EU röstar för importtullar för Kinatillverkade elbilar

EU-länderna röstade på fredagen för att införa importtullar på upp till 45 procent på Kinatillverkade elbilar.
EU röstar för importtullar för Kinatillverkade elbilar - LADDA BATTERI
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det bekräftar EU-kommissionen i ett pressmeddelande efter att källor till AFP och Bloomberg News uppgett att tullarna röstats igenom.

“Europeiska kommissionens förslag om att införa slutgiltiga utjämningstullar på import av batteridrivna elfordon från Kina har idag fått det stöd från EU:s medlemsstater som krävs för att tullarna ska kunna antas”, uppges det i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen kan nu gå vidare med att implementera importtullarna, vilka väntas löpa under fem års tid. Ett antal länder avstod från att rösta i frågan.

Bakgrunden är att EU efter en undersökning kommit fram till att Kina orättvist subventionerar sin elbilsindustri. Peking förnekar detta påstående och har hotat med egna tullar på europeiska mejeriprodukter, sprit, fläsk och bilar.

EU-kommissionen uppger att EU och Kina parallellt fortsätter att arbeta för att utforska en alternativ lösning som är förenlig med WTO:s regler, och som är tillräcklig för att adressera de subventioner som fastställts i kommissionens undersökning.

Ekot rapporterade tidigare under fredagen att den svenska regeringen skulle avstå från att rösta i frågan, eftersom de hoppas på en speciell lösning för Volvo Cars.

”Vi har varit rätt tuffa i samtalen gentemot kommissionen för att just få till det här positiva utbytet med kommissionen som förhoppningsvis landar i den här särlösningen för Volvo Cars”, sade utrikeshandelsminister Benjamin Dousa till Ekot.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.