Profilerna om sina bästa och sämsta chefer: ”Skulle aldrig acceptera en dålig chef”

Kavla upp ärmarna, vara prestigelös, spela för laget. Det är några av de saker som kännetecknar en bra ledare, enligt Affärsvärldens enkät med flera toppar inäringslivet. ”Det behövs inga kurser i att vara ledare”, säger Roger Akelius till Afv.
Profilerna om sina bästa och sämsta chefer: ”Skulle aldrig acceptera en dålig chef” - CHRISTER GARDELL
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Affärsvärlden gjorde en enkätundersökning bland några av Sveriges företagsledare. Dessa fick fick svara på frågan om de haft någon bra chef och vad bra ledarskap handlar om, samt vilka slutsatser som kan dras av att ha haft en dålig chef. I snart fyra decennier har Affärsvärlden delat ut priset Årets Ledare. Men vad kännetecknar en bra chef?

Ledare som är empatiska, duktiga på att kommunicera, och vågar vara sig själva får plus i kanten. På minussidan hamnar chefer med en egen agenda och som är för detaljstyrande.

Rikard Josefson Avanza
Rikard Josefson. Foto: Anna Tärnhuvud/BILDBYRÅN

Rikard Josefson, VD på Avanza:

”Jag känner mig lyckligt lottad som haft många bra chefer. Idag upplever jag Sven Hagströmer som väldigt bra att jobba med. Sten DunérLänsförsäkringar var också väldigt bra. När jag var rådgivare 1990 på SEB hade jag en kontorschef som hette Ingrid Johansson som gjorde stort intryck på mig. Den gemensamma nämnaren är att de skapar trygghet för mig med att visa tillit, vilket i min mening är de viktigaste för en bra relation med sin chef.”

Några sämre erfarenheter?
“Jag har väl någon gång upplevt att ha en chef som man känner har en egen agenda och det underminerar tilliten.”

Jane Walerud
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT

Jane Walerud, Entreprenör och techinvesterare:

“Min bästa chef hette Kjell Nylén. Jag är fortfarande tacksam för den chans han gav mig att etablera mig i Sverige. Han anställde mig som PC support på Wang Laboratories 1983. Efter ett år i Sverige, delvis som arbetssökande, kunde jag lite svenska. Jag kunde definitivt datorer, då min examen från Stanford University var färsk.”

Jacob Karlsson VD K-Fastigheter.
Jacob Karlsson, VD för K-fastigheter.

Jacob Karlsson, VD på K-Fastigheter:

Anders Axelsson som var min chef på Länsförsäkringar var väldigt duktig. Jag kan inte kategorisera vad han gjorde så specifikt, men generellt sett så tror jag inte på de som går ledarskapsutbildningar, utan mer på de som faktiskt bara är sig själva. När du är autentisk med vem du är och inte försöker gå in i en roll är de bästa cheferna. Att det kommer inifrån, att du vågar vara transparent med dina styrkor men också med sina svagheter.”

Anders Axelsson, HR-chef på Länsförsäkringar Göinge Kristianstad. Foto: Pressbild/Sven Persson/swelo.se

”Det är mycket bättre att berätta vad du är dålig på, först då ger du din organisation bäst förutsättningar för att täcka upp för dina brister, och det gör att medarbetarna vågar göra detsamma. Det är bättre än att alla ska vara macho och duktiga och så döljer man vad som går kass istället. Så de chefer som är mest autentiska är de jag tycker är bra, där var Anders Axelsson grym.”

Maria-Pia Hope, verkställande partner på Vinge.

Maria-Pia Hope, verkställande partner på Vinge:

“Jag har haft flera bra chefer. Det har ofta handlat om naturligt nyfikna personer med förmåga att se och utveckla andra. Ofta har de heller inte tagit sig själva på för stort allvar. Chefer som är i sin egen bubbla och saknar intresse för andra kan man jobba för och lära sig av ett tag. Men i det långa loppet mår man bättre av att arbeta med människor som är empatiska och lyhörda.”

Christer Gardell
Christer Gardell. Foto: Claudio Bresciani/TT

Christer Gardell, grundare av Cevian:

“Den bra chefen gav alltid mig lite mer ansvar än jag var komfortabel med. Han var också alltid lösningsorienterad. Dessutom var jag alltid säker på att chefen stod bakom mig till 100% i svåra och turbulenta situationer. Christian Caspar, när jag jobbade på McKinsey, var en bra chef. Jag har inte haft så många chefer under min karriär och aldrig någon dålig. Jag skulle aldrig acceptera en dålig chef.”

Jan Dernestam, Mannheimer Swartling.

Jan Dernestam, verkställande partner på Mannheimer Swartling:

“För mig är en bra ledare någon som är tillgänglig och som lever upp till ‘lead by example’. I konsultbranschen har vi många insecure overachievers och det gäller att skapa en miljö där dessa superbegåvade och innovativa personer känner sig så trygga att de kan uppnå sin fulla potential och samtidigt må bra.”

Har du något exempel?

“När jag tillträdde min nuvarande roll i april 2011 fick jag just denna fråga av just Affärsvärlden. Jag svarade då att mina två förebilder var dels Carl Gustaf De Geer på vår fantastiskt duktiga konkurrent Vinge som när vi arbetade ihop på Mannheimer Swartling gav mig en enorm trygghet genom att alltid säga att ‘Jan, du har ansvaret för denna transaktion. Går det bra så är det din förtjänst, men går det dåligt är det mitt fel’. Jag har alltid haft ett bra självförtroende men Carl Gustaf gav mig den extra trygghet som jag som 25-åring behövde för att leverera det där lilla extra.”

Affärsjuristen Carl Gustaf De Geer. Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

”Min andra förebild är min evige mentor och kollega André Andersson som alltid stärkt mig i min tro att ‘Culture eats strategy for breakfast’. Oavsett vilken strategi ett företag har så vinner alltid det som har den starkaste och mest inkluderande företagskulturen!”

Darko Perván. Foto: Mathilda Ahlberg/BILDBYRÅN

Darko Pervan, VD på Pervanovo och uppfinnare av klickgolvet:

“Jag har erfarenhet av en bra chef som kännetecknas av djup kunskap om branschen både avseende teknik och marknad. En chef som styr genom mål och ger stora frihetsgrader till underställda inom den definierade övergripande strategiska inriktningen. Sten Nordberg som var affärsområdeschef på Perstorp AB under 70- och 80-talen, var en bra chef.”

“Mina erfarenheter av svaga chefer är de som huvudsakligen ägnar sig åt att manipulera medarbetare och överordnaden för att främja sin egen karriär. Detta leder till att man tappar bra medarbetare och organisationseffektivitet minskar drastiskt då klara mål saknas och då svaga individer befordras som inte utgör ett hot.”

Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan. Foto: Pressbild

Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm:

“Jag hade under ett flertal år en mycket bra chef vid Handelshögskolans ledarskapscenter, Ingalill Holmberg. Hon gav mig tidigt i karriären stora frihetsgrader. Hon lät mig utforska olika områden inom forskningen, hon entusiasmerade och tog själv del i projekt som låg lite utanför den traditionella akademiska forskningen. Hon stimulerade min kreativitet och gjorde så att jag kände mig fri. Därmed kände jag arbetsglädje och kunde vara mycket produktiv. Samtidigt stod hon upp för mig när jag hamnade i svåra situationer. Hon gav helt enkelt stöd, brydde sig om mig och såg samtidigt till verksamhetens bästa. Jag hade inte hamnat där jag är idag om det inte var för henne.”

Ingalill Holmberg på Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Pressbild/Nicklas Gustafsson

“Jag har också sett exempel på dåliga chefer. De jag sett har varit detaljstyrande, använt information som maktmedel, ställt diffusa krav men givit begränsade befogenheter.”

Klas Eklund. Foto: Claudio Bresciani/TT

Klas Eklund, seniorekonom på Mannheimer Swartling:

“Jag rekryterades som chefekonom till SEB av bankens dåvarande VD, Björn Svedberg. För mig, som kom från den politiska sfären, var han nästintill en uppenbarelse. En riktigt professionell chef, som kunde ta beslut, som var bra på att kommunicera – med hårda nypor när så behövdes men med ett vänligt och lyssnande sätt mot anställda och andra chefer.”

Björn Svedberg.
Foto: Jonas Ekströmer/PRESSENS BILD

“Jag har förstått att han fick en del kritik för att han inte var en riktig ‘banker’ – han kom från Ericsson – men jag var ju inte heller någon banker och uppfattade att han både arbetade extremt hårt med att sätta sig in myriader av akuta frågor och att dessutom fundera över den långa sikten. Dessutom var han, till skillnad från många andra chefer i näringslivet, kulturellt intresserad och kunnig, vilket gjorde att diskussionerna med honom ofta fick ett extra djup.”

Några sämre erfarenheter?
“Chefer i näringslivet får ju sina jobb för att de är duktiga beslutsfattare. Men detsamma gäller inte chefer i den politiska sfären. Där blir chefspositionen en belöning för att en viss politisk linje segrat (i val eller efter förhandling). Cheferna där är därför ofta duktiga kommunikatörer, men inte alltid lika kompetenta i sakfrågorna eller lika duktiga på att ta rätt beslut i rätt tid. Eftersom politiken är ett nollsummespel tenderar det politiska beslutsfattandet – paradoxalt nog – att bli mer kortsiktigt. Svåra, långsiktiga frågor skjuts på framtiden mer än i den privata sektorn.”

Foto: Emelie Asplund / TT

Roger Akelius, fastighetsveteran

Akelius (företaget, reds.anm.) väljer chefer med ett kriterium: Vem hjälper sina kamrater bäst. För att kunna hjälpa måste chefen själv ha gedigen erfarenhet. Chefen gör själv jobbet bäst. Jag hade en VD i tio år som heter Pål Ahlsén. Han byggde ingen guldstol åt sig själv. Han var en i gänget.”

“En dålig chef är den som ställer sig framför gruppen likt en präst och dikterar. En präst vet inte ens vad han pratar om. Det behövs inga kurser i att vara ledare. Den som saknar sunt förnuft att likt en förälder hjälpa sina barn blir inte bättre med läroböcker och konsulter.”

Nyfosas VD Stina Lindh Hök.

Stina Lindh Hök, VD på Nyfosa:

“Jag har haft många bra chefer genom åren, men det som varit viktigt är högt i tak, frihet under ansvar men fokus och närvaro när det behövs, en grundläggande vilja att vilja väl och stötta vid behov. Affärsfokus.”

Vad är en dålig chef?
“När chefen i fråga inte behärskar en situation och låter det gå ut över medarbetaren… Det vill säga skylla på medarbetaren – det är det en dålig chef. Det skapar en osäkerhet och en rädsla att göra fel och samtidigt en respektlöshet för sin chef.”

Tom Dinkelspiel. Foto: Pressbild

Tom Dinkelspiel, styrelseordförande Nordnet och Öhman Fonder:

“Idéer kan många ha, men det riktigt svåra i ledarskap är exekvering. Att se till att mål och delmål verkligen nås. Få som klarar det så bra som Lars-Åke NorlingNordnet.”

Har du haft någon dålig chef?
“Jag hade en chef som de flesta var rädda för vilket ledde till att många slutade. Den höga personalomsättningen gjorde att det blev svårt för bolaget att hävda sig i konkurrensen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.