Ericsson sackar efter Nokia på telefoner

Ericsson får beröm för sina nya mobiltelefonmodeller men konkurrenten Nokia väntas trots detta öka sin andel av mobiltelefonförsäljningen under fjärde kvartalet. Däremot är Ericssons mångmiljardförluster på telefonsidan förhoppningsvis över. Mer än 80 procent av personalen har sagts upp eller flyttats ut från Ericsson det senaste året. ”De måste vara lättade över att det är sista gången de har med de här siffrorna i rapporten”, säger Ben Wood analytiker på Gartner Group.

Budskapen från Ericsson och Nokia i samband med bolagens senaste kvartalsrapporter skiljer sig åt väsentligt. Medan Nokia slår på stora trumman för en efter omständigheterna stark försäljning av mobiltelefoner under fjärde kvartalet är Ericsson mer försiktiga. Detta trots Ericsson har fått mycket beröm för sina senaste modeller.

”Intrycket är att Ericsson inte alls är lika positiva som Nokia när det gäller deras egna produkter under fjärde kvartalet. Deras bedömningen av marknadens storlek är i stort sett densamma men Nokia känner sig mer säkra på fjärde kvartalet”, säger Ben Wood telekomanalytiker på Gartner Group som spår att Nokia kommer att fortsätta ta marknadsandelar på bekostnad av konkurrenterna.

Nokia spår att den totala mobiltelefonförsäljningen kommer att bli 390 miljoner enheter i år medan Ericssons prognos ligger på 400 miljoner.

Medan Nokias omsättning på telefondelen bara minskade 3 procent tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året så minskade Ericssons omsättning med hela 42 procent. Nokia spår en kraftig försäljningsökning under fjärde kvartalet medan Ericsson inte lämnar någon prognos alls.

Ericsson har långt kvar till en vändning men koncernchefen Kurt Hellström kan idag ändå meddela att de stora förändringarna i mobiltelefonverksamheten i stort sett är klara. I rapporten var han till och med försiktigt positiv.

”Vi återtar positioner inom telefoner och har lanserat ett antal nya modeller, inklusive fem GPRS-telefoner. T39 säljs mycket bra och intresset är stort för telefonen med färgskärm, T68, vilken nyligen har börjat levereras”, säger han i dagens kvartalsrapport.

Ericsson har på olika sätt minskat personalen med 80 procent inom telefondelen under det senaste året. Sedan 2 700 anställda flyttats över till det nya bolaget Sony Ericsson Mobile Communication återstår endast 3 700 anställda. Under förra året hade verksamheten som mest över 18 000 anställda.

Baserat på att Sony Ericsson Mobile från start inte väntas göra några större förluster ser det därmed ut som om det värsta blodflödet från de tidigare kvartalsrapporterna stoppas framöver. I kommande rapporter från Ericsson redovisas det nya bolaget som ett hälftenägt intresseföretag.

Omställningen har varit dyr med förluster som hittills i år uppgår till 14,5 miljarder kronor på en försäljning om 23,5 miljarder.

”Ericsson marginaler på telefonerna är -51 procent medan Nokia har 19 procents vinstmarginal. Det fungerar helt enkelt inte i ett längre perspektiv. Men när det gäller produkterna så tror vi att Ericsson kommer att närma sig mot slutet av året”, säger Ben Wood.

”T39 är en av de ledande produkterna på marknaden. Den imponerar och baserat på de reaktioner vi sett på marknaden så kommer den och de andra nya modellerna att tas emot bättre än tidigare av kunderna.”

Nokia förblir dock ohotad marknadsledare även under nästa år. Ben Wood säger att de stora förändringarna på marknaden istället kommer att ske bland de övriga aktörerna. Samtidigt som Motorola befäster andraplatsen så väntas striden bli stenhård mellan Siemens, Sony Ericsson och Samsung om tredjeplatsen. Förbättrad lönsamhet är ledord för samtliga.

”Om du tittar på branschen så har alla utom Nokia problem med lönsamheten på mobiltelefonerna. Det kommer att bli tufft att nå lönsamhet men den enorma omstruktureringen som Ericsson har gjort i sin mobildivison gör att de troligen har en bättre chans än en del andra på marknaden”, säger Ben Wood.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.