”EU kan inte lösa våra problem”

Sverige måste lösa sina problem med flyktingar och migration själva. ”Att förvänta sig att EU ska stoppa folk från att komma till vår gräns blir lite bisarrt.” Det säger Carl Bildt (M).

Salongen på hotell Rival på Södermalm i Stockholm är proppfull av huvudsakligen äldre och uppklädda småsparare. En svensk bank har investerarkväll och Carl Bildt är inhyrd talare.

Den tidigare moderatledaren, statsministern och utrikesministern har publiken i sin hand. När han talar om läget i världen är publiken knäpptyst. När Bildt drar sina patenterade sarkasmer skrattar alla på exakt rätt ställe.

Efteråt kommer beundrarna fram för att ta en bild eller byta några ord.

– Mr Bildt, det var ett nöje och en ära att höra dig tala, säger en man i 25-årsåldern och bugar med hela överkroppen.

Likt Bob Dylan tycks Carl Bildt vara på en ständig världsturné. När han några veckor senare träffar Affärsvärlden för en intervju är han nyss hemkommen från Riga. Han säger att han hoppas att resandet inte har blivit sätt att leva.

– Jag har varit mycket i Asien på slutet. Två gånger i Kina och en gång i Korea. Sedan var jag till Abu Dhabi. Nästa vecka ska jag till Santa Monica i Kalifornien. Sedan Washington. Det är lite mycket just nu.

Som utrikesminister reste han mer till direkta konfliktområden.

– Jag håller flygbolagen under armarna, brukar jag skämtsamt säga. Jag har faktiskt ett behov av att vara hemma mer, om jag ska kunna skriva saker. Vilket det finns en viss efterfrågan på. I vår ska jag försöka dämpa resandet något. Man kan skriva lite på flygplan, men inte hur mycket som helst.

Vad är det då som ska skrivas? Carl Bildt nämner att han just skrivit en artikel till ECFR, European Council on Foreign Relations, om Dayton-avtalet. Han har lovat den före detta finländske utrikesministern Erkki Tuomioja en text om ”vissa historiska frågeställningar”.

– Sedan är det rätt mycket essäer av olika slag.

Har du blivit frilansjournalist?

– Ja, det kan behövas en komplettering där! Haha. Jag tycker om att skriva, det är viktigt att kunna formulera sig väl för att kunna föra ut viktiga budskap.

Att skriva sina memoarer tycks inte vara aktuellt, däremot ligger hans ”reflektioner” bättre till.

– Det är möjligt att jag skriver en bok om svensk utrikespolitik. Debatten om den svenska säkerhetspolitiken är ibland rätt förvirrande för närvarande.

Den 66-årige Carl Bildt har sedan valförlusten för drygt ett år sedan arbetat som egenföretagare i ”fred och framtid”. Svaren om exakt vad han gör är svävande.

– Jag sysslar med olika frågor som är relaterade till internationella relationer och framtidsfrågor, i huvudsak internetfrågor. Och lite annat.

Vad har du för kunder, till vem skickar du dina fakturor?

– Jag skickar många fakturor, men det är mest resefakturor. Många av mina uppdrag är inte arvoderade, men jag får betalt för utläggen, som resorna. Jag har inte skickat så mycket andra fakturor, men det kommer.

Carl Bildt lägger till att han är ordförande för den nya ”Global Commission on Internet Governance” plus rådgivare till Wallenberg-gruppen. Precis som de tidigare regeringskollegerna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg och förre S-statsministern Göran Persson håller Bildt en hel del föredrag.

– Det verkar finnas en betydande efterfrågan på mina bedömningar av internationell utveckling.

Carl Bildt ser paralleller till dagens politiska läge från den borgerliga regeringen han själv ledde i början av 1990-talet. Även då var det en flyktingkris, rop på en skattereform och samarbete mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Början av 90-talet var en omvälvande och viktig tid för Sverige och Europa. Sovjetunionen hade fallit, Baltikums frigörelse kom, liksom Tysklands återförening och Sveriges EU-medlemskap. Sedan bröt krigen i Balkan ut och skapade en stor flyktingvåg.

Carl Bildt konstaterar att flyktingmottagningen då var en betydande ansträngning med stora utmaningar, men som Sverige klarade relativt väl.

– Jag tror att vi har en mer positiv grundinställning till flyktingar i dag än vad som fanns i Sverige då. Vi har ett mer öppet och mångfacetterat samhälle. Det som är bekymmersamt är att antalet är så mycket större.

Carl Bildt tror att dagens flyktingkris sannolikt pågår längre än vad som var fallet under 1990-talet.

– Sverige har ju en av Europas mest liberala inställningar till flyktingar. Vi har dock varit rätt skeptiska till migration, även om Alliansregeringen luckrade upp detta.

– Vår kombination av att vara så liberalt vad gäller flyktingmottagning och samtidigt vara ett av de sämsta länderna på integration kommer inte att fungera. Det ena eller det andra måste förändras. Om inte det sker kommer Sverige att få betydande problem på fem–tio års sikt.

Vad måste göras?

– Vi måste skapa en mer öppen arbetsmarknad och en mer öppen lönebildning. Bostadsmarknaden måste förändras. Bara för att klara den migration vi har nu måste vi bygga ett Uppsala om året. Det tar fem år att få byggnadstillstånd för någonting i Sverige. Det här kommer inte att fungera.

Han exemplifierar med statistik från SCB. Efter fem till sju år har bara runt hälften av de nya svenskarna kommit ut på arbetsmarknaden. Carl Bildt påpekar att statistiken grundar sig på den flykting- och migrationssituation som Sverige hade för mer än tio år sedan. Med väsentligt större antal flyktingar i dag finns mycket som talar för att integrationen går sämre nu än vad statistiken indikerar, tror han.

– Nu går svensk ekonomi hyggligt, med en tillväxt på 3 procent eller något sådant. Men skapas tillräckligt många nya jobb för att vi ska klara detta? Nej. Är arbetsmarknaden tillräckligt flexibel? Nej.

Tar politikerna ansvar för läget?

– Jag vill inte lägga mig i inrikespolitiken för mycket. Man kan säkert diskutera hur framgångsrik den förra regeringen var, men vi hade i alla fall en integrationspolitik, med en minister som jobbade heltid med de här frågorna. Den nya regeringen menade att det var onödigt, det behövdes ingen speciell integrationspolitik. Det får man nog säga, lindrigt sagt, var en felbedömning. När man pressades på detta sades att alla ministrar ska jobba med integration. Det är väl i och för sig korrekt, men det är inte riktigt så det fungerar.

Även oppositionen och Moderaterna har väl ett ansvar i det här läget?

– Absolut. Man har alltid ett ansvar, oavsett om man sitter i regeringen.

Tar oppositionen sitt ansvar?

– Det tycker jag. Man lägger ju i alla fram förslag. Det var väl ingen som tyckte att migrationsuppgörelsen var tillräcklig.

Nyligen lät det som om Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tyckte att det var bättre att regeringen styrde med Vänsterpartiet än sökte blocköverskridande uppgörelser.

– Jag tycker att Stefan Löfven begick ett avgörande misstag när han vek sig alldeles för mycket för Jonas Sjöstedt i början, till exempel i frågan om vinster i välfärden. Det påminner mig om vad som hände efter valet 1994 när Ingvar Carlsson inledde en dans med fru Schyman.

Carl Bildt och påminner att han och finansminister Anders Borg hade en presskonferens under valrörelsen där de varnade för säkerhetspolitiska risker och betydande kommande utmaningar i flykting- och migrationspolitiken.

– Jag kommer ihåg att socialdemokratin dömde ut det som ett valtaktiskt utspel. Det var det inte. Det var ett allvarligt försök att ge en bild av den verklighet som valfri regering skulle komma att få hantera.

Carl Bildt vill inte recensera sin efterträdare som utrikesminister, Margot Wallström (S) eller kommentera den S-ledda regeringens utrikespolitik.

– Men jag kan säga att jag tycker att det är ännu viktigare framöver än vad det varit under mina åtta år, att prioritera det europeiska samarbetet. Vi står inför problem som ett revisionistiskt Ryssland och ett sammanfallande Mellanöstern, det är problem vi inte kan hantera ensamma.

Han tror att Europas regeringschefer kommer att tvingas åka många gånger till Bryssel framöver för att gå på ”plågsamma möten” för att lösa flyktingkrisen och andra gemensamma utmaningar.

– Jag hörde en intervju nyligen med Jonas Sjöstedt. Även han tyckte att EU måste lösa flyktingfrågan. Det är intressant, med tanke på att Vänsterpartiet formellt är motståndare till EU och vill att Sverige ska lämna EU.

Enligt Carl Bildt kan det allvarliga läget, i bästa fall, faktiskt stärka det europeiska samarbetet.

– Men EU kan inte lösa alla våra problem. Vi har självständigt valt att föra en av världens mest liberala invandrings- och flyktingpolitik. Det är vårt självständiga val, vi kan inte skylla det på EU. Debatten i Sverige är märklig: vi vill inte ändra vår politik, men vi vill att EU ska lösa de problem som den skapar åt oss. Det går ju inte.

Carl Bildt anser att om Sverige ska fortsätta med sin ”synnerligen liberala flyktingpolitik” måste Sverige börja göra de interna förändringar som krävs.

– Men vi förväntar oss att EU ska stoppa folk från att komma till vår gräns. Det blir lite bisarrt, både praktiskt och moraliskt.

Carl Bildt tror att Europa med tiden kommer få en mer gemensam politik.

– Vi måste kanske ha en helt gemensam asylpolitik, att samma principer gäller överallt. Då får vi kanske lägga ner Norrköping, i meningen det svenska migrationsverket.

Däremot är inte Bildt beredd att ta bort utgiftstaket.

– Nej, taket har en hälsosam disciplinerande effekt på politiken. Det är alltid frestande för politiker att bara öka utgifterna. Visserligen tog den förra regeringen ned skattetrycket, men vi ligger fortfarande för högt. Det hämmar den långsiktiga tillväxten och produktiviteten.

Carl Bildt bryter upp, han har tio minuter på sig att cykla ner till Arvsfurstens palats och utrikesdepartementet där han ska träffa sin efterträdare Margot Wallström.

– Det kan behöva utbytas synpunkter och information ibland.

Lever på pensionen

Namn: Nils Daniel Carl Bildt.

Ålder: 66 år.

Familj: Hustrun Anna Maria Corazza Bildt samt barnen Gunnel, Nils och Gustaf.

Utbildning: Studentexamen på Östra Real 1968. Studerade vid Stockholms universitet utan att ta en examen.

Karriär: Riksdagsledamot 1979–2001, partiledare Moderata samlingspartiet 1986–1999, statsminister 1991–94, utrikesminister 2006–14. Nu: ”Entreprenör i framtid och fred.”

Tjänar: 30 000 kronor i månaden i statsråds- och riksdagspension. ”Hankar mig fram på den plus besparingar.”

Följare på Twitter: 460 000.

Bor: Östermalm i Stockholm.

Intressen: ”Globala internetfrågor.”

”Den nya regeringen menade att det var onödigt, det behövdes ingen speciell integrationspolitik. Det får man nog säga, lindrigt sagt, var en felbedömning.”

”Vi står inför problem som ett revisionistiskt Ryssland och ett sammanfallande Mellanöstern, det är problem vi inte kan hantera ensamma.”

Carl Bildt om…

… Donald Trump kan bli president i USA:

”Nej, det hoppas jag inte. Som det ser ut nu ligger väl Hillary Clinton bäst till.”

… kryptovaluta-systemet block chain:

”Jag tror att utvecklingen för block chain är på samma ställe i dag som internet var i början av 1980-talet. Det finns väl mellan 20 och 50 personer i världen som verkligen kan förstå block chain-tekniken, jag råkar känna flera av dem.”

… bråket om hans aktieinnehav i Vostok Nafta 2006:

”Det var den svenska avundsjukan som slog till. Det får man räkna med. Vostok Nafta hade en intressant investeringsverksamhet. Vi hade då en optimistisk syn på den framtida utvecklingen i Ryssland, tyvärr infriades den inte.”

… att bli kallad ”medium size dog with big dog attitude” av en anonym Wikileaks-läcka på den amerikanska ambassaden i Stockholm:

”Jag var ju ingen pudel i alla fall. Det ligger kanske något i den beskrivningen. Efteråt blev jag uppringd av USA:s dåvarande vice utrikesminister Jim Steinberg som sa att det där kanske inte vara så välformulerat, men att jag skulle ta det som en komplimang. Är man ett litet land så vill man synas och märkas, sa han. Jag höll med.

… hur han förvaltar sina egna pengar:

”Jag har knappt några individuella aktier längre. Jag har mina pengar hos olika fondförvaltare. Exakt var dom ligger vet jag faktiskt inte. Jag har nog inte gjort en enda omplacering de senaste tio åren, det är säkert dumt av mig.”

… den negativa räntan:

”Jag är smickrad av att du frågar. Med min bristande förståelse har jag lite svårt att förstå hur man kan köra med negativ ränta alltför länge. Jag är inte övertygad om att det är långsiktigt sunt att pengar inte kostar någonting. Det borde leda till problem längre fram. Min analys grundar sig inte på några djupare kunskaper utan elementa, erfarenhet och sunt förnuft.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase