Enkät: Svenska VD:ar fruktar världskonflikter – och svaga kronan

Det ekonomiska läget ser ljusare ut 2025 än ifjol, enligt 130 svenska VD:ar. Men den egna rollen känns mer betungande än tidigare, tycker en majoritet.
Enkät: Svenska VD:ar fruktar världskonflikter – och svaga kronan - Axholmen-studie
Axholmens VD-studie 2025

“Inflationen är mer under kontroll och räntorna har fallit. Det känns litet stabilare och många går dessutom framåt med en mindre kostnadskostym.”

Så förklarar Richard Cecchini, partner på konsultfirman Axholmen, den optimism svenska VD:ar känner inför 2025, efter flera år av mörker. 48% av företagsledare som tillfrågats i en nyutkommen studie, tror att det globala makroekonomiska läget kommer att förbättras under 2025. För Sveriges del tror hela 64% på ett bättre år än 2024.

Det är 15:e året i rad som Axholmen gör en enkät där VD:ar för företag med en omsättning på över 200 MSEK delar med sig av sina förväntningar inför kommande år. Drygt 130 VD:ar gav sina svar under sista kvartalet ifjol.

“Jämförelsetalen från 2024 är låga. Det behövs inte mycket för att det ska kännas bättre. Fortfarande finns stora orosmoln på många företags horisonter”, säger Felix Andersson, konsult på Axholmen.

Inför 2024 var bara drygt 10% av VD:arna positiva till den svenska utvecklingen och året dessförinnan låg förväntningarna nära noll-strecket. Men efter att centralbankerna successivt justerat ned styrräntan under 2024 och inflationen låg på strax under målet på 2% före nyår, känner företagsledarna mer tillförsikt inför 2025.

100% optimism inom fastigheter

Vad gäller den egna branschen ser nära 70% av VD:arna en positiv utveckling framför sig under 2025 och lika många tror på en höjd omsättning i det egna bolaget under 2025.

Bara en tiondel tror att läget kommer att försämras – avsevärt lägre än 40% dysterkvistar i förra undersökningen.

Graden av optimism skiljer sig avsevärt mellan industrier. Medan nio av tio ledare inom detalj- och partihandel tror på uppgång i år och ingen alls tror det blir sämre, är det fortfarande tuffare inom bygg: där tror två av fem att utvecklingen 2025 kommer att vara i linje med eller sämre än 2024.

Richard Cecchini är partner på Axholmen, som genomfört VD-studien.

“En lite ovanlig bild i år är att gapet mellan synen på branschen och det egna företaget minskat. Tidigare har tilltron till det egna företaget varit markant större än till branschen, vilket vi hänfört till principen att man ofta överskattar sin egen förmåga jämfört med andras. ‘Alla kör bättre bil än alla andra.’ Kanske råder det mer realism idag”, säger Cecchini.

VD:ar i fastighetsbolag har dock fortsatt oinskränkt självförtroende: 100% tror att omsättningen kommer att öka i det egna bolaget, men bara sju av tio att branschen i sin helhet kommer att utvecklas positivt.

Tippar mot tillväxt och investeringar

Även vad gäller företagens prioritering mellan kostnadseffektivisering och tillväxtsatsningar sticker fastighetsbranschen ut, med 100% fokus på kostnader. Bland ledare för bolag inom företagstjänster säger tvärt om samtliga att de prioriterar tillväxtsatsningar.

Sett över samtliga branscher har fokus tippat över från kostnad till tillväxt, med 56% av toppcheferna som prioriterar att växa under 2025.

Sugenheten på tillväxt återkommer i att en rekordstor andel jämfört med tidigare år, drygt en femtedel, tycker att investeringsnivån i det egna bolaget är otillfredsställande. Bättre upp ska det bli nästa år, då 44% planerar att öka investeringarna.

Även antalet företagsaffärer kommer att öka, spår VD:arna: sex av tio förväntar sig fler förvärv och försäljningar än under 2024. Starkast är tron inom private equity-ägda bolag, med 75% som förväntar sig en ökning.

“Det överraskar inte eftersom de har en tillväxtagenda i botten”, säger Felix Andersson, och Richard Cecchini instämmer:

“Vi jobbar med många portföljbolag och har sett att PE lagt ner mer tid på att utveckla bolagen när transaktionsaktiviteten varit lägre – även om det nog skett en hel del torrsim i bakgrunden; affärer som inte nått dagsljuset. Nu förväntar man sig i högre grad att de ros i hamn”, säger han.

Lägre efterfrågan största risken

Parallellt med mer positiva utsikter gnager en oro hos inte mindre än åtta av tio tillfrågade VD:ar att en lägre efterfrågan kan påverka deras företag negativt under 2025.

“Trots räntesänkningar har konsumtionen inte tagit fart. Det ligger nära till hands att man upplever det som bräckligt, särskilt när handelspartners som Tyskland och Frankrike inte precis när några draglok just nu”, säger Cecchini.

Som näst högsta externa risk rankar VD:arna geopolitiska konflikter, där oron ökar från en redan hög nivå

Den svaga svenska kronan intar plats tre, där en VD som nästan köper alla insatsvaror i euro kommenterar att bolaget drabbats hårt.

Prisförhandlingar

Inflationen är fortfarande ett känsligt kapitel för utvecklingen av räntorna och enligt enkäten planerar sju av tio VD:ar att höja priserna. Dock har andelen som nöjer sig med ökningar i takt med inflationen ökat jämfört med förra året och borde alltså bli mindre inflationsdrivande.

Axholmens konsulter, som ofta hjälper företag med prisstrategi-frågor, ser det som ett tecken på en stark vilja att inte halka efter.

“Ett antal år av hög inflation har helt klart fört upp den egna prisutvecklingen på företagens agenda. Man är mer noggrann i analysen men genomförandet varierar fortfarande mycket mellan företag”, säger Cecchini.

Trots att prisindexering i avtal blivit vanligare är många bolag fast i långa kontrakt, och det finns en kund på andra sidan som kan bjuda motstånd.

“Medvetenheten är nog om vad man borde göra. Men säljaren har inte alltid pricing power.”

VD-rollen tyngd av regelverk

Förväntningar på VD-rollen är ett tema som flera gånger under året kommit upp i Afv-intervjuer med företagsledare. Har kraven ökat, eller är det mest gnäll?

Enligt en majoritet i Axholmens studie är ökade krav en realitet. 55% tycker att deras uppgifter blivit mer betungande under sin tid i rollen, främst drivet av fler regleringar och ökat tryck från styrelse eller ägare kring rapportering.

”Jag upplever att det blir fler och fler områden som kräver administration. Till exempel säkerhetsskyddslagen, frågor kring beredskap, IT och infosäkerhet”, kommenterar en VD inom logistik och transport.

Tre av tio nämner även höjda förväntningar från anställda, på coaching och uppmärksamhet som ett skäl.

Bara 15% tycker att förväntan om ständigt vara nåbar elektroniskt bidrar till en jobbigare roll.

LÄS ÄVEN:

Färre kvinnliga VD:ar för börsjättarna: ”Vi är tillbaka på ruta ett”

Investors VD vill investera mera: ”Vi är där vi kämpat mot i 15 år”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.