Enigt KU kritiserar Strandhäll

Ett enigt konstitutionsutskott (KU) kritiserar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hanteringen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.
Enigt KU kritiserar Strandhäll - annika-strandall-700_binary_6960951.png

Ett enigt konstitutionsutskott (KU) kritiserar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hanteringen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

KU skjuter bland annat in sig på bristen på dokumentation när Ann-Marie Begler flyttades från sin post.

KU:s ordförande Karin Enström säger att Försäkringskassans generaldirektör förflyttades mot sin vilja. När hon efterfrågade skälen fick hon inga svar, trots att ansvaret för detta faller på statsrådet.

– Dialogen mellan departementet och Ann-Marie Begler har inte uppfyllt de krav som ställs på den, säger Karin Enström (M).

Olika versioner

Bristerna består enligt KU i att Ann-Marie Beglers uppgifter om varför hon förflyttades och regeringens version skiljer sig åt. Enligt departementet rådde det en samsyn med Begler om att hon inte kunde fortsätta leda myndigheten. Begler själv, däremot, säger att hon efterfrågat vilka synnerliga skäl som fanns att omedelbart förflytta henne.

“Att uppgifterna som har lämnats går så pass mycket isär är otillfredsställande”, skriver KU i sitt betänkande.

– Det är ett helt enigt betänkande utan reservationer, säger Karin Enström.

KU:s ordförande Karin Enström får frågan hur allvarlig kritiken mot Annika Strandhäll är.

– Det är en allvarlig kritik, säger hon.

Strandhälls ansvar

KU:s kritik av Annika Strandhäll består i att utskottet konstaterar att “statsrådet bär ansvaret för de brister som framkommit i granskningen”. Det är hennes ansvar att förutsättningarna för en förflyttning föreligger och att dessa klargörs för generaldirektören, enligt KU.

Kritiken gäller inte det faktum att Begler petades, understryker Hans Ekström (S).

– Men när man skiljer en generaldirektör från en befattning måste man följa vissa former, säger han.

Tuve Skånberg (KD) säger att ärendet rörande Strandhäll och Begler kan beskrivas kortfattat.

– Man kan sammanfatta det: Det här blev inte bra. Stadsrådet bär ansvaret för bristerna.

Ytterligare kritik

KU granskar varje år hur regeringen och statsråden har skött sina uppgifter i förhållande till lagar och regler som de har att rätta sig efter. Årets granskning bygger på totalt 18 anmälningar varav KU påtalar brister i fem.

Ett enigt utskott kritiserar även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för hennes agerande i frågan om den Europeiska arbetsmyndigheten. Hon framförde aldrig den svenska ståndpunkten vid ministerrådets möte.

KU kritiserar även utrikesdepartementet för hanteringen av handlingar vid utvärderingen av Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd. Enligt KU är det “synnerligen bekymmersamt” att UD:s hantering av handlingar återkommande gett upphov till klagomål som uppmärksammats i olika tillsyns- och granskningssammanhang.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group