Ericsson starkt i krisen
“Motorola till salu”, “Nokia ska köpa Nortel”, “Skilsmässa mellan Sony och Ericsson”. Rubriker som dessa kan lätt tolkas som att telekombranschen är inne i ännu en kris. Mer än hälften av rubrikerna kommer dock förmodligen från investmentbanker som medvetet sprider spekulationer och journalister som gladeligen vidarebefordrar ryktena.
Visst har finanskrisen gjort allt värre. Men telekombranschen är egentligen en av få sunda branscher i världen. Det vi ser är i stället svallvågorna från när ny teknik bryter sig in i sektorn och konsekvenserna efter en lång rad strategiska beslut där enskilda företag satsat fel. Den här typen av paradigmskiften kommer vart 20:e år. Och när väl dammet har lagt sig brukar styrkeförhållandena på marknaden vara stabila under följande decennier, tills det kommer ny teknik som skakar om marknaden igen.
Inom radioområdet har GSM blivit den dominerande tekniken med mer än 90 procent av nyförsäljningen. Till och med de amerikanska leverantörerna som stod bakom den konkurrerande tekniken CDMA har börjat överge standarden. De nya kontrakt som tecknas inom CDMA går i övervägande grad till kinesiska leverantörer. Som efterföljare till GSM har 3G (WCDMA)spridit sig i världen. För den fjärde generationen har LTE blivit den självklara standarden. Med LTE kommer datahastigheterna i mobilnäten upp i 100 Megabit per sekund. Denna standard stöds av såväl 3G-folket, CDMA-lägret som WiMax-entusiasterna. Det innebär att standardkriget äntligen kan vara över.
– Problemet för de leverantörer som valt fel i denna utveckling är att de inte har någon kassamaskin att finansiera LTE-utvecklingen med. Ericsson och Huawei tjänar mycket pengar på GSM och 3G i dag. De kan använda kassaflödet från dessa verksamheter och betala den dyra utvecklingen av LTE. Alcatel-Lucent, Motorola, Nortel och andra som inte har den basen måste finansiera utvecklingen med pengar från den fasta sidan, säger en högt uppsatt chef i branschen.
– Det skapas därför enorma konflikter inom företagen. Folket inom den fasta sidan vill ju inte släppa i väg några pengar. Och eftersom det är de som tjänar pengarna, är de också starka inom företagen.
Nokia har en särställning. De tjänar enorma pengar på mobiltelefonerna och skulle med medel därifrån kunna utgöra ett nygammalt hot mot Ericsson och Huawei. Som Affärsvärlden föreslagit tidigare borde Nokia köpa ut Siemens ur det gemensamma bolaget. Eller helt lägga ner verksamheten. Men just nu är Nokias företagsledning närmast panikslagen av det snabba försäljningsfallet inom mobilsidan, så man kan inte förvänta sig några större satsningar från huvudkontoret i Esbo.
I förra veckan hade dock Wall Street Journal en artikel om att Nokia är intresserade av att köpa Nortels verksamhet inom mobilsystem. Detta för att komma in på den amerikanska marknaden. Idén verkar huvudlös. Nortels porfölj är alldeles för liten både vad gäller produkter och kundbas för att vara intressant för Nokia. Nortels viktigaste kund, Verizon, har redan valt Ericsson och Alcatel-Lucent som huvudleverantör för LTE.
– Det är en lång kö med investmentbanker här som vill sälja på oss nya case. Dels är mycket till salu just nu. Dels har investmentbankerna väldigt lite att göra så alla försöker göra något på de case som finns inom telekomsektorn. När de inte lyckas få till någon affär sprider de gärna rykten om sådana affärer för att skapa press på företagen. Så tolkar jag både uppgifterna om att Nokia skulle köpa Nortel och att samarbetet mellan Sony och Ericsson skulle brytas, säger en högt uppsatt chef på ett annat företag.
Till slut kommer det säkert att bli flera affärer för investmentbankerna att genomföra och för journalisterna att skriva om. Både Nortel och Motorola är till stora delar till salu. Vad gäller Nortels verksamhet inom radio är denna, enligt Affärsvärldens bedömning, inte värd mycket. Däremot är företagssidan intressant för många spelare. Det riktiga guldägget finns dock inom opto-området där Nortel har en av de allra starkaste produktportföljerna just nu.
– Det är ett “chicken race” som pågår. Priserna går stadigt ner, alla har tittat på casen som finns därute och alla väntar ut varandra. De som har de starkaste balansräkningarna är de som kommer att gå vinnande ur den här striden, säger samme chef.
De som har högst soliditet just nu är, i fallande ordning Ericsson, Nokia och Huawei (med reservation för att Huaweis siffror är från 2007).
Nortel och Motorola förefaller vara helt borta inom kort. Läget för Alcatel-Lucent är kritiskt efter en illa genomförd fusion och enorma interna stridigheter. Med en fallande soliditet, enorma investeringsbehov inom LTE och ethernet, så förefaller det vara en tidsfråga innan bolaget måste genomföra en nyemission.
Efter flera års mördande kritik av Ericsson för brist på positiva kassaflöden, är det roligt att se att Ericsson för närvarande har en större kassa än Nokia. Ericsson har en kassa på 35 miljarder kronor och Nokias är på 25 miljarder kronor. Detta efter att Nokia bränt 8,1 miljarder dollar på köpet av navigationsföretaget Navteq.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.