Enrons chefer sålde aktier för 11 miljarder

Skandalen kring det kraschade energibolaget Enron fortsätter svälla. Revisionsfirman Arthur Andersen har erkänt att anställda förstört viktiga dokument i samband med konkursen och även president George W Bush riskerar att dras in. Samtidigt visar en granskning det sig att Enrons toppchefer tjänat sammanlagt 11 miljarder kronor på aktieförsäljningar före kraschen.

Enron har sedan kollapsen i november skakat om hela det amerikanska näringslivet. Bara månader tidigare var bolaget fortfarande en hyllad stjärna på Wall Street.

Stora delar av finansetablissemanget riskerar också att dras in i skandalen. Det handlar i första hand om Enrons revisionsfirma Arthur Andersen som nu erkänt att bolagets anställda förstört viktiga dokument som skulle kunna dölja dess ansvar för kraschen. Före detta Enron-chefer har tidigare vittnat om att bolagets revisorer varit djupt involverade i de komplicerade finansiella transaktioner och upplägg som senare skulle bidra till bolagets snabba undergång.

Arthur Andersens VD Joe Berardino misstänks enligt Financial Times för att inte ha lämnat riktiga uppgifter om firmans insyn i Enrons finanser.

Skandalen slår hårt mot Arthur Anderson som redan tidigare varit ifrågasatt efter att ha ansvarat för revisionen i flera andra bolag som hamnat i kris.

Förre chefen för amerikanska finansinspektionen SEC, Arthur Levitt, efterlyste i helgen hårdare kontroll av revisionsfirmorna.

Även andra jättar på Wall Street har anledning att svettas i takt med att härvan kring Enron nystas upp. Enligt Wall Street Journal har firmor som Merrill Lynch, JP Morgan och Goldman Sachs tillsammans tjänat miljardbelopp som rådgivare i Enrons otaliga affärer. Flera av firmornas analytiker publicerade också positiva analyser med starka köprekommendationer kort tid före kraschen.

Enron-härvan har också kopplingar till Vita Huset. Enron och dess nyckelpersoner är stora bidragsgivare till det republikanska partiet och till George W Bush valkampanj. När undergången närmade sig i höstas vände de sig till bland annat finansminister Paul O’Neill och handelsminister Donald Evans med en förfrågan om hjälp med krediter. Regeringen ankllags för att därmed ha känt till Enrons problem långt före det läckte ut till marknaden och allmänheten.

Någon hjälp fick dock Enron inte och ministrarna informerade heller aldrig presidenten, hävdar de.

Ett flertal aktieägare och pensionsfonder har förlorat mångmiljardbelopp på Enrons konkurs. Uppmärksamheten riktas nu mot Enrons chefer som tjänat astronomiska summor på att sälja aktier nära toppen.

Enligt New York Times sålde 29 chefer från mitten av 1999 till mitten av 2001 aktier för sammanlagt 1,1 miljarder dollar, drygt 11 miljarder kronor. De fortsatte att sälja under höstens kraftiga kursras och räddade därmed undan hundratals miljoner dollar.

Enrons ordförande Kenneth Lay, en stor bidragsgivare till Bush, sålde inte mindre än 350 gånger, i stort sett dagligen, för totalt 1,1 miljarder.

Lay fick upp till 86 dollar per aktie, ett hyfsat pris med tanke på dagens notering kring 70 cent.

En dotterbolagschef fick loss över 3 miljarder och minst ett dussintals chefer kammade hem motvsvarande 300 Mkr eller mer. Flera aktieägare har nu stämt ledningen affärerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.