Estland: Sverige gör för lite åt bostadspriserna

Nu ringer även baltiska myndigheter i varningsklockorna över Sveriges glödheta bostadsmarknad, skriver Bloomberg.

Det är Estlands motsvarighet till Finansinspektionen som säger att en potentiell bostadskrasch i Nordens största ekonomi kan påverka kapitalnivåerna hos de lokala enheterna av de svenska storbanker som dominerar den estniska marknaden.

Enligt myndigheten har tillsynsmyndigheter och regeringen i Sverige gjort för lite för att hålla tillbaka obalanser.

– Sverige har inte varit särskilt konservativt när det gäller buffertar och försiktighetskrav, säger Kilvar Kessler, ordförande för den estniska finansinspektionen.

Bloomberg skriver att svenska beslutsfattare kämpar med att dämpa skenande bostadspriser och skuldnivåer samtidigt som det råder bostadsbrist och lånekostnaderna är rekordlåga. Internationella valutafonden och OECD har också uppmanat svenska myndigheter att göra mer för att kyla ner marknaden.

Kessler frågar sig vad som kommer att hända med den nu mycket höga kapitaltäckningen i bankverksamheten om det dyker upp problem på den svenska fastighetsmarknaden.

– Vad händer om någon vill lösa de svenska problemen på bekostnad av potentiella estniska buffertar?

Även Estlands centralbankschef Ardo Hansson har nyligen sagt att Sverige behöver göra mer för att kyla av sin bostadsmarknad.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group