Europas gaspriser stiger till årshögsta efter ”dunkelflaute”

De europeiska gaspriserna har rusat över 20% bara i november och ligger nu på den högsta nivån på ett år. "Helt galet. Detta slår hårt mot både konsumenter och industrin", säger SEB Norges chefsanalytiker Bjarne Schieldrop till Dagens Næringsliv.
Europas gaspriser stiger till årshögsta efter ”dunkelflaute” - WEB_INRIKES
Illustration. Foto: TT

Terminspriset på naturgas i Europa handlas på tisdagen kring 47 euro per megawattimme. Det är den högsta nivån sedan november 2023, enligt Trading Economics.

SEB:s råvaruanalytiker Ole Hvalbye säger att de senaste veckornas uppgång delvis kan förklaras av en så kallad “dunkelflaute”, vilket är en period som präglas av kompakt mörker och lite vind. Det innebär att sol- och vindkraften har svårt att generera någon energi.

“Du får inte så mycket hjälp från den massiva utbyggnaden av förnybar kapacitet om vädret inte tillåter det, så man måste bränna gas för allt vad tygen håller”, säger Hvalbye till Dagens Næringsliv.

Två andra bidragande faktorer till prisuppgången är att det norska gasflödet minskade under måndagen på grund av driftstörningar, samt att ryska Gazprom stoppade sina leveranser till Österrike i helgen. Väderprognosen för december indikerar dessutom kallare temperaturer, vilket kan öka efterfrågan och påskynda tömningen av gasreserverna i Europa, skriver Trading Economics.

Historiskt har gaspriset under normallägen handlats strax under 20 euro, men SEB räknar med att det kommer ligga runt 40 euro hela nästa år. Terminsmarknaden prissätter naturgas som ska levereras lång fram på sommaren till 44 euro.

“Det finns nästan ingen säsongsvariation, vilket är högst ovanligt och indikerar en nervös marknad”, säger Hvalbye.

SEB ser samtidigt en risk för att priserna kommer stiga ytterligare – om Kina väl får fart på sin ekonomi och börjar efterfråga mer naturgas.

Läs mer: Visselblåsare sågar Sveriges gasberedskap: ”Situationen är skandalös”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.