: Ericsson steg på rapportstinn börs

Rapporter, rapporter, rapporter och Ericsson. Onsdagen var den hittills mest rapporttunga dagen under första kvartalets flodvåg. Kallduschar växlades med mer ljumma skurar. Stockholmsbörsens generalindex steg med 0,7 procent sedan placerna tagit Ericsson till nåders igen och lyft aktien med 5 procent.

Tele 2 tillhörde bolagen som överraskade positivt. Rapporten talade om både starkare försäljning och resultat än väntat. I en kommentar sade VD Lars-Johan Jarnheimer att han även fortsättningsvis räknar med att marginalerna ska fortsätta förbättras under 2001. Aktien klättrade 6 procent till 396,50 kronor. Konkurrenten Telia rörde sig inte. Europolitan däremot föll med 3 procent till 82 kronor.

Flera IT-företag hade det kämpigt och den forna internetstjärnan Adcore tappade drygt en femtedel av värdet sedan bolaget redovisat en förlust på 457 Mkr (387 Mkr är strukturkostnader), backat från sitt tillväxtmål och varnat för väsentligt lägre rörelsemarginaler framöver. Aktien gick att köpa för 5,30 kronor. Konkurrenten Cell Networks rapporterade också. Bolagets kassa håller på att sina och bolaget planerar en nyemission på totalt 280 Mkr givet att den fulltecknas. Aktien backade 8 procent till 6,35 kronor.

Ericsson meddelade att man har för avsikt att sälja sin portfölj med aktier i AU-system och C-tech. AU-System föll 7 procent och C-Tech 6 procent på beskedet. Ericsson erkände också att man varit restriktiv med att ge finansiering och därför låtit Nokia ta kontrakt på 3G. Tillsammans med samarbetet med Sony fick Ericsson tummen upp av placerarna och steg med 5 procent till 59,50 kronor på börsen. Nokia däremot föll med 2 procent.

Bemanningsföretagen Proffice och Poolia har backat rejält på börsen i år. Proffice fortsatte utvecklingen under på onsdagen och aktien rasade 8 procent till 33,20 kronor. När Ericsson drar ned innebär det också att marknaden och tillväxtmöjligheterna krymper för bemanningsföretagen. Affärssystemföretagen IBS och Intentia tillhörde dagens stora förlorare. Båda bolagen redovisade förluster och skyllde den svaga utvecklingen på den svagare konjunkturen i USA. Osäkerheten har gjort kunderna avvaktande inför nya investeringar i affärssystem. IBS backade med 14 procent till 18,10 kronor och Intentia rasade 6 procent till 94 kronor. Konkurrenten IFS rapporterar 8 maj men föll redan idag med 4 procent till 26,50 kronor.

Bättre gick det för den rapporterande IT-konsulten Prevas. Aktien steg med 7 procent till 63 kronor. Bolaget kvarstod vid sin tidigare prognos men VD Jonas Wiström sade ändå att han var orolig för spridningseffekterna på konsultmarknaden av Ericssons neddragningar.

Bankkoncernen Nordeas rapport uppskattades av aktiemarknaden trots att den var sämre än vad en del analytiker hade förutspått. Aktien klättrade 3 procent till 64 kronor. Av de stora verkstadsbolagen var vitvarujätten Electrolux ute och presenterade sina siffror. Den svaga amerikanska konsumtionskonjunkturen fortsätter att pressa bolaget som redovisade ett sämre resultat än väntat. Placerarna sänkte Electroluxaktien med 3 procent till 153,50 kronor.

Efter den senaste tidesn rally i verkstadsföretagen sjönk de stora klassiska bolagen på bred front. Atlas Copco, SSAB och SKF backade alla med 4 procent.

Ventilationsföretaget Munters gladde sina aktieägare med en uppgång på 6 procent. Bolaget redovisade en resultathöjning med 40 procent till 67 Mkr. Aktien kunde köpas för 160 kronor.

Av de stora rapporterande bolagen klarade sig Gambro bättre och aktien steg något efter att marginalerna förbättrats för dialysföretaget som haft problem med lönsamheten en längre tid. Aktien var i stort oförändrad på 63 kronor.

Tillväxtbolagen vädrade morgonluft på onsdagen. Assa Abloy, Securitas och Hennes & Mauritz steg alla.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.