Ericssons flytt pressar underleverantörer

Ericssons planerade omflyttning av mobiltelefonproduktionen från Sverige och USA till lågkostnadsländer runt om i världen sätter ytterligare press på underleverantörerna. Nya tillverkare innebär att nya kontrakt måste förhandlas fram och i jakten på kostnader är inget givet på förhand.

”I dagsläget tror jag inte någon kan säga exakt hur det kommer att bli. De underleverantörer som kan visa att de klarar av att stödja oss i vår utveckling även i framtiden har säkert inget att oroa sig över. Vi för kontinuerligt diskussioner med våra leverantörer och det är väl troligt att de kommer att fortsätta ännu mer intensivt än tidigare”, säger Bo Albertsson, informationsansvarig på Ericsson.

För Ericssons underleverantörer gäller att slå de nya tillverkarnas egna leverantörer både på prestanda och pris. När produktionen nu flyttar från bland annat Sverige kommer fraktkostnaderna att bli en viktig faktor. Ericsson har dock ännu inte tydligt aviserat vart produktionen ska flyttas.

”Vi kommer att lägga produktion i våra egna enheter i Brasilien, Malaysia och Kina och även lägga ut tillverkning på våra i dag existerande partners. Vilken fördelningen blir dem emellan avslöjar vi dock inte”, säger Jan Ahrenbring, marknadsdirektör för Ericssons mobiltelefoner.

Bland Ericssons svenska underleverantörer finns bolag som Allgon, Nolato och Segerström & Svensson. Där råder för tillfället ett behärskat lugn trots osäkerheten. Segerström & Svensson levererar inkapslingssystem för bland annat radiobasstationer, en verksamhet som Ericsson i USA nu överlåter till bolaget SCI. Frågan är om det sätter käppar i hjulen för Segerströms planerade satsning i USA.

”Jag gör inte den bedömningen i dag, men det här är väldigt nytt för oss också så vi får ta och titta in på det närmare”, säger VD Kurt Jofs.

Nolato har redan tvingats vinstvarna för det tredje kvartalet på grund av Ericssons trassliga mobiltelefoner. Bolaget arbetar sedan ett drygt år tillbaka med en strategi att söka sig till lågkostnadsländer och räknar också med att fortsätta leverera till Ericsson. Det produktionsavtal som Ericsson slöt tidigare i år med det taiwanesiska bolaget Arima nappar dock Nolato inte på.

”Vi har valt att inte arbeta mot Taiwan i det här läget. Ericsson har talat om volymer där på 2 procent av världsmarknaden och då har vi andra kunder som vi bedömer som viktigare”, säger Tomas Sjölin, VD för Nolato.

Nolato räknar däremot med att kunna plocka hem order från Ericsson i Kina där Nolato ska ha en egen anläggning färdig under det andra kvartalet nästa år. Ericssons omstrukturering av mobiltelefonerna ska dock vara klar redan under det första kvartalet. Men Tomas Sjölin är inte rädd att missa kontrakt.

”Vi kommer att vara med när produktionen startat i Kina, de här kontrakten får man på projektbasis och inte på tid”, säger han.

Också på Allgon räknar man med att även fortsättningsvis kunna räkna in Ericsson bland sina kunder. Det kan dock komma att krävas ett nytt sätt att arbeta för Allgon, säger VD Jan Edhäll.

”Om det i förlängningen blir så att grundutveckling och ren produktionsutveckling flyttar utomlands så får vi börja bearbeta Ericsson på ett annorlunda sätt. Vi får öppna små säljkontor och tekniska kontor för att kunna stötta Ericsson och andra kunder på bästa sätt, det är ett annat sätt att arbeta men vi är inte oroade”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase