Enrons trassliga affärer

Kollapsen för Enron behöver inte slå så hårt mot olika marknader. Men det tar tid att röja upp i företagets affärer.

I helgen ställde energiföretaget Enron in betalningarna och sökte skydd från fordringsägarna genom det amerikanska så kallade Chapter 11-förfarandet, den största företagskraschen i USA:s historia.

Det tog bara några månader att rasera värdet på det mest innovativa företaget i energibranschen. Enron har blivit känt för sin kreativa förmåga att skapa olika finansiella instrument för att hantera risker på avreglerade marknader. Genom Enrons försorg blev marknaderna mer likvida och fungerade bättre.

I Europarörelsen, som inte omfattas av Chapter 11-förfarandet, väntas de flesta av totalt 7 000 anställda få sparken. I USA, där huvuddelen av de anställda finns, kan det också bli massavskedanden.

Fasta tillgångar

De enda tillgångar som bedöms ha något värde i Enron är handfasta fysiska tillgångar, alltså kraftverk, elnät, naturgasledningar, vattenbolag och liknande. Av upptagna tillgångar i balansräkningen på totalt 63 miljarder dollar svarar dessa tillgångar för bara omkring 15 procent.

Huvuddelen av Enrons tillgångar är hänförliga till handelstjänster och riskhanteringslösningar, alltså kontrakt på olika produkter och tjänster. Det är också dessa tillgångar som ökat mest under senare år som följd av Enrons kraftiga expansion. Värdet på dessa tillgångar är mer osäkra. En del bedömare tror att det här kan dölja sig stora tradingförluster.

Det bör dock påpekas att det inte var Enrons kärnrörelse, energihandel och riskhantering, i sig som skapade krisen. Den uppstod som följd av mindre lyckade satsningar på andra områden, tveksamma finansieringslösningar och för liten öppenhet kring hur olika rörelser gick.

Ingenting har exempelvis sagts om tillståndet för storsatsningen Enron Online, världens största internetbaserade handelsplats, som nu är stängd. Här fanns över 2 000 olika finansiella produkter som kunde handlas i 15 olika valutor. Men tjänade Enron Online, som svarade för 60 procent av omsättningen, några pengar? Ledningen gav aldrig något svar.

Eftersom Enron haft som princip att vara motpart i alla affärer man förmedlat, även på webbtjänsten, kan man räkna med en rad juridiska stridigheter framöver. Till detta kommer alla stämningar från aktieägare och andra intressenter som förlorat på företagets fall. Juridiska processer runt bolaget lär kunna pågå flera år.

Enron var störst i världen inom energihandel och motpart i ungefär en fjärdedel av alla affärer, både i USA och i Europa. Expansionen till andra områden har skapat betydande marknader också utanför energibranschen.

Enrons kollaps kommer att sätta sina spår. Eftersom företaget varit så stort och aktivt blir det sämre likviditet och större osäkerhet på många marknader. Men konsekvenserna behöver inte bli så dramatiska. Enrons problem har ju varit kända i ett par månader, vilket medfört att många redan sett över sina positioner och gjort sig mindre beroende av företaget.

På den nordiska elbörsen Nordpool löpte allt ganska normalt i måndags trots att Enron inte fanns med längre. Vädrets inverkan på elpriset betydde mer än Enrons försvinnande. Företagets roll var viktigare för några år sedan när marknaden var mindre utvecklad. Nu finns fler som handlar, därför märks inte bortfallet så mycket.

På andra marknader är bilden blandad. För skogsprodukter och metaller, där Enron inte var särskilt stort, märks ingen effekt. Däremot väntas problem i handeln med fraktderivat, där Enron svarat för halva marknaden. Skeppsmäklare i London fruktar kollaps. Även inom området väderderivat, där Enron varit dominerande, kan det bli problem.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.