”Ett fantastiskt bolag”

Du har förvaltat den här fonden i lite drygt ett år. Vad har du jobbat med tidigare?

– Närmast kom jag från Sjunde AP-fonden där jag jobbat med förvaltning av svenska aktier i 16 år. Innan dess har jag bland annat arbetat på Alfred Berg och Swedbank.

Vad har fonden för inriktning?

– Det är en fond med inriktning mot framför allt stora välkända svenska företag, men där jag också har möjlighet att investera i lite mindre företag som ofta erbjuder bättre ­tillväxt. Vanligtvis har jag 25 innehav som är riktigt långsiktiga och ungefär tio som är mer av en krydda i portföljen.

Och hur gör du när du väljer ut de ­enskilda innehaven?

– Det är ren stock-picking där vi screenar fram bra bolag efter en internt utvecklad modell utifrån olika kvalitetsaspekter. ­Efter denna första screening tittar jag på olika nyckeltal för att fånga upp hur aktien värderas. Jag försöker också hålla relativt låg risk i fonden och vill ha bolag som jag förstår, så jag är inte den typ av förvaltare som prickar in kursraketer inom till exempel bioteknik. Men jag har som mål att överträffa jäm­förelse­index med två procentenheter och att på sikt gå från fyra till fem stjärnor i Morningstar. Jag inser att det är en tävling där mitt resultat mäts dagligen.

Ett av dina större innehav är Volvo. Har din syn på bolaget påverkats av turerna kring Geely och Daimler?

– Nej, det har det inte. Även om jag inser att det är ett maktspel som pågår, så måste jag som förvaltare fokusera på hur Volvos affär utvecklas. För närvarande tycker jag att aktien är för lågt värderad när den ligger på ett p/e kring 12. Tittar man på statistiken från USA och Europa visar den starka ordersiffror för lastbilstillverkarna, samtidigt som Volvo är en ­valutavinnare och har en stark ledning som gör många bra saker internt. Jag tror att kursen pressas dels av oro för just vad som händer med Geely, dels att marknaden anser att lastbilskonjunkturen håller på att nå toppen. Men för egen del så väljer jag att behålla övervikt i Volvo.

Ett annat bolag som är aktuellt i nyhetsflödet är Nordea, med anledning av förslaget att flytta huvudkontoret till Finland. Hur ser du på aktien?

– Jag har undervikt i Nordea och föredrar Swedbank och SEB som jag också har i portföljen. Nordea har problem med kostnader som inte vill ge med sig, samtidigt som banken tappar kunder, vilket förmodligen är kopplat till förslaget om att flytta huvudkontoret. Nordea har också en utmaning när det gäller de digitala investeringarna. Men samtidigt är aktien lågt värderad och ger en direktavkastning på 8 procent, vilket jag tycker är attraktivt och därför finns aktien i portföljen.

Har du något bra exempel på ett bolag som är krydda i portföljen?

– Dometic är ett fantastiskt bolag som på ett bra sätt lyckats dra nytta av trenden med ett ökat intresse för friluftsliv. Bolaget upp­visar fin tillväxt med god lönsamhet. Förra året gjorde bolaget ett intressant förvärv i amerikanska Seastar Solutions, eftersom Dometic därigenom breddade sig till ett nytt produktområde. Jag ser också positivt på deras nye vd Juan Vargues, han kommer ju från Assa Abloy vilket talar för att han är sugen på att göra fler förvärv.

Vad tycker du är de viktigaste slutsatserna av den senaste rapportsäsongen?

– Man kan konstatera att det kom in väldigt många starka rapporter, men det mest intressanta är snarare hur de togs emot. Trots många resultat som överträffade förväntningarna ville aktiekurserna inte riktigt ta fart uppåt, och min tolkning är att marknaden tycker att vi börjar närma oss slutet av konjunkturcykeln. Jag tror fortfarande att det blir en bra börsutveckling i år, men att det blir ännu viktigare att hitta rätt aktier. Detta göra att förutsättningarna för en aktiv förvaltning kommer att vara gynnsamma.

Anette Dahlberg

Förvaltar: Läns­försäkringar Sverige Aktiv.

Förvaltat kapital: Cirka 10 miljarder kronor.

Utveckling: +11,4 procent senaste tolv månaderna. (28/2 2017–28/2 2018).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET