”Eniro – rena ränteskräcken”
Vilken pärs! Golvets vänner är hålögda av utmattning efter att ha följt kollapsen på Wall Street praktiskt taget dygnet runt de senaste veckorna.
– Jänkarnas räddningsaktion fick ju ett enormt genomslag. Men det finns två viktiga frågor kvar: Vad betalar den här securumfonden för pris för toxic assets och hur är de bokade i bankerna som sitter på dem? Blir priset något så när vettigt kan det här bli riktigt bra, säger en instmäklare som tröstar sig i eländet med chokladpraliner från franska Bonnat.
– I alla fall så länge inte kreditvärdigheten för den amerikanska staten ifrågasätts. Dit ska vi väl inte behöva komma. Men numera förvånar ju ingenting, säger gottegrisen.
Pessimismen regerar fortfarande runt Stureplan, där även de bästa lunchborden gapade tomma i veckan. Ingen vågade lämna skärmen.
– Man kan undra vad som händer i länder som Spanien och Italien. Riskerna är enorma där med tanke på de stora obalanserna. Och de kan ju inte devalvera som vi gjorde på 1990-talet, säger en förvaltarlegend med monogram i rött på manschetten.
En aktiestrateg på icke-ombokningsbar helgsemester i Österrike oroar sig för nästa våg.
– Supergearad verksamhet som kommersiella fastigheter och private equity ligger närmast i kön, hälsar strategen från vingårdsvandringen.
Listan över private equitys portföljbolag som tvingats lämna nycklarna till banken är snart lika lång som förvaltarnas svarta lista över pestsmittade motparter.
– Segulah-bolaget Joy ligger risigt till, säger en PE-rådgivare med förkärlek för kardemummabullar.
Belåning oroar även på andra håll.
– I Eniro är det defaultrisk. Där kan värdet gå ned till noll. Den aktien vill man inte ta i. Jesper Kärrbrink bidrar inte till trovärdigheten, direkt, säger en hängmörad från Charolais, som inte vågar nypa i New Wave heller.
– New Wave känns livsfarligt. Visst kan det verka billigt på de här nivåerna, men det finns skäl till varför kursen är där den är. Det är både retail och företagskläder, som bolagen plockar bort först i en lågkonjunktur, säger den hängmörade.
– Och en faktor är ju Jansson själv. Ingen vet ju hur belånad han är privat, han kan bli nästa Maths O, och det är inte bra om bolaget behöver cash.
Torsten Jansson har i alla fall lovat att peta in en eller annan pinne i RNB, som ju redan nått emissionsgraden i helvetet.
– RNB kan vara ett bra köp på de här nivåerna. Om man vågar, säger en Rose & Born-kostym med rosa foder.
Fina Investor ståtar numera med ett börsvärde som är drygt tre gånger konkurrenten Industrivärdens.
– Men frågan är om inte läget är skakigt i Gambro och Mölnlycke, skuldsättningen är skyhög. Och Tre är fortfarande inte över, säger en koltkjol från Commes des Garçons.
Bortom skakigt ligger Transcom, tidigare analytikerfavorit, numera till synes utan botten. En smörstekt hälleflundra på Sjömagasinet känner oro för aktien.
– Bolaget känns jättestökigt. Varje gång det får en ny order säger Tele 2 upp något rullande projekt. Omsättningen är oförändrad, men lönsamheten blir sämre eftersom det nya kontrakten betalar sig sämre än de gamla Tele 2-uppdragen, säger hälleflundran.
Och så har SCA:s Jan Johansson, som redan bojkottas av investerarna, fått kollegorna i branschen emot sig också.
– Han råkade säga att tidningspapperspriserna ska ned. När andra skogschefer vill ha tvåsiffriga prishöjningar inför årsförhandlingarna. Det är som att inleda en bilförsäljning med att berätta att bilen inte startar om det är minus 3. Han försökte dementera, men det gick sådär, säger en analytiker i en ostruken dubbelmanschett.
Och så hör vi att slutet är nära på Handelsbanken.
– Nu har ledningen dragit in fruktkorgarna. Den ultimata signalen… suckar en sliten mäklare på snabb stålunch i Gallerian.
_____________
veckans skrävel
Profetia 1:En wallenbergare pekade i slutet av augusti ut Husqvarna som börsens bästa short. Skenande insatspriser och vikande marknader i USA och Europa, sa biffen. I förra veckan kom vinstvarningen och aktien störtdök. Och just det: samma Golvetvän varnade också för mer elände i finanssektorn…
Profetia 2:Redan i mars i fjol sade en lätthalstrad lax att kineserna var intresserade av Tanganyika Oil. I juni i år signalerade en stammis på PA & Co att det var på gång. I måndags bekräftade bolaget att förhandlingar pågår. Kinesiska Sinopec är motparten, enligt kinesiska tidningar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.