Ett nytt W hos Wallenbergs

Lars Wedenborn är vd för Wallenbergstiftelsernas nybildade förvaltningsbolag FAM. Ihop med ordföranden Peter Wallenberg jr ska han utveckla förvaltningen och sätta en del av kapitalet på 60 miljarder kronor i rörelse.

– Vi trodde att det skulle bli ungefär så här mycket uppmärksamhet.

Lars Wedenborn måttar några centimeter mellan tummen och pekfingret, ett utrymme stort som en dagstidningsnotis.

Den nytillträdde vd:n för Wallenbergstiftelsernas nybildade förvaltningsbolag FAM (Foundation Asset Management) pratar om händelserna förrförra tisdagen. På tisdagsmorgonen den 20 november gick det ut ett flaggningsmeddelande om att Wallenbergstiftelserna hade sålt sina aktier i SKF och Stora Enso, poster värda över 10 miljarder kronor och ett par av hela sfärens mest vitala kontrollposter i den svenska industrin.

Problemet var att försäljningen bara var en överflyttning. Från stiftelserna till det helägda dotterbolaget FAM. Vilket kommunicerades cirka 15 minuter senare från stiftelserna i ett pressmeddelande. Fördröjningen berodde på ett datatekniskt fel, vilket ledde till att det blev ett missförstånd.

Trots att missförståndet snabbt reddes ut – allt skedde innan börsen öppnade – blev täckningen av interntransaktionen omfattande. “Omstuvning chockar”, blev rubriken i Svenska Dagbladet Näringsliv. Dagens Industri täckte hela första nyhetsuppslaget med händelsen. Plus skrev en ledare.

Även Affärsvärlden är intresserad. Att Sveriges största grupp av forskningsstiftelser och kärnan i börsens mäktigaste ägarsfär presenterar en ny organisation är en stor händelse. Vi träffar Lars Wedenborn och hans “chef”, FAM:s ordförande, Peter Wallenberg jr – mer känd som “Poker” – ganska precis en vecka efter nyheten om FAM. I porten står det fortfarande “Thisbe” – det namn som förvaltningsbolaget tog sig för mindre än ett år sedan. Detta efter att tidigare ha gått under namnet W-Capital. Varför så många namnbyten?

– I Wallenbergstiftelserna finns det egentligen två olika verksamheter. Dels rollen som Sveriges största privata forskningsfinansiärer, med utdelning och uppföljning. Dels själva förvaltandet av tillgångarna, aktierna. När jag kom in här hade man slagit ihop supporten av de båda under Thisbe, men när jag tittade närmare på det såg jag att det var bättre om vi delade på det igen, vilket ledde till skapandet av FAM, där anslagsadministrationen nu läggs i ett separat dotterbolag, säger Lars Wedenborn.

– Vi fick en massa brev från internationella investerare till This Bee, och det fungerade inte i längden. Vi kan inte anklaga den internationella kapitalmarknaden för att den inte kan grekisk mytologi, säger Peter Wallenberg jr och syftar på den unga babylonska kvinnan Thisbe och hennes tragiska kärlekssaga med Pyramus, som Ovidius har skildrat.

– Nej, men skämt åsido. Tiderna har förändrats och vi måste bli ännu mera professionella i vår förvaltning. Och detta för att vi vill möjliggöra landsgagnelig forskning i världsklass, tillägger han.

Man anar mellan raderna den enorma press som både Investor och stiftelserna utsatts för i samband med det senaste årets strid om lastvagnstillverkaren Scania. FAM kommer senare också att ägarmässigt få hand om stiftelsernas ägande i Scania, Saab och SAS. Aktierna i Investor, som står för 24 av de 60 miljarder som utgör den totala förmögenheten, flyttas dock inte över till FAM. De ägs även framöver direkt av stiftelserna, liksom posten i banken SEB, då dessa båda är ursprungsdonationer. Aktierna i Scania stannar just nu hos stiftelserna, men kommer att flyttas över längre fram om ingenting händer i diskussionerna kring MAN och Volkswagen.

– Skillnaden från tidigare är att FAM får ett tydligare och mer direkt förvaltningsmandat än föregångaren W-Capital, som var rådgivande. Det blir en tydligare ansvarsfördelning mot alla intressenter, både internt och extern, säger Lars Wedenborn, som verkar riktigt upplivad av att få vara förvaltare till 100 procent.

I sin karriär har han hela tiden haft olika former av finanschefsbefattningar, även om det både på Alfred Berg och på Investor blev alltmer av operativt arbete. Han är född på Gotland, beskriver sig själv som “patriotisk gotlänning” men är numer så mycket stockholmare att han håller på Djurgårdens IF.

En annan personlig detalj är att Lars Wedenborn var en av passagerarna i det SAS-plan som havererade i Gottröra år 1991, flygplanskraschen där alla ombord mirakulöst överlevde. Det var en traumatisk händelse som påverkade honom djupt.

– Den har påverkat vissa grundvärden för mig som jag har med mig sedan dess. Jag lever mer i nuet och tar mer hand om mina vänner, säger Lars Wedenborn.

Nästa steg för FAM och Lars Wedenborn blir nya investeringar. Vilken typ av investeringar vill han och Peter Wallenberg jr inte säga någonting om egentligen.

– Vi brukar säga att vi måste kunna investera i bolag som kan bli morgondagens SKF. Där ska vi dra nytta av det fantastiska nätverk och insikter som finns i den här gruppen, säger Lars Wedenborn, som dock inte vill specificera om det är noterade eller onoterade bolag som kan bli föremål för FAM:s intresse.

– Vi ska göra det vi är bäst på. Om det är noterade bolag så är det kanske där vi ska vara, säger Peter Wallenberg jr.

Tanken är att ytterligare ett par personer ska anställas i det nya bolaget. En fråga är förstås varför stiftelserna ska ha en egen investeringslåda. Det finns ju redan en i form av Investor och på senare år även sfärens private equity-bolag EQT.

– Investor och stiftelserna/FAM är två helt skilda verksamheter. Investor är ett börsnoterat bolag med tusentals aktieägare och måste följa de krav som kapitalmarknaden ställer. Vi på stiftelserna är ovanliga på så sätt att vi kan vara riktigt, riktigt långsiktiga, så att vi kan få den avkastning vi behöver även mycket långt fram i tiden, säger Lars Wedenborn.

För att kunna göra nya investeringar krävs kapital och, även om de inte säger det, borde det innebära förändringar av portföljens utseende. Kanske rent av försäljningar. Minst 80 procent av de aktieutdelningar som kommer från Investor och de övriga innehaven samt räntor måste skickas vidare till svensk vetenskaplig forskning. I år blir det hela 1 miljard kronor som delas ut.

I stället får FAM lita till försäljningar, återköp eller inlösen, som inte räknas som utdelning. Haken är att det bara är ett av stiftelsens innehav, SKF, som har gjort den typen av åtgärder. Samtidigt kanske de pengar som redan finns, tillsammans med de utdelningar som inte behöver delas ut, räcker för de investeringar som FAM ska göra.

Annars är just frågan om återköp ett hett diskussionsämne när det gäller Wallenbergstiftelserna. Det gäller största innehavet Investor, som just nu handlas till en mycket hög investmentbolagsrabatt, i skrivande stund över 30 procent. Investor har faktiskt mandat från bolagsstämman att köpa tillbaka egna aktier, vilket skulle kunna bidra till att sänka rabatten – och ge en värdestegring hos Wallenbergstiftelserna.

Men enligt Peter Wallenberg jr anser Investors största ägare att återköp inte är ett bra alternativ just nu.

– Det är en fråga om självförtroende. Så länge vi tror att det finns nya investeringar att göra är det ett bättre sätt att använda pengarna. Det vi är fokuserade på är att få det underliggande värdet i tillgångarna att växa, och det tycker jag att vi har lyckats rätt bra med, säger han.

Affärsvärlden har tidigare skrivit om att vissa länsstyrelser, vilka är de som övervakar stiftelser i Sverige, inte tycker att det är förenligt med uppgifterna för avkastningsstiftelser som Wallenbergstiftelserna att starta och driva dotterbolag för att förvalta sina pengar. Argumentet är att det ska räcka med stiftelserna själva, med sina styrelser, för att sköta förvaltningen.

– Det är mycket svårt att se en rak linje i myndigheternas syn i den här frågan. Jag kan bara konstatera att vi har haft den här konstruktionen under en lång tid utan att vi har hört några invändningar. Det pågår ju nu också översyn av stiftelselagstiftningen, och det är naturligtvis en process vi följer mycket noga, säger Peter Wallenberg jr.

Investors vd Börje Ekholm har vid ett flertal tillfällen i år kritiserat villkoren för att vara ett noterat bolag i Sverige i dag och flaggat för en ökad andel investeringar i onoterade bolag. Ska man tolka lanseringen av FAM som att det är där alla Wallenbergsfärens noterade innehav kommer att hamna till slut?

– Nej det kommer inte att hända. Som vi sa är de båda separata enheter, och så kommer det att förbli, säger Peter Wallenberg jr.

Wallenbergstiftelserna
Den största och äldsta är Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som grundades 1917. Den 19 december i år fyller stiftelsen 90 år. Utöver KAW, som den kallas, finns ytterligare tjugo stiftelser grundade av Wallenbergfamiljen. Tillsammans förvaltar de ett kapital på cirka 60 miljarder kronor och delar numer årligen ut 1 miljard kronor till svensk forskning. Enbart KAW har delat ut nära 12 miljarder kronor under sina 90 år.

Börsportföljen (aktievärde, mdr)
Direkt i stiftelserna:
Investor 23,8
SEB 1,7

I dotterbolaget FAM (när överflyttningen är gjord):
Scania 6,6
Stora Enso 6,2
SKF 5,2
Saab 1,2
SAS 1,2

Summa 45,9LARS WEDENBORN Titel: Vd Foundation Asset Management. Ålder: 49. Karriär: Ekonomichef Cabanco/Persson & Co 1985-1991, bl.a. finanschef och vice vd Alfred Berg 1991-2000, bl.a. finanschef och vice vd Investor 2000-2007. Håller på: Djurgården. PETER WALLENBERG JR Titel: Ordförande Foundation Asset Management. Ålder: 48. Karriär: Chef Grand Hotellgruppen 1992-2006, vice ordförande i Knut & Alice Wallenbergs stiftelse 2004-. I styrelsen för Scania sedan 2005 och Investor sedan 2006. Håller på: AIK.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.