EU-valet blev en framgång för ytterhögern i Europa

EU-valet visar på en framfart för ytterhögern och ett tapp för liberalerna och de rödgröna.
EU-valet blev en framgång för ytterhögern i Europa - APTOPIX European Election Belgium
EU-kommissionens ordförande och EPP:s toppkandidat Ursula von der Leyen. AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Det mest noterbara bland ytterhögern är valframgången för franska Nationell Samling som fick mer än 30% av rösterna, och kommer att bli det största partiet i Europaparlamentet med 30 mandat.

Samtidigt blev högergiren inte så stor som förväntat. Den största partigruppen inom parlamentet, EPP, gick framåt och vann ett par mandat. Det har gjort att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tror att hon kan bli omvald. Hon sade att “mitten håller”, syftandes på den politiska skalan, och att hon kommer att söka en bred majoritet för ett andra mandat.

Mest tappade den liberala gruppen Renew. Nederlaget var i synnerhet stort i Frankrike för president Emmanuel Macrons parti. Efteråt valde han att utlysa nyval som ska hållas senare i juni.

Även de gröna tappade relativt mycket, totalt 21 mandat, liksom den socialdemokratiska gruppen S&D, men som förblir ändå näst största i parlamentet efter EPP.

Utvecklingen i Europa var därmed något annorlunda jämfört med på hemmaplan i Sverige där istället de rödgröna gick starkt framåt. Miljöpartiet seglade fram som tredje största parti med 13,8 procent. Samtidigt tappade Sverigedemokraterna för första gången i ett val. Detta tros kunna bero på att debatten om partiets anonyma konton, att invandringsfrågan inte spelat lika stor roll och att Kristdemokraterna medvetet försökt locka över SD-väljare, enligt Mats Knutsson som är inrikespolitisk kommentator på SVT.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.