Entreprenörensräddande ängel
Det brukar sägas att en affärsängel baserar sina investeringsbeslut på magkänsla, medan riskkapitalister läser rapporter och kalkyler tills ögonen blöder. I Johan Lenanders fall stämmer teorin om affärsänglar rätt bra. Åtminstone när det gäller hur han kommer i kontakt med sina entreprenörsbolag. För tre år sedan gjorde han, med en bakgrund som entreprenör och vd i bland annat börsnoterade Aspiro, sin första investering som affärsängel. Sedan dess har han gått in i ytterligare två bolag.
Inget bolags verksamhet liknar de andras: Backbone är ett naprapatkedja, TAT är ett it-bolag, och Close är ett chefsnätverk. Totalt har Johan Lenander investerat mellan två och tre miljoner kronor som affärsängel, beroende på hur man räknar.
– Fast det är min arbetsinsats, inte pengarna som är viktig för bolagens utveckling, säger han.
Affärsvärlden träffar Johan Lenander (som är en av de affärsänglar som svarat på enkäten, se artikel på nästa uppslag) för att fråga honom hur han väljer ut bolagen han investerar i.
Någon halvtimme in i intervjun börjar vi närma oss svaren på frågorna, men först blir det en resumé av Johan Lenanders liv och hans erfarenheter som entreprenör.
När han kommit fram till historien om sin utbildning – som i korthet går ut på att han vantrivdes på Chalmers “bland folk i filtofflor och med miniräknare i bröstfickorna” och bytte utbildning, efter att ha hört på en föreläsning att “man kan inte bli riktigt bra på något som man inte tycker är riktigt roligt”, till ekonomprogrammet på Handelshögskolan i Stockholm, som han läste in på två år (i stället för de vanliga fyra åren) – då är det svårt att bli särskilt förvånad över hans studietakt. Johan Lenander talar nämligen också ungefär tre gånger så fort som de flesta människor.
I slutet av studietiden blev det praktikplats på Ericsson.
– Samtidigt pluggade jag in 120 poäng på ett år, gick både på Handels och läste på KTH. Fast när jag var klar med det och bara hade jobbet på Ericsson så märkte jag inte att det var något tempo där.
Johan Lenander var med och startade Zemee 1999, ett bolag som erbjöd profil- och reklamartiklar som kunderna själva kunde designa på företagets sajt. Men det gick inget vidare. De tänkta kunderna var nämligen inte alls intresserade av att sköta designandet själva. I stället ville de bli bjudna på lunch av företag som kunde sköta hela processen, förklarar Johan Lenander den dåliga utvecklingen i bolaget. Zemee såldes.
Dags för nästa företagsstart. En sak som Johan Lenander trots allt lärt sig på Ericsson var att mobilt Internet skulle bli hett.
– Så jag snickrade ihop en Power point-presentation och visade den för Sven-Christer Nilsson. Han hade just lämnat Ericsson och startat Startupfactory och vi fick lite kapital för att starta Picofun (som utvecklade, distribuerade samt var ett förlag för mobilspel).
– Men jag behövde någon som var duktig på tekniken, det är inte min starka sida. Så jag kontaktade en kille som jag hade hört skulle vara duktig, Måns Ullerstam. Vi möttes på restaurangen Rolfs Kök och delade upp aktierna. Så här i efterhand var det galenskap att starta bolag med någon vars personlighet man inte visste något om, men det gick ju bra.
Enligt Johan Lenander värderades Picofun till 250 miljoner kronor efter ett halvt års verksamhet. Men krisen i telekombranschen bromsade utvecklingen. Dessutom blev ägarna osams och på hösten 2002 såldes Picofun till mobiltjänstebolaget Aspiro.
Johan Lenander stannade kvar i Aspiro. Han arbetade både operativt, bland annat som vd, och satt i styrelsen. I våras lämnade han bolaget efter några turbulenta år och har inte heller något ägarintresse kvar. Aspiro har i dag 350 miljoner kronor i börsvärde och är noterat på Stockholmsbörsen.
I dag ägnar han sin arbetstid åt de tre bolagen han investerat pengar i. Att jobba som anställd eller som styrelseproffs i bolag där han inte har ägarintresse lockar honom inte alls.
– Jag läste en gång i Affärsvärlden att styrelsearbete är lågavlönat konsulteri. Det stämmer. Jag har fått erbjudanden om att gå in som ordförande i bolag för 300 000 kronor om året. Nej tack. Jag vill alltid ha ett ägande.
– Men jag har inga klausuler om vetorätt eller preferensaktier, som är vanliga krav från riskkapitalister, säger Johan Lenander som tidigare under intervjun kallat riskkapitalister för gamar som kräver både livrem och hängslen.
Nu till svaret på frågan om hur de första kontakterna med investeringsobjekten skapades.
I ett fall började det med att Picofun tvingades lägga ner ett kontor i Lund, 2002. Sex personer av dem som miste sina anställningar valde då att bilda ett eget bolag, TAT, som står för The Astonishing Tribe. Affärsidén verkar okomplicerad men något ovanlig.
– Affärsidén var faktiskt formulerad så här: “Att ha kul.” Men det handlar i praktiken om att utveckla gränssnitt för mobiltelefoner.
Johan Lenander gjorde sin första investering i bolaget 2004. Bolaget har expanderat till runt 100 anställda. Enligt det senaste officiella bokslutet omsatte bolaget 39 miljoner kronor (maj 2005-april 2006) och gjorde 5,2 miljoner i vinst, före skatt. I våras tog TAT och dess ägare in ytterligare kapital, 85 miljoner kronor, främst från en annan affärsängel, Jan Barken. Bland kunderna märks Samsung och Sony Ericsson.
Nästa företag fick Johan Lenander kontakt med efter en trafikolycka, eller rättare sagt två trafikolyckor.
– Först var det en olycka i en taxi, en Mercedes körde in i oss bakifrån. Det var den andra fredagen i november månad, på väg till Arlanda. Två år senare var jag på väg till Arlanda i taxi, det var också den andra fredagen i november. Då kör en buss in i oss bakifrån.
Johan Lenander tar sig om nacken.
– Jag fick väldigt ont här och gick till flera sjukgymnaster innan min sambo tipsade mig om en naprapat, Patric Söderblom. Och det var ganska fantasiskt.
Patric Söderblom flyttade till Mallorca för att öppna mottagning där.
– Han gav mig några namn på andra naprapater, men de var inte top of the line som Patric.
Något år senare reste Johan Lenander till Mallorca med sin familj för semester – och behandling. Han låg på britsen när hans naprapat berättade om sina planer på att öppna eget i Stockholm.
– Det sa knak i min nacke. Va, vill du! sa jag. Patric sa att han inte visste vad ett aktiebolag var, och inte hur man bygger företag.
Backbone grundades i februari 2006 och omfattar i dag fyra kliniker i Stockholm, bland annat vid Stureplan och i Kista. Johan Lenander äger 50 procent av bolaget.
Den senaste affärsängelinvesteringen gjorde Johan Lenander i chefsnätverket Close. Han lärde känna Closes grundare, Peter Boy, på grund av att de rastade sina hundar i samma område. Det var dock inte förrän efter ganska många hundpromenader som de började prata jobb, berättat Johan Lenander. I dag är han aktiv i Close sedan ett år och äger femton procent av bolaget.
Det är slumpen som avgör vilka bolag en affärsängel kommer i kontakt med, konstaterar Johan Lenander. Beslutet att investera är dock allt annat än slumpmässigt. Tre aspekter är viktiga för att avgöra om bolaget är värt att satsa på.
Den legala aspekten, som hanteras av advokater. Den finansiella aspekten, där bolagets papper kontrolleras av revisorer. Och den kommersiella aspekten, som är den viktigaste, enligt Johan Lenander, och här är personerna i bolaget i särklass viktigast, menar han.
– Är de dedikerade till företaget och tror på det till 100 procent? Har de kompetensen och kunnandet som krävs för att bli vinnare?
– Jag sitter nätterna igenom och läser, man lär sig oerhört mycket av att läsa vartenda avtal som bolaget ingått. Leverantörsavtal, anställningsavtal, alla avtal som finns. Hur är de skrivna?
Viktig information om bolaget står ofta att finna just i avtalen.
– Varför har ett bolag till exempel skrivit dåliga prisavtal, sålt sin produkt för billigt? Då har de kanske inte trott på sin affärsidé fullt ut, menar Johan Lenander.
– Allmänt så gäller att om avtalen är dåligt skrivna så kanske personerna i bolaget inte är så bra heller.
_______________________________________________________________
Så charmar du en affärsängel
Hur lockar man en affärsängel att satsa på en ny affärsidé? Och vilka branscher är hetaste investeringsobjekten just nu? Affärsvärlden har frågat 20 framgångsrika affärsänglar.
Vill du att ditt företag ska finansieras av en affärsängel? Då kan det vara intressant att veta att 13 av de 20 tillfrågade uppger att det vanligaste sättet att hitta investeringsobjekt är att de själva blir kontaktade av entreprenörer.
Går ditt företag med förlust? Det är inget hinder för de flesta av affärsänglarna. Nära hälften, nio av tjugo, har valt att investera i företag i ett skede där det visat minusresultat.
Det är två av resultaten i en enkätundersökning som Affärsvärlden har genomfört i samarbete med entreprenörsnätverket Founders Alliance. De tillfrågade är samtliga mycket erfarna företagsgrundare som har investeringskapacitet och är verksamma som så kallade affärsänglar. Endast personer som själva startat, byggt, drivit och sålt minst ett företag med minst 100 mkr i årsomsättning har deltagit i undersökningen.
Niclas Carlsson, som är vd på Founders Alliance, menar att just affärsänglar som själva drivit företag börjar bli mer och mer eftersökta som investerare.
– Den här gruppen, som vi kallar entreprenörsänglar, kan på ett tydligare sätt relatera sitt bidrag i sina investeringar till de erfarenheter man själv gjort som entreprenör, säger Niclas Carlsson.
Så här ser en typisk affärsängel i undersökningen ut: De är samtliga män och har en snittålder på 46 år. Fem personer har gymnasieskola som högsta utbildning, 15 personer har högskoleutbildning. Hälften, tio personer, av de tillfrågade har totalt investerat mellan en och nio miljoner som affärsänglar. Sju stycken har investerat mellan elva och femtio miljoner kronor.
Det står klart att deras yrkesmässiga erfarenheter främst kommer från arbete i egna verksamheter. På frågan “Har du varit anställd i ett bolag som du själv inte ägt eller grundat under någon period av ditt yrkesverksamma liv?” svarar endast tre personer att de varit anställda mer än hälften av sitt yrkesverksamma liv.
Av enkäten framgår att affärsänglarna inte begränsar sig till enbart den bransch eller de branscher där man tidigare drivit eget företag. Hela 75 procent, 15 personer, har valt att investera i branscher där de inte haft någon tidigare erfarenhet.
Av de tillfrågade har de flesta, 13 personer, gjort en exit i något eller några av de företag där man investerat kapital.
Friskt vågat, hälften vunnet – det verkar vara attityden hos de tillfrågade affärsänglarna. Men ibland går det inte som man tänkt sig. Var femte affärsängel har, en eller flera gånger, grundat ett bolag som sedan gått i konkurs.
På frågan “Hur hittar du dina direktinvesteringar?” svarar alla utom en affärsängel “personliga kontakter”. Hela tolv personer anger också att det är lika vanligt att de hittat investeringsobjekt efter att själva blivit uppsökta av entreprenörer.
– Slutsatsen är alltså att det faktiskt kan löna sig för entreprenörer att söka upp entreprenörsänglar direkt. Att leta genom rådgivare eller på högskolor, det är inte med på kartan för de här investerarna, säger Niclas Carlsson.
Störst chans att få loss kapital från de tillfrågade personerna har den entreprenör som driver ett internetföretag. Tio av de tjugo affärsänglarna har rankat internetbranschen som hetast eller näst hetast bransch, av 15 alternativ. Andra högintressanta branscher är media, underhållning, mjukvara och hälsa. Minst intresserade är intervjupersonerna av fastighets- respektive läkemedelsbranschen.
Av undersökningen framgår att affärsidén och det intryck entreprenören själv ger hos affärsänglarna är de överlägset viktigaste kriterierna. Sammansättningen hos det unga företagets ledningsgrupp verkar däremot inte ha så stor inverkan när det gäller att ta ställning till en investeringsförfrågan. Näst viktigast är affärsängelns bedömning av marknadsläget.
– En slutsats är att bolagets bakgrund och historik aldrig är det viktigaste kriteriet, även om det oftast varit med i bedömningsunderlaget, säger Niclas Carlsson.
_________________________________________________________
Personlig kontakt viktig
Har du varit anställd i ett bolag som du själv inte ägt eller grundat under någon period av ditt yrkesverksamma liv?
* Nej, jag har aldrig varit anställd: 1 person
* Ja, men endast under korta perioder, mindre än hälften av den totala tid som jag arbetat: 16 personer
* Ja, mer än hälften av den tid jag har arbetat har varit som anställd: 3 personer
Hur fördelar sig ditt investerade totala kapital i dag?
* Aktiva direktinvesteringar: 12 personer
* Investering på börsen: 3 personer
* Investering i fonder: 3 personer
(Ej svarat: 2 personer)
Hur hittar du dina direktinvesteringar (flera svar möjliga)?
* Tidningsartiklar/andra media: 0 personer
* Personliga kontakter: 18 personer
* Universitet och högskolor: 0 personer
* Rådgivare, såsom jurister och rådgivare inom corporate finance: 0 personer
* Blir kontaktad direkt av entreprenörerna: 12 personer
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.