Juridik
EU anklagar spelutgivare för konkurrensbrott
Utöver Steam har också Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media och Zenimax nåtts av EU-kommissionens anklagelser om att bolagen blockerar konsumenter från att köpa datorspel över gränser till andra medlemsstater, vilket är ett brott mot EU:s konkurrenslagar, skriver EU-kommissionen.
“I en sann digital inre marknad måste europeiska konsumenter ha rätten att köpa och spela önskade videospel oavsett var de bor i EU. Konsumenter ska inte hindras från att handla mellan medlemsländer för att hitta bästa möjliga inköpsvillkor”, skriver EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.
Kommissionens anklagelser är preliminära och kommer nu att fördjupas. Om EU-kommissionen kommer fram till att verklig geografisk blockering förekommit kan böter bli aktuella.
I början av 2018 köpte svenska gamingbolaget THQ Nordic Koch Media för 121 miljoner euro.
I ett pressmeddelande som THQ skickade ut på fredagseftermiddagen bekräftar bolaget att Koch Media tagit emot “invändningarna” från EU-kommissionen och konstaterar att det handlar om affärer för 2015.
“Förfarandet har tidigare offentliggjorts och THQ Nordic och Koch Media betraktar detta som nästa steg i processen. Koch Media följer utvecklingen noga och avser att fullt ut följa alla regler”, skriver THQ.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.