Ericsson en dubblare

För den som är något så när långsiktig i sina aktieaffärer är det dags att köpa Ericsson nu. Med en nedgång på 78 procent från toppnoteringen i mars förra året är aktien historiskt lågt värderad. En uppgörelse inom mobiltelefonerna kommer förr eller senare och det kan vara den utlösande faktorn för en uppgång igen. Det skriver Fischer Partners i en dagsfärsk analys.

Fischer är övertygat om att en mer långtgående uppgörelse inom mobiltelefonerna nu har högsta prioritet för Ericssons ledning. Under de senaste månaderna har signalerna blivit tydligare om att ledningen nu är mer öppen för ett samarbete än tidigare.

”Ericsson har säkert sökt efter någon form av samriskprojekt med en annan tillverkare sedan länge men försöken kan ha misslyckats av krav från Ericsson att kontrollera ett sådant samarbete. Ericsson kan nu ha nått en punkt där de två största aktieägarna, Investor och Industrivärden, äntligen är beredda att förhandla på rimliga villkor”, skriver fondkommissionären i sin analys.

Den bästa lösningen för Ericsson vore att bilda ett separat bolag med en japansk mobiltelefontillverkare. En sådan lösning skulle definitivt ge en omedelbar positiv effekt på aktiekursen, anser Fischer.

När det gäller systemen anser kommissionären att marknadens oro för förseningar i utbyggnaden av 2,5G och 3G slagit omotiverat hårt på aktiekursen. På kort sikt är det en allvarlig situation men Ericsson kommer att behålla sin ledande position inom systemen och på längre sikt kommer marknaden att svara för en fortsatt stark tillväxt. På mogna marknader, som Västeuropa, garanterar utbyggnaden av 3G en bra utveckling från andra halvåret 2002 och på andra marknader kommer både 2G och 3G att driva utvecklingen.

Samtidigt räknar ändå Fischer Partners med kraftigt försämrade marginalerna för Mobile Systems i år. Tillväxttakten väntas bli 7 procent i år och marginalerna väntas stanna vid 13 procent. För mobiltelefonerna kommer 2001 att bli ett förlorat år och förlusten väntas uppgå till 21 miljarder kronor.

De nyligen aviserade åtgärderna för att få ned kostnaderna inom koncernen är ytterligare ett steg i rätt riktning. Fischer Partners förhåller sig dock avvaktande inför prognosen om att Ericsson ska kunna spara 35 miljarder kronor genom åtgärderna. Men även om målen uppnås bara delvis kommer det att ha en mycket positiv effekt på lönsamheten inom Ericsson.

Fischer Partners är också övertygade om att Ericsson kommer att fortsätta sin utförsäljning av icke-kärnverksamheter, åtminstone tills problemen är lösta för telefonerna. Resterande del av Juniper-innehavet såldes för några dagar sedan och fler tillgångar lär stå på säljlistan. Bolag inom Enterprise Business segmentet nämns som exempel.

På kort sikt finns fortfarande risken att aktien rör sig ännu lägre i samband med rapporten över det första kvartalet. Sänkta prognoser för det andra kvartalet och helåret kan då komma att pressa kursen. Med en placeringshorisont på 12 månader är det däremot dags att köpa nu.

Fischer anser att riskerna på nedsidan är mer begränsade i Ericsson än i till exempel Nokia och Qualcomm, samtidigt som chanserna till en bra utveckling är större än på flera år. Fischers riktkurs för aktien är 110 kronor på ett års sikt och 180 till 200 kronor på 18-24 månaders sikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.