Enron-skandalen pressar svenska revisorer

Enron-skandalen har satt förtroendet för revisionsföretagen på sin spets. Nu ökar trycket både från kunder och myndigheter på att revisorn ska kunna klargöra sitt oberoende och vid årskiftet trädde en ny skärpt lag i kraft. ”Det är klart att vi har ögonen på oss. Branschen måste rannsaka sig själv”, säger Steve Ribbestam, VD för Ernst & Young.

Revisionsfirman Andersens påstådda inblandning i Enron-konkursen har återigen blåst liv i debatten om huruvida ett revisionsföretag kan sitta på ”dubbla stolar” i ett företag.

De fem stora internationella revisionsjättarna KPMG, Pricewaterhousecoopers, Deloitte & Touche, Andersen och Ernst & Young har de senaste åren fått allt större del av sina intäkter från konsultverksamhet som skatterådgivning, företagsanalys och ibland corporate finance-tjänster – i flera fall parallellt med att firman ifråga även har revisorsuppdrag i bolaget.

Enron-skandalen har satt allt på sin spets och det talas redan om en hel bransch ”förlorade heder”. I helgen meddelade såväl brittiska försäkringsjätten CGNU som multinationella Unilever att de är beredda att sparka ut revisorer som även har konsultuppdrag i företagen, och även i de svenska börsbolagen torde frågan vara aktuell inför nomineringarna av revisorsrepresentanter till styrelserna.

”Det är med största säkerhet en fråga som diskuteras i styrelserna”, säger Christer Lefrell, kanslichef på Revisorsnämnden som är tillsynsmyndighet för Sveriges revisorer.

”Det är företagens skyldighet gentemot aktieägare och andra intressenter att noga tänka igenom frågan. Så länge det här har fungerat bra har det inte funnits någon anledning att dra öronen åt sig. Men när frågan nu aktualiseras måste de reagera. Ett företags redovisning måste ju gå att lita på”, säger han.

Ute på de stora revisionsbyråerna säger man sig ”känna trycket”.

”Det är klart att vi har ögonen på oss. Branschen måste rannsaka sig själv”, säger Steve Ribbestam, VD för Ernst & Young som sedan en tid tillbaka dock har sålt av stora delar av sin konsultdel.

”Vi har personligen inte sett några direkta effekter av Enron hittills, förutom att i USA har vi fått förfrågningar från några av Andersens tidigare kunder som nu söker ny revisor.”

“Men på längre sikt kommer branschen att påverkas av Enron-historien. Jag kan tänka mig att det framöver kan bli tal om både rena förbud mot att ha till exempel IT- och managementkonsulttjänster och revisionstjänster från samma företag. En annan variant är att ett företag inte får anlitas som både interna och externa revisorer i samma bolag.”

Vid årsskiftet trädde en ny lag trätt i kraft i syfte att skärpa granskningen mellan revisionsjättarnas revisorsverksamhet och konsulttjänster. Lagen innebär bland annat en hårdare dokumentationsplikt av de analyser som revisorerna redan idag gör inför sina uppdrag, och där de analyserar om det finns något som gör att deras oberoende kan ifrågasättas.

”Lagen är ganska tuff och ställer stora krav på att revisorerna måste argumentera och visa upp motåtgärder i fall där deras oberoende ifrågasätts”, säger Christer Lefrell.

Ansvaret för att kontrollera hur den tillämpas landar på Revisorsnämnden. Påföljderna kan bli varning, varningspåföljd (till exempel böter), erinran och i värsta fall upphävande av registrering för bolaget eller av den enskilde revisorns auktorisation.

På Andersen i Sverige välkomnar man den nya lagen. ”Effekten blir att vi framöver ännu tydligare ska kunna svara på frågan om hur vi har kommit fram till att vi är oberoende. Det här kommer att debatteras och utredas lång tid framöver och det är oerhört viktigt för branschens rykte att vi kan svara på den”, säger Hans Pihl, Sverige-VD.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.