Dollar
Euron går starkt mot dollarn
De svenska obligationsräntorna har på torsdagen stigit, i synnerhet de med längre löptider. Detta i likhet med räntemarknaderna i Tyskland och USA. De sydeuropeiska obligationsräntorna har samtidigt sjunkit tillsammans med de grekiska efter obekräftade uppgifter om att en överenskommelse i de grekiska skuldsamtalen är mycket nära.
Den svenska kronan har försvagats för andra dagen i rad och handlas nu vid den svagaste noteringen sedan i början av april. Euron har gått starkt mot dollarn under dagen, trots svagare inköpschefsindex än väntat från EMU under förmiddagen.
Preliminärt inköpschefsindex över den amerikanska tillverkningssektorn överraskade på nedsidan till en nivå på 54,2 i april, mot väntade 55,7. Det var den lägsta nivån på tre månader.
“Inbromsningen var hänförlig till en försvagning i exportorder, vilket är ett symptom på förlusten av konkurrenskraft från dollarstyrkan”, kommenterade Markit statistiken.
Dollarkursen tog den nedslående statistiken med ro, men försvagades något efter försäljningen över nya hus presenterats kort därefter. Försäljningen sjönk med över 11 procent mellan mars och februari, mot en väntad nedgång på 4,8 procent.
Även den veckovisa statistiken över konsumentförtroendet backade, till 45,4 från föregående veckas 46,6. Antalet nya arbetssökande i USA steg samtidigt marginellt till 295.000 under förra veckan, förväntat var 290.000.
Dagens stora nyhet från Sverige var att Finansinspektionen inte går vidare med förslaget om att införa amorteringskrav i augusti med anledning av juridiska tveksamheter.
Riksbankens ordförande Stefan Ingves uppgav att frågan om ett amorteringskrav är lika angelägen som tidigare och han uppmanade till en skyndsam utredning av förutsättningarna. Finansmarknadsminister Per Bolund sade att regeringen kommer att titta på frågan skyndsamt och håller även dörren öppen för blocköverskridande uppgörelser, exempelvis kring att sänka ränteavdragen.
Swedbank står fast vid sin bedömning om att Riksbanken sänker styrräntan och aviserar ett utökat köppaket av obligationer vid det penningpolitiska mötet den 28 april.
“FI:s besked har bara en marginell påverkan på Riksbankens bedömning enligt oss. Budskapet från Riksbanken har varit glasklart – inflationen är helt i fokus och det finns inget utrymme för närvarande att ta hänsyn till hushållens skuldsättning”, skrev affärsbanken.
Det kinesiska inköpschefsindexet sjönk till preliminära 49,2 i april från 49,6 i mars. Capital Economics anser att det sjunkande inköpschefsindexet visar att landets tillväxtkraft har försämrats, men tror att den ekonomiska aktiviteten kommer att visa en återhämtning inom en snar framtid, tack vara Kinas lättnadsåtgärder.
Under torsdagen uppgav en grekisk regeringskälla att överenskommelse med långivarna är mycket nära, och att regeringen förväntar sig en positiv signal från morgondagens eurogruppmöte i Riga. Det går dock emot de allra flesta utsagor om chanserna till ett positivt utfall från mötet.
EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis uppgav på torsdagen att han inte förväntar sig något överenskommelse i de tekniska samtalen med Grekland i april, och att skuldförhandlingarna kan pågå till nästa månad.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.