EU inför tullar på kinesiska elbilar

EU-kommissionen bekräftar att det inför preliminära importtullar på kinesiska elbilar efter att ha genomfört en utredning kring statssubventioner från Peking.
EU inför tullar på kinesiska elbilar - China EU Electric Vehicles
En kinesisk elbil laddas i Peking, Kina. Foto: AP Photo/Andy Wong

Det framgår av ett pressmeddelande.

Beskedet kommer efter att EU under de senaste veckorna intensifierat samtalen med Kina, samtidigt som tyska biltillverkare protesterat mot tullarna.

EU väljer att implementera en tullsats på 37,6 procent för SAIC Motor, utöver den befintliga på 10 procent, medan Volvo Cars ägare Geely och BYD får ytterligare tullar på 19,9 respektive 17,4 procent. Dessa tre bolag ingick i EU:s urval för undersökningen.

Andra tillverkare av elbilar i Kina som samarbetade med undersökningen men som inte har ingått i urvalet kommer att åka på en vägd genomsnittlig tull på 20,8 procent, medan företag som inte samarbetade kommer att få betala ytterligare 37,6 procent.

EU skriver att man kommer fortsätta sina samtal med Kina kring tullarna, vilket träder i kraft på fredag.

Tullarna kommer att bli slutgiltiga i november om inte de två sidorna kommer fram till någon form av alternativ lösning eller en kvalificerad majoritet av EU:s medlemsländer blockerar den slutliga åtgärden.

I den slutliga tullsatsen i november kan också Tesla, som har produktion i Kina, komma att få en individuellt beräknad tullsats, enligt kommissionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.