EU förbereder tuffare sanktioner mot Ryssland

EU-länderna förbereder bredare ekonomiska sanktioner mot Ryssland efter ambassadörer i diskussioner i fredags börjat se att konsensus växa fram, skriver Wall Street Journal.

Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, skrev i ett brev i till regeringscheferna i medlemsländerna att ambassadörerna hade hittat ett “framväxande konsensus” kring en plan som minskade den ryska tillgången till europeiska kapitalmarknader och som införde ett embargo mot vapenhandel och mot export av militärt känsliga varor och energi-teknologi till Ryssland.

Embargot kommer inte att omfatta gällande kontrakt, vilket var viktigt för Frankrike som har ett kontrakt att leverera Mistral-klass krigsfartyg till Ryssland i höst.

Exportförbudet på militärt känsliga varor gäller till en början bara till ryska militära kunder och förbudet mot export av energiteknologi gäller bara oljesektorn, eftersom EU är beroende av Ryssland när det gäller gas, står det i brevet.

Sent på fredagen uppgav EU-kommissionen att den tagit fram lagförslag som nu skulle gå ut till medlemsländerna på remiss. Van Rompuy uppmanade i sitt brev regeringscheferna att ge ambassadörerna befogenhet att godkänna sanktionerna när de träffas nästa gång på tisdag för att på sätt slippa ytterligare ett toppmöte.

De sanktioner mot ytterligare 15 personer som EU enades om i torsdags kommer att vara redo att implementeras på måndagen (läs: i dag), skrev Van Rompuy vidare.

Tyska politiker har under helgen argumenterat för tuffare sanktioner i olika medier.

“Ekonomiska intressen kan inte vara den högsta prioriteten för ett land. Att bibehålla stabilitet och fred är den högsta prioriteten”, sade finansminister Wolfgang Schäuble till Bild am Sonntag.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.