Novedo
Esmaeilzadeh-backade bolaget siktar på börsen – vill bli nytt Lifco
2023 har minst sagt varit ett svagt år för börsnoteringar hittills. Endast ett bolag har gjort IPO i Sverige i år. Men serieförvärvaren Novedo, backad av syskonen Saeid och Mouna Esmaeilzadeh går mot strömmen och planerar en notering senare i år.
Novedo är ett bolag i medvind. Under första halvåret ökade nettoomsättningen med över 80% till 1,3 miljarder kronor. Till stor del tack vare förvärv, men också en organisk tillväxt på 5%. Nu siktar bolaget på börsen.
“Vi startade det här bolaget i början på 2021 och målet var att bygga en grupp som är lagom stor och passar bra att ägas över börsen. På så sätt kan vi också få tag i rätt kapital, så det går enligt plan”, säger Per-Johan Dahlgren, VD på Novedo, som inte vill uppge vad en eventuell värdering kan tänkas landa kring.
Som rådgivare har ABG Sundal Collier och Carnegie mandaterats och förhoppningen är att börsnoteringen kan bli av under fjärde kvartalet i år.
”De jag investerar i måste gå all in – vill att de investerar alla pengar här”
Största ägare är Esmaeilzadeh Holding AB med 67% och F Holmström PE 3 med 13,6%. Övriga ägare är management, styrelse och mindre investerare.
Affärsmässig kultur viktig
Novedo har sedan starten fört en intensiv förvärvsstrategi som finansierats med eget kapital och ett obligationslån på 1,5 miljarder kronor, varav 1,25 miljarder är utnyttjat. Obligationen förfaller i slutet av november 2024.
“Det har funkat bra hittills för oss, men nu börjar det bli ganska dyrt med obligationslån. Syftet med IPO:n är att realisera befintlig affärsplan samt att få en starkare balansräkning och kunna börja titta på refinansiering mot mer traditionell bank än obligation”, säger Per-Johan Dahlgren.
Vad skiljer er från andra förvärvsbolag som till exempel Storskogen?
“Vi bygger mycket på industriell kompetens och hela teamet har erfarenhet av att förvärva och äga den här typen av bolag som vi köper. Det handlar om att förstå affärsmodellen och vilken affärsmässig kultur de har byggt upp”, säger Per-Johan Dahlgren.
Novedo-gruppen arbetar inom tre segment och affärerna som görs är bara business to business. Segmenten är industri, infrastruktur samt installation och tjänster. Trots att byggandet stannat av i delar av landet så går Novedos bolag bra.
“Vi har full respekt för marknaden, men vi ser inte den nedgången i våra bolag, varken i trading eller orderböcker heller. På totalen har vi en bra exponering och vi kan fokusera på service och renovering istället för nybyggnation”, säger Per-Johan Dahlgren.
Fokus på förvärv i Tyskland
Sedan tidigare har Novedo köpt bolag i Sverige, Danmark och Estland. Nyligen anställdes en M&A-chef för att jobba mot Tyskland. Oftast är det bolag med ungefär 100 miljoner kronor i omsättning och som har god finansiell historik som är mest intressant.
“Vi har mycket på gång i M&A-pipelinen men är också väldigt selektiva och vill hitta våra egna bolag. Vi förvärvar inte för sakens skull, utan takten kan gå upp och ned över tid”, säger Per-Johan Dahlgren.
Vilka företag kan man jämföra Novedo med?
“Det finns flera, en del jobbar i våra segment och en del är liksom vi förvärvare. Men vi har vår egen modell och eftersträvar att bygga något som liknar Lifco. De har varit etablerade länge, är på stora listan och har en väldigt decentraliserad modell med en lean organisation. Det är något som vi ser upp till”, säger Per-Johan Dahlgren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.