Enorm utspädning för ägare som avstår Diagonal Bios emission

Medicinteknikbolaget Diagonal Bio har beslutat om en företrädesemission som kan tillföra bolaget 32 Mkr före kostnader. Emissionsguiden inleder sin bevakning av kapitalanskaffningen, som kan leda till en utspädning på 94%.
Enorm utspädning för ägare som avstår Diagonal Bios emission - Diagonal Bio2
Diagonal Bios styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 2 april. Bilden visar bolagets genmarkörsystem Lamplify.

Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Diagonal Bio har beslutat att ta in 32 Mkr genom en företrädesemission av units. Motivet till emissionen är att “finansiera Diagonal Bios framtida utveckling”. Bolagets fokus framöver ligger på att ta testsystemen Lamplify och Panviral mot kommersiell fas.

Teckningskursen är satt till 0,80 kr per unit, motsvarande 0,05 kr per aktie. Det innebär en rabatt på 22% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Utöver 16 aktier innehåller varje unit även 2 teckningsoptioner av serie TO 1.

Emissionen är säkrad till 56,3% genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena uppgår till 1,5 Mkr (4,7% av emissionen).

Typ av garanti Belopp Mkr Andel av emission % Spann teckning % Ersättning garanter %
Botten 4,0 12,5 4,8 – 17,1 13 / 15 *
Mitten 11,5 35,9 17,2 – 52,9 15 / 17
Topp 1,1 3,4 96,6 – 100 17 / 20
* Garanter väljer mellan 13% i kontanter eller 15% i units av garanterat belopp. Samma struktur för mitten- och toppgarantin.

Garantiåtagandena summerar till totalt 16,5 Mkr (51,6% av emissionen) och är uppdelade i tre nivåer.

Det är medlemmar i Diagonal Bios styrelse och ledning, vissa aktieägare samt externa investerare som står bakom tecknings- och garantiåtagandena. Hur fördelningen ser ut framgår inte.

Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir enorma 94,1%, givet att erbjudandet fulltecknas.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om eventuella flaggor i emissionen inom kort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.