EU anklagar spelutgivare för konkurrensbrott

EU-kommissionen anklagar flera aktörer på marknaden för distributionsplattformar av spel, bland annat Steam-ägaren Valve, för konkurrensbrott.
EU anklagar spelutgivare för konkurrensbrott - dator-tangentbord-affarsvarlden-700_binary_6885425.png

Utöver Steam har också Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media och Zenimax nåtts av EU-kommissionens anklagelser om att bolagen blockerar konsumenter från att köpa datorspel över gränser till andra medlemsstater, vilket är ett brott mot EU:s konkurrenslagar, skriver EU-kommissionen.

“I en sann digital inre marknad måste europeiska konsumenter ha rätten att köpa och spela önskade videospel oavsett var de bor i EU. Konsumenter ska inte hindras från att handla mellan medlemsländer för att hitta bästa möjliga inköpsvillkor”, skriver EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Kommissionens anklagelser är preliminära och kommer nu att fördjupas. Om EU-kommissionen kommer fram till att verklig geografisk blockering förekommit kan böter bli aktuella.

I början av 2018 köpte svenska gamingbolaget THQ Nordic Koch Media för 121 miljoner euro.

I ett pressmeddelande som THQ skickade ut på fredagseftermiddagen bekräftar bolaget att Koch Media tagit emot “invändningarna” från EU-kommissionen och konstaterar att det handlar om affärer för 2015.

“Förfarandet har tidigare offentliggjorts och THQ Nordic och Koch Media betraktar detta som nästa steg i processen. Koch Media följer utvecklingen noga och avser att fullt ut följa alla regler”, skriver THQ.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase