Ericsson
Ökad omsättning men minskat rörelseresultat för Ericsson
Omsättningen steg 20,8 procent till 68 miljarder kronor (56,3). Utfallet kan jämföras med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 66,3. Den organiska tillväxten var 3 procent.
Bruttomarginalen var 41,4 procent (44). Rörelseresultatet blev 7,1 miljarder kronor (8,8). Rörelsemarginalen var 10,4 procent (15,6).
Justerat rörelseresultat uppgick till 7,2 miljarder kronor (8,8), väntat var 8,6, med en justerad rörelsemarginal på 10,6 procent (15,6).
Resultatet efter skatt blev 5,4 miljarder kronor (5,8), analytikerkonsensus 5,5. Resultat per aktie hamnade på 1,56 kronor (1,73).
Marknadsutsikterna för Europa sänks för helåret. Övriga upprepas. Den globala marknaden för radioaccessnät (RAN) uppskattas öka med 5 procent under 2022. Nordamerika förväntas växa med 12 procent, Europa med 1 procent (5) och Kina med 4 procent. Detta enligt Dell´Oro Mobile RAN Outlook.
“Vi ser robust underliggande resultat och starkt momentum i verksamheten, och vi fortsätter att genomföra vår strategi. Detta innefattar ledarskap inom mobilnät genom ökade marknadsandelar. Sedan 2017 har vi ökat marknadsandelen inom RAN, Kina oräknat, från 33 till 39 procent, och vi har vunnit flera kontrakt i olika geografiska områden under tredje kvartalet”, uppger VD Börje Ekholm.
“Vi fortsätter att befästa vår starka position inom 5G för att tillvarata de betydande möjligheter som öppnar sig i den snabbast uppskalande mobilgenerationen. Vår expansion i det spännande och snabbväxande Enterprise-området accelererar med förvärvet av Vonage, som ger oss tillgång till ett kraftfullt utbud av molnkommunikationstjänster”, fortsätter Ericsson-chefen.
“Med den rådande inflationen gör vi prisjusteringar samtidigt som vi utnyttjar utbyte av produkter för att hantera marginalerna. Vi förenklar också verksamheten i hela bolaget och kommer att fortsatt proaktivt se över möjligheter till kostnadsminskningar, samtidigt som vi fortsätter att utveckla branschledande produkter och tjänster”, skriver han.
Målet om en ebita-marginal om 15-18 procent skall nås senast 2024. Kostnader kommer att kapas för att målet skall nås. Ekholm förväntar sig att omstruktureringskostnader ökar, men att de ligger i linje med företagets långsiktiga riktlinje om 1 procent av omsättningen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.