EQT
EQT om nya fonden: Blir exponering mot hundratals underliggande portföljbolag
"Vi tror att privatpersoner också vill kunna få del av avkastningen", säger Gustav Segerberg, som är affärsutvecklingschef på EQT, till Afv.
Med den nya fonden EQT Nexus, som är en fond-i-fond-lösning för privatpersoner, hoppas svenska riskkapitaljätten EQT få nya kunder. Kunder som kanske vill diversifiera sig och få exponering mot privata marknader och privata bolag genom riskkapitalbolagets försorg.
Vad ger bäst avkastning? Att investera i EQT-aktier eller EQT Nexus?
“I grunden kan man säga att båda sakerna långsiktigt fokuserar på samma sak. EQT Nexus är kopplad till vår förmåga att skapa resultat i de underliggande fonderna. I EQT-aktien får du mer av volatiliteten som finns i aktiemarknaden generellt. Medan EQT Nexus är en mycket mer stabil produkt med lägre volatilitet som är mer kopplad till värderingen på våra underliggande fondinnehav som allt annat lika är mindre volatilt. Alltså i bra tider så går det upp lite mindre än vad börsen gör och i sämre tider så ska det gå ner betydligt mindre”, säger Gustav Segerberg, till Affärsvärlden.
Han är affärsutvecklingschef och har arbetat för EQT i drygt åtta år.
FAKTARUTA: EQT NEXUS
Startade sommaren 2023
Handlas månadsvis med uttag varje kvartal
Minsta insats är 25 000 euro
Kan handlas genom SEB eller Carnegie
Målet är att skapa 12-15% nettoavkastning per år
Hittills 2023 har fonden avkastat 7.9%
Under de första 18 månaderna betalas en straffavgift på 5% ifall investeraren vill gå ur
Förvaltningsavgifter och andra administrations- och driftskostnader är 2,35%
Största innehav är EQT Future och EQT IX
EQT Nexus investerar i samtliga av EQT:s underliggande investeringsstrategier, det vill säga infrastruktur, fastigheter, venture capital, private equity, och är en fond-i-fondlösning.
“EQT Nexus är en evig fond, så kallad evergreen, och kommer ständigt investera i de nya underliggande fonderna. Det blir som att vara exponerad mot 25-30 underliggande EQT-fonder och hundratals underliggande portföljbolag”, säger Gustav Segerberg.
Preppat i flera år
Han lyfter fram att en investering blir diversifierad mellan olika EQT-fonder och sektorer, samt att det blir en global exponering, där en tredjedel kommer investerar i Asien, en tredjedel i Europa och en tredjedel i Nordamerika. EQT Nexus har större exponering mot EQT:s fonder inom infrastruktur och riskkapitalbolag än EQT:s fonder inom venture capital och fastigheter. Fonden förvaltas av William Vettorato på EQT, som tidigare förvaltade en liknande fond på 7 miljarder euro för det schweiziska riskkapitalbolaget Partners Group.
Har de vanliga institutionella investerarna tröttnat eller varför kommer den här typen av fond just nu?
“Vi har jobbat med det här i tre år. När vi inledde arbetet med Nexus var världen glödhet och inte alls kopplat till en tuffare marknad”, säger Gustav Segerberg och fortsätter:
“Tittar man på global förmögenhet är den ungefär lika stor mellan privatpersoner och institutioner, men institutioner investerar 7-8 gånger mer i den privata marknaden. Vi tror att privatpersoner också vill kunna få del av den avkastningen. Detta kommer inte byta ut institutioner som investerare utan snarare vara ett komplement som över tid kan bli en större del av EQT.”
Så det handlar inte om att ni har svårt att resa nya fonder?
“Nej, vi känner oss trygga med den biten. Idag har vi ett förvaltat kapital på över totalt 2700 miljarder kronor medan som referens har en global konkurrent till EQT Nexus ett förvaltat kapital på cirka 35 miljarder kronor efter 3-4 år. Det handlar om att vi vill erbjuda en bättre produkt för privatpersoner som de i normala fall inte haft tillgänglighet till”, säger Gustav Segerberg.
EQT vill inte uppge hur mycket de vill få in EQT Nexus, men enligt Affärsvärldens källor rör det sig om minst 30-40 miljarder kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.