken är att detta borde sätta ett värde på aktierna.

Hittills har aktiemarknaden tvivlat men om de storslagna affärslöftena slår igenom väntar guld och gröna skogar för aktieägarna. Det gäller bara att bortse från alla struliga affärsupplägg, missade prognoser, uteblivna bolagsköp och det faktum att aktiekurserna gått i däck så här långt.

Eller se det så här: Om löftena infrias har vi just hittat två av de mest undervärderade aktierna på den europeiska aktiemarknaden!

Men är det så enkelt?

Borde man inte fråga sig varför Castro Khatib och Aladdin Investment Services lägger så mycket krut på att attrahera hugade spekulanter? Varför snackas det så mycket och händer så lite konkret? Och om de nu sitter på så mycket pengar och unika affärsidéer skulle de ju tjäna mer på att jobba helt privat och gå till börsen först när värderingarna synliggjorts.

Det senaste lockropet är att Aladdin ska finansiera starten av en ny internationell tv-kanal med inriktning på mode. Detta beräknas kosta upp till 5 miljoner dollar men Aladdin är berett att ta denna kostnad och sedan sälja hela kalaset till Europe Investment inom ett år. Upplägget presenteras som ett sätt för Europe Investment att få del i ett spännande medieprojekt utan att anstränga den egna kassan i nuläget. Tanken är att detta ska blidka småaktieägarna när Aladdin vill lösa in lånen till aktier. Det låter nästan som välgörenhet.

Eller är det bara ännu en glänsande krok i raden av krokar som Castro Khatib kastats ut i vassen på den svensk, danska, brittiska och tyska aktiemarknaden de senaste åren? Och kommer i så fall någon att nappa den här gången? Fortsättning följer.nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.