EQT
EQT dubblar närvaron i Asien genom jätteförvärvet
Under pandemin vände många riskkapitalbolag blickarna inåt mot kärnverksamheten och drog ned på investeringar bortom hemmamarknaderna. Med dagens tillkännagivande av köpet av det hongkongesiska riskkapitalbolaget Barings Private Equity Asia går EQT mot strömmen och expanderar verksamheten i Asien med över 300 heltidsanställda och nio nya kontor. Av den totala köpeskillingen på 6,8 miljarder euro kommer 1,5 miljarder euro från bolagets egna kassa och 5,3 miljarder kommer från 191,2 miljoner nyemitterade aktier i EQT. PE-jätten uppger att bolaget har existerande faciliteter och likvida medel tillgängligt för att finansiera den kontanta delen av köpet, men att långsiktiga finansingersalternativ kan komma att undersökas.
Köpet innebär att EQT har rätt till carried interest om 35% i framtida fonder och även rätt till carreid interest i utvalda befintliga fonder som BPEA kontrollerar.
I maj 2018 meddelade EQT att bolag rest totalt 800 miljoner amerikanska dollar (cirka 7,6 miljarder svenska kronor) till fonden Mid Market Asia III. Sedan dess har exponeringen mot de asiatiska marknaderna utökats än mer genom andra fonder och står idag för drygt en procent av EQT:s totala förvaltade kapital, det vill säga runt 7,3 miljarder euro.
Med dagens uppköp av BPEA utökas alltså EQTs exponering mot Asien med 2,7 gånger, då sammanslagningen med BPEA kommer innebära drygt 20 miljarder dollar investerade i asiatiska marknader.
Rea på köpet?
Köpläget för EQT kan också ha uppstått i att BPEA haft en mindre tillbakagång. I mars 2021 uppgav det Hongkongbaserade riskkapitalbolaget ett förvaltat kapital på över 21 miljarder amerikanska dollar. I dagens pressmeddelande uppges bolaget ha 17,7 miljarder dollar i förvaltat kapital. Under 2020 och 2019 var den siffran 10,7 miljarder dollar respektive 11,3 miljarder dollar.
I pressmeddelandet uppger EQT att företaget ser strukturella tillväxtmöjligheter på de asiatiska privata marknaderna och att bolaget i samband med sin börsnotering 2019 utlovade ökat fokus på Asien, men en källa på ett konkurrerande riskkapitalbolag uppger för Affärsvärlden att EQT:s förvärv av BPEA främst bör ses som ett sätt för EQT att utöka storleken på sitt förvaltade kapital.
EQT:s Mid Market Asia III fond har främst inriktat sig på att köpa majoritetsandelar i kinesiska och sydostasiatiska bolag som haft ett bolagsvärde på mellan 30 och 250 miljoner amerikanska dollar. Med uppköpet av BPEA utökas verktygslådan för EQT:s asiatiska investeringar, då BPEA främst inriktat sig på att köpa de större bolagen som har bolagsvärde på mellan 500 miljoner och två miljarder dollar.
BPEA har 46 portföljbolag som tillsammans har över 277.000 anställda om omsätter drygt 37 miljarder dollar. I BPEA:s portfölj finns bland annat det kinesiska logistiklösningsbolaget World Freight Company International, israeliska vårdbolaget Lumenis och japanska mjukvaruutvecklaren Pioneer.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.