Ericsson jagar nya bredbandskunder

De spektakulära konsumentprodukterna försvinner när Ericsson ser över utbudet på bredbandsområdet. Men satsningen på olika typer av bredbandsmodem fortsätter. Förhoppningen är att företagsmarknaden och speciellt operatörerna ska stå för volymerna sedan efterfrågan bland privatkonsumenterna inte alls nått upp till prognoserna.

Ericsson Home Communications, som utvecklar olika typer av bredbandsprodukter, har genomgått stora förändringar de senaste månaderna. Besparingskraven i Ericsson-koncernen och en marknad som inte motsvarat förväntningar är orsakerna.

Konsekvensen är främst att de spektakulära framtidsprodukterna Web Screen och Internet Radio har dragits tillbaka, vilket blev känt i september. Nedläggningen som nu är genomförd påverkar knappt ett 100-tal anställda som fått nya uppgifter inom Ericsson eller har lämnat företaget.

Ericsson hyllar långt ifrån verksamheten inom Home Communications i den senaste delårsrapporten.

”Som en konsekvens av lägre fakturering och sämre marginaler ser vi nu över vår produktportfölj. Verksamhetsområdet Home Communications har redan fastas ut och strategierna för ADSL och bredbands-access ses över”, står det att läsa.

Men faktum är att Home Communications lever vidare inom Ericsson även om det på sikt blir tal om ett namnbyte, enligt Rolf Johansson som är tillförordnad chef för verksamheten. Den stora förändringen är att konsumentfokuset flyttats till operatörs- och företagsmarknaden.

”Det är möjligt att det är en olycklig formulering i rapporten”, säger Rolf Johansson.

”Verksamheten fokuserar mer på bredbandsmodem tillsammans med andra erbjudanden till operatören. Man kan säga att istället för att ta fram produkter både till operatörer och konsumenter så har vi kommit fram till att det inte är vår nisch att jobba med konsumentelektronikprodukter utan fokusera på det som operatören i första hand köper.”

Satsningen på olika typer av bredbandsmodem fortsätter alltså och även om det är operatören som köper produkten så kan den slutligen ändå hamna hos en hemanvändare. Ericsson hoppas också mycket på försäljning till företagskunder som vill använda olika typer av bredbandstjänster.

Tidigare har Ericsson utvecklat helt egna modemprodukter men en förändring är att bolaget i framtiden kan komma att köpa produkter från andra tillverkare.

”Vi ser över hur vi kan minska våra omkostnader och rationalisera hanteringen. Vi ser över hur mycket vi ska lägga ner i egen teknisk utveckling på de här produkterna och i vilken mån vi kan köpa färdiga produkter från samarbetspartners. Det är en åtgärd för att få fram bästa och billigaste möjliga erbjudande till våra operatörskunder”, säger Rolf Johansson.

Nokia ger ett betydligt piggare intryck när det gäller bredbandsprodukter i den senaste kvartalsrapporten. Bolaget berättar bland annat om flera nya affärer. Nokia fortsätter också utveckla produkter för digital-tv, ett näraliggande förhoppningsområde som ännu inte tagit fart. Rolf Johansson säger även Ericsson tittar på digital-tv-produkter.

”Jag vill inte kommentera det närmare än att den här typen av produkter kan vara av enklaste modemtyp medan andra är mer avancerade och i något läge blir en sådan här set-top-box-lösning. Så det är inte uteslutet att sådana kan finnas i Ericsson-programmet också”, säger han.

Att Ericsson i slutet av 90-talet lockades av prognoserna om en ny jättemarknad för konsumentprodukter för bredband och ”det intelligenta hemmet” är ingen hemlighet. En rad satsningar har dragits igång men därefter inte infriat förväntningarna. Ekonomi24 har tidigare bland annat berättat om produkten E-box som skulle bli kommunikationsknutpunkten i det digitala hemmet, en satsning som slutade med 100 installerade lägenheter.

Men Rolf Johansson tycker fortfarande att det är för tidigt att helt döma ut Ericssons chanser på konsumentmarknaden. Kanske får vi ändå se Ericsson lansera exempelvis Web Screen i framtiden.

”Det vore dumt att avfärda det helt. Det här är ju beroende av affärsmöjligheter och det allmänna affärsklimatet. Nu är det väldigt bistert för IT- och telekomföretag och då betyder det att vi och andra koncentrerar oss på kärnverksamheten men i framtida scenarion skulle det inte vara en omöjlighet”, säger Rolf Johansson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.