Erland Juhlin: ”Starkaste tillväxten i västvärlden”

Erland Juhlin, som förvaltar IKC Sverige Flexibel.

Vilka är IKC Fonder?

– Vi ingår i en finansiell företagsgrupp med huvudkontor i Malmö, och filialkontor i Stockholm och Manila. Vi förvaltar 14 värdepappersfonder och tre fonder diskretionärt. Sammanlagt uppgår det förvaltade kapitalet till cirka 10 miljarder kronor och i fondbolaget arbetar ungefär 15 personer.

Och fonden IKC Sverige Flexibel, vad har den för inriktning?

– Det är en aktivt förvaltad fond som framför allt placerar i svenska aktier, men som även kan placera i svenska räntebärande instrument beroende på marknadsläget. Den har normalt cirka 50 innehav och det vi vill placera i är bolag med starka varumärken, bra företagsledning, goda kassflöden, bra balansräkningar och vettiga värderingar.

Hur gör ni när ni väljer ut de enskilda innehaven?

– Vår investeringsprocess grundas på en omvärldsanalys där vi värderar olika marknader. Varje tertial tar vi fram ett dokument med vår marknadssyn där vi går igenom de stora globala marknaderna som USA, Europa, Kina, Japan, Brasilien, Indien och Sydostasien. Det ger oss ett riskscenario och utifrån det bestämmer vi vilka sektorer som vi ska allokera placeringarna till.

Så hur ser ert riskscenario ut i dagsläget?

– Vi ser att det finns en nedåtrisk i världsekonomin, framför allt på grund av utvecklingen i USA och Kina. Man kan bland annat se att 50 procent av de amerikanska hushållen har problem att få ihop ekonomin på en daglig basis, och under de två senaste månaderna har reallönerna sjunkit i USA. Utvecklingen för detaljhandeln har varit svag och även bilförsäljningen, vilket är tidiga signaler på att den amerikanska ekonomin är på väg att försvagas. I Kina tror vi på en hygglig tillväxt i år, men det beror på stora investeringar i infrastruktur och bostadsbyggande som vi tror kommer att klinga av under andra halvåret. Så under 2018 ligger risken på nedsidan även i Kina.

Vad betyder detta för er allokering?

– USA och Kina är stora marknader för svenska exportföretag, så det innebär att vi är försiktigt inställda till och under­viktade mot verkstadssektorn.

I stället verkar ni ha övervikt mot bygg och fastigheter?

– Ja, scenariot där är att vi ser att den svenska ekonomin har den kanske starkaste tillväxten i västvärlden och ser bättre ut än både USA och Europasnittet. Det talar för att det finns utrymme att öka byggandet och höja hyrorna, framför allt i de bättre lägena i storstäderna. Fabege, Hufvudstaden och Heba är bra exempel på bolag som jag tror kommer att gynnas. Däremot har vi viktat ned i bolag som har svagare balansräkningar och mer av fastigheter utanför storstäderna. Vi har till exempel minskat innehavet i Balder och sålt Diös. Ett bolag som vi ökat i är Victoria Park, som har ett intressant ­bestånd av 70-talsfastigheter där det går att rusta upp och öka hyresintäkterna.

Vilka byggbolag har du i portföljen?

– Peab och Skanska, bland annat. Marginalerna för byggbolagen har varit lite av en besvikelse, men orderingången har varit bra. Jag tror att byggbolagen kan bli lite mer försiktiga när de lägger anbuden, vilket talar för att marginalerna kan förbättras.

Finns det något annat bolag i portföljen som du vill lyfta fram?

– På sikt anser jag att det finns goda möjligheter att förbättra produktiviteten i byggsektorn, att man till exempel får rätt mängd material till rätt plats i rätt tid. Vi har ett innehav i ett bolag som heter Bimobject. De har utvecklat en internetbaserad plattform för bygginformationsmodellering, där till exempel arkitekter kan gå in och designa olika projekt. Bimobject är kanske inte så känt här i Sverige, men bolaget har fått stor uppmärksamhet internationellt.

Erland Juhlin

Förvaltar: IKC Sverige Flexibel (tillsammans­ med Inge Knutsson).

Förvaltat kapital: Cirka 800 miljoner kronor.

Utveckling hittills i år: Cirka +9,5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.