Enskilda hoppas på Alfa Laval

Precis som resten av mäklarbranschen fick SEB:s investmentbank Enskilda Securities se både resultat och intäkter krympa under årets första månader. VD Per-Anders Ovin är ändå ganska optimistisk om resten av året. Första hindret är att klara är Alfa Lavals introduktion. "Den är viktig, det blir en temperaturmätare", säger han.

Enskilda Securities har inte varit något undantag i det intäktsras som präglat mäklarbranschen hittills i år. Men med ett resultattapp på 25 procent och en minskning av intäkter med 19 procent står man sig ändå något bättre än konkurrenterna.

”Det är inget tvivel om att det har varit och är en tuff marknad. Vi hade räknat med en bättre början på det här året”, säger VD Per-Anders Ovin.

”Men under omständigheterna är vi ändå ganska nöjda. Givet det vi hittills sett från konkurrenterna ser vi ut att ha presterat ganska väl och det är ju de relativa prestationerna man får titta på, även om man samtidigt måste jobba med sina egna problem.”

Vad kan du säga om marknaden det närmaste kvartalet? ”Det präglas just nu av de stora flödena. Stora pågående introduktioner och emissionerna tappar marknaden på likviditet och man förbereder sig för att teckna Ericsson. Det kan nog uppstå ett slags vaccum som följd av det närmaste tiden.”

Alfa Laval-introduktionen blir den första börsentrén på länge men tongångarna runt den är rätt negativa. Hur viktig är den symboliskt för börsklimatet för resten av året? ”Om jag vill tillskriva den något symboliskt värde är tveksamt men det är klart att den är viktig. Det blir en temperaturmätare på marknaden.”

Enskilda är en av Alfa Lavals rådgivare i introduktionen och Per-Anders Ovin hoppas på fler.

“Vi har ett antal börsintroduktioner som ligger framför oss så affärsflödet ser ändå ut att kunna bli ganska bra. Sammantaget ser förutsättningarna för andra kvartalet rätt bra ut.”

Börsras har tvingat fram sparåtgärder i hela branschen, så även på Enskilda. Och precis som för SEB i stort står sparåtgärder högt på agendan. För innevarande år är målet en kostnadsreduktion på 15 procent.

”Vi drog rejält i handbromsen i augusti förra året och sjösatte det stora kostnadsbesparingsprogrammet någon månad senare. Därefter har vi gått in i en period där kontinuerligt ser över organisationen och kapar kostnader successivt där vi ser att det är möjligt. Vi räknar med att nå det uppsatta målet och sannolikt klarar vi till och med att överträffa det.”

I spåren av det sura klimatet för mäklarbranschen har det talats mycket om strukturaffärer och konsolidering, men det har inte hänt särskilt mycket – vad är det som hämmar? ”Jag tror att man tenderar att underskatta att det är relativt låsta positioner på marknaden, åtminstone om man tittar på de större aktörerna. Antingen handlar det om bankägda enheter som Enskilda eller Handelsbanken Securities eller starka företag som Carnegie. Jag misstänker att de aktörernas intresse för att delta i en konsolidering är begränsad. De potentiella strukturaffärer som man skulle kunna drömma om handlar ju i så fall om att utländska intressen skulle kliva in på scenen och där finns andra problem – till exempel att svenska aktörer fortfarande betraktas som rätt små i det sammanhanget.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.