Ensammast utanför

Sverige är nu det enda landet i EU som inte sagt eller gjortnågonting för att komma med i valutaunionen.

I helgen ansökte Grekland oväntat om medlemskap ivalutakursmekanismen ERM och accepterades av EU:s monetärakommitté. Det betyder att alla EU-länder – utom Sverige ochStorbritannien – har anslutit sig till ERM. Eftersom ERM ses somett slags förskola till valutaunionen, innebär det att Sverigeoch Storbritannien står längst bort från händelsernas centrumoch betraktar skeendet. ERM-medlemskap är också ett formelltvillkor, som dock ifrågasatts efter valutakursmekanismenssammanbrott sommaren 1992.

Storbritannien står nu i periferin med ett uttalat intresse ochen uttalad ambition att gå med så snart vissa villkor äruppfyllda, framför allt villkoret att landets konjunktur kommermera i fas med konjunkturen på kontinenten.

SVERIGE SÄGER INGETSverige står i periferin utan att ha uttalat någonting utom attvi skall vänta och se hur valutaunionen utvecklas, en attitydsom ogillas på många håll.

I höstas fick man kalla fötter i det svenska regeringskanslietnär Frankrike försökte slå in en kil mellan Sverige och de andrautanförländerna. Det lyckades inte att isolera Sverige dengången. Men nu tydliggörs Sveriges ensamhet ännu en gång genomGreklands inträde i ERM.

Medlemskapet i ERM innebär att valutan får en centralkursfastställd av EU:s monetära kommitté. Kring denna kan sedanvalutan fluktuera inom ett band på plus minus 15 procent. Deandra ERM-ländernas centralbanker förbinder sig att försvaradenna stabilitet.

Ju närmare valutaunionen ett land kommer, desto större blirkraven på valutastabilitet. I praktiken bör landet under dennärmaste tiden före inträdet ha hållit sig inom den gamlabandbredden på plus minus 2,25 procent. Den var det utrymme somgällde fram till valutakrisen 1991 och 1992. Den krisen blevsärskilt traumatisk för Sverige och Storbritannien, vilketförklarar dessa länders försiktighet.

KNAPPT ETT ÅR KVARI samband med att valutaunionen startar den 1 januari 1999upphör ERM i sin nuvarande form. Den ersätts då av en nyvalutakursmekanism, ERM 2, med något annorlunda villkor, för deländer som då står utanför EMU. Från att ha varit en förskolakommer ERM då att övergå till att vara ett slags väntrum förblivande EMU-länder.

I detta väntrum kommer då helt säkert Grekland och Danmark attsitta, Grekland med sikte på att bli medlem år 2001. Om allt gårväl under valutaunionens första tid, kommer pressen då att ökapå Sverige och Storbritannien att ansluta sig.

UTRYMME FÖR RÄNTESÄNKNINGDen grekiska valutan fick en centralkurs som var knappt 14procent lägre än marknadskursen fredagen före beslutet. Det gerGrekland ett visst utrymme att sänka räntorna, som fortfarandeligger två procentenheter över kärnländernas nivå (som av alltatt döma kommer att bli konvergensnivån i EMU). Det kan grekernabehöva för att klara allt som återstår för att landet skall bliverkligt EMU-fähigt. Beslutet att anta Grekland i ERM åtföljdesockså av stränga förhållningsorder om vad Grekland bör göra denärmaste åren.

Både dessa förhållningsorder, och allt vad Grekland redan gjortför att komma så långt som till ERM visar vilket kraftfulltförändringsverktyg EMU har varit i 1990-talets Europa. ÄvenItalien, Spanien, Portugal och Irland har använt EMU för att igrunden stöpa om sig.

I Italien har EMU till och med använts för att röka ut denkorruption som länge genomsyrat det politiska systemet.

IRLÄNDSKA PUNDET SKRIVS UPPVid helgens möte passade monetära kommittén också på att skrivaupp centralkursen för det irländska pundet med tre procent. Detvar väntat, men kanske något i underkant med tanke på graden avden irländska ekonomins överhettning.

BILDTEXT: Sveriges finansminister Erik Åsbrink har inte börjarpacka, än mindre talat om vart han vill resa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.