Dollar
Euron faller trots Greklandsbesked
“I en klassisk sälj-på-nyheten-reaktion började euron försvagas tydligt när kommentarer från eurozonsföreträdare blev alltmer optimistiska kring Grekland”, uppger Boris Schlossberg, valutastrategichef vid BK Asset Management.
“Ett skäl till försvagningen är marknadens antagande att ifall en uppgörelse nås kommer ECB att behöva öka sina kvantitativa lättnader betydligt för att tillhandahålla likviditet till systemet, särskilt om grekerna förhandlar fram någon typ av skuldnedskrivning”, resonerar Schlossberg som också tror att en uppgörelse kan bana vägen för att Federal Reserve kan föra en mer aggressiv penningpolitisk normalisering och därmed stärka dollarn och försvaga euron.
Europeiska centralbanken har i dag återigen behövt höja taket i nödlånefaciliteten för grekiska banker. Räntorna i Sydeuropa handlas dock fortfarande lägre, i linje med optimism kring Grekland. Bland övriga valutor har dollarn fortsatt att stärkas, medan kronan har tappat den förstärkning som skedde i år.
“Även om en uppgörelse nås denna veckan kommer euron troligen att förbli pressad”, kommenterar DNB.
Inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin inom EMU steg preliminärt till 52,5 i juni. Marknaden hade bara trott på en oförändrad nivå vid 52,2.
“Sentimentsuppgången förefaller ha breddats under årets andra kvartal i termer av länder”, kommenterar Barclays Capital.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uppgav i går kväll att han är övertygad om att ett avtal mellan Grekland och de internationella långivarna kring landets räddningsprogram kommer att slutföras denna vecka.
“Förslagen… innebär ett stort steg som tagits av de grekiska myndigheterna i riktningen mot förväntningarna hos de tre institutionerna som är involverade i processen”, sade han efter EU-toppmötet. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk var också positiv till Greklands förslag.
“De nya förslagen från Grekland är ett positivt steg, enligt bedömningen av institutionerna”, sade han.
EMU:s finansministrar planerar att träffas igen på onsdagen med mål att slutföra ett avtal. EMU:s ledare träffas återigen på torsdag och fredag vid ett ordinarie toppmöte som avser hela EU-området.
En risk är dock att Greklands politiker i parlamentet kan komma att avvisa det senaste erbjudandet, enligt kommentarer under morgonen från vice talmannen i parlamentet och andra Syriza-politiker.
Vice riksbankschef Martin Flodén uppges ha sagt att Riksbanken noterat att kronan stärkts och att det är en faktor som direktionen kommer att titta vidare på under nästa veckas penningpolitiska möte.
“Ett flertal bedömare, inklusive vi själva, räknar nu med att Riksbanken avstår från ytterligare lättnader på julimötet. Samtidigt är Riksbanken känslig för en starkare krona och fokus är kanske främst på växelkursen mot euron. Vi tror dock att så länge EUR/SEK handlas en bit över 9,10 så håller sig Riksbanken lugn. Julibeskedet kommer ändå att andas mjukhet och inkludera hot om ytterligare lättnader för att motverka att kronan reagerar allt för positivt på beskedet.” Det kommenterar SEB under morgonen.
Det kinesiska inköpschefsindexet från HSBC steg till preliminära 49,6 i juni från 49,2 i maj.
I eftermiddag presenteras USA-statistik över order avseende varaktiga varor, husprisindex, preliminärt inköpschefsindex för tillverkningssektorn samt försäljningen av nya hus.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.