Europas etta inom förnybart skalar ner planer på vind och sol

Statkraft som är Europas största producent av förnybar energi bromsar sina tillväxtplaner. Jätten kommer bygga färre nya vind- och solkraftverk på grund av lägre elpriser och högre kostnader. Det rapporterar Financial Times.
Europas etta inom förnybart skalar ner planer på vind och sol - Statkraft presenterer resultatene for 1. kvartal 2024
Statkraft, Europas största producent av förnybar energi, bromsar sina tillväxtplaner.

Enligt Financial Times har Europas största producent av förnybar energi, Statkraft, dragit ner på ambitionerna gällande sol och vindenergi.

Statkrafts VD Birgitte Vartdal, som tillträdde i april, har lovat att “vässa” strategin för att klara sig i en tuffare miljö.

“Övergången från fossil till förnybar energi sker i en allt snabbare takt i Europa och resten av världen. Marknadsförhållandena för hela den förnybara energibranschen har dock blivit mer utmanande”, sade hon enligt FT.

Statkraft, som ägs av den norska staten och främst producerar energi från sin stora flotta av vattenkraftverk, meddelade i förra veckan att man kommer bromsa kapacitetstillväxten.

Bolaget siktar nu på att installera 2–2,5 Gigawatt (GW) landbaserad vindkraft, solkraft och batterilagring årligen från 2026 och framåt. Det är potentiellt tillräckligt för att förse cirka 2,5 miljoner hushåll med elektricitet. Detta jämfört med det tidigare målet på 2,5–3 GW årligen från 2025 och 4 GW årligen från 2030.

Minskade ambitioner inom havsbaserad vindkraft

För havsbaserad vindkraft siktar Statkraft nu på att utveckla 6–8 GW totalt till 2040, ned från det tidigare målet på 10 GW.

“Vi tror fortfarande starkt på havsbaserad vindkraft och vill fortsätta inom området, men vi minskar våra ambitioner något”, säger Birgitte Vartdal till FT.

Förra året köpte företaget det spanska förnybara energibolaget Enerfin för 1,8 miljarder euro.

Statkraft är ett av flera europeiska energibolag som har bromsat tillväxtplanerna under det senaste året.

Danmarks Ørsted, världens största utvecklare av havsbaserad vindkraft, sänkte sina mål för 2030 med mer än 10 GW efter att ha stött på problem med projekt i USA.

Sänkta mål gällande vätgas

För vätgas har Statkraft sänkt sitt mål från 2 GW till 2030 till 1-2 GW till 2035.

Bränslet anses av många regeringar vara avgörande för att minska utsläppen av koldioxid, men kräver statligt stöd för att få igång leveranskedjor och efterfrågan.

Engie, det franska statligt stödda energibolaget, har också skjutit upp sina mål att utveckla 4 GW vätgasprojekt från 2030 till 2035 och argumenterade att “utvecklingen går långsammare än vad som förutspåddes för ett år sedan”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SciBase