Etrion lyfter på backande börs

Stockholmsbörsen handlas på minus i onsdagshandeln. Avanza och Castellum har rapporterat för det fjärde kvartalet i ett nyhetsflöde som annars är tätt packat med rekommendationsförändringar.

SIX Generalindex var vid klockan
13.57 ned med 0,3 procent till 464 och OMXS30-index sjönk 0,5 procent till 1.484. Omsättningen var 6,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 9,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Rapportsäsongen har smygstartat
med två svenska rapporter under dagen. Avanza var först ut och efter lunch anslöt Castellum med sitt helårsresultat.

Avanza steg 1,3 procent efter att
ha lagt fram en rapport som i stort sett var i linje med förväntningarna enligt en analytiker som SIX talat med. Det som stack ut som positivt var inflödet av kunder och pengar som av analytikern beskrevs som “otroligt”.

Castellum backar efter att ha
släppt bolagets helårsresultat. Förvaltningsresultat för helåret 2014 gick in sämre än väntat, 1.450 miljoner kronor mot väntade 1.462 miljoner kronor. Utdelningen höjdes till 4,60 kronor per aktie, att jämföra med 4,25 kronor i fjol och väntade 4,52 kronor aktie. Marknaden handlade dock ned aktien 3,6 procent till 127,50 kronor aktien.

Lundin Petroleums
produktionsbesked och uppdatering kring vilka kostnader och nedskrivningar som kommer att tas i det fjärde kvartalet innehöll inget som påverkar värdet på bolaget i någon större omfattning, sade SEB:s analytiker Julian Beer till SIX News. Aktien var dock ned 1,9 procent.

Medivir som i går tappade 8,4
procent efter att det fjärde kvartalets royalty för Olysio publicerats sjönk ytterligare 5,0 procent på onsdagen sedan fyra av åtta personer i ledningsgruppen lämnat bolaget. Den avgående IR-chefen Rein Piir uppger för SIX News att det inte har funnits några motsättningar i ledningsgruppen.

Opus Group handlades strax över
nollstrecket efter en inledande uppgång på dryga 5 procent. Swedbank har höjt sin rekommendation till köp från neutral, men aktien tyngs av en artikel i Affärsvärlden som menar att bolaget mörkade dåliga nyheter från USA.

Rekommendationsförändringar
påverkade handeln i flera aktier.

Klövern steg 3,4 procent efter att
Swedbank inledde bevakning med en köprekommendation. Banken sänkte även sina rekommendationer för Wihlborgs och Wallenstam till minska. De aktierna tappade 1,5 procent vardera.

Stora Enso steg 1,1 procent efter
att Jefferies höjde sin rekommendation till behåll. Ica steg 0,2 procent trots att Handelsbanken sänkte sin rekommendation till öka.

Bland de mindre bolagen hittade
Affärsvärlden köpvärda aktier i Cherry, Etrion och Mycronic. Cherry steg med 2,4 procent medan Mycronic var upp 0,7 procent. Etrion fick därutöver extra skjuts, upp 16 procent, av att en insynsperson ökat sitt innehav.

Imorgon håller den europeiska
centralbanken årets första möte. Analytiker och ekonomer förväntar sig att centralbanken kommer att annonsera ett kvantitativt lättnadsprogram med obligationsköp på 550 miljarder euro.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

464    

-0,3    

+1,7

OMX Stockholm 30           

1.484    

-0,5    

+1,4

SIX Avkastningsindex         

840    

-0,3    

+1,7

SIX Sverige cykliskt 15      

398    

-0,6    

-0,1

SIX Sverige defensivt 15     

464    

-0,2    

+3,1

SIX Volatilitetsindex       

17,5    

+1,7   

+12,3

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.