Energimyndigheten anklagas för bristfällig kontroll: ”Tar på stort allvar”

Energimyndigheten har betalat ut 37 Mkr till en stor laddsatsning. Men efter två år är enda resultatet en tomt i Nordmaling där kommunen väntar på betalning. Det visar IT-entreprenören Jens Nylander i en ny granskning när han menar att det handlar om bidragskedja för att säkra offentliga stöd. Nu har myndigheten inlett en fördjupad revision.
Energimyndigheten anklagas för bristfällig kontroll: ”Tar på stort allvar” - vindkratensgeografi (15)
AI-entreprenören Jens Nylander har granskat Energimyndighetens stöd.

För att påskynda elektrifieringen utlyste Energimyndigheten 1 543 Mkr i stöd till laddinfrastruktur under 2022.

Ett av bolagen som beviljats stora belopp är Nordron AB. Företaget ansökte om 220 Mkr i bidrag från myndigheten för att bygga 60 laddstationer för tunga transporter. 50 Mkr för fyra platser beviljades och skulle vara på plats i september 2023, enligt projektplanen.

Två år efter stödet betalades ut har 37 miljoner kronor försvunnit och det enda som återstår är en tomt i Nordmaling i Ångermanland där kommunen väntar på betalning. Det visar AI-entreprenören Jens Nylander i en ny granskning.

“Myndigheterna måste kontrollera”

På grund av ansökningens omfattning, närmare en kvarts miljard, undertecknades Nordrons beslut av Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén. Under 2022 och 2023 betalade myndigheten ut totalt 37 Mkr i förskott, som sedan överlåtits till ett annat bolag, Nimbnet AB.

“I strid mot myndigheternas regler har Nimbnet AB tagit delar av stödet för att investera i nya bolag som sökt bidrag på nytt och på så sätt lyckas få ihop sådan finansiering som Energimyndigheten krävt för nya projekt”, skriver Jens Nylander i granskningen.

Till Affärsvärlden säger Nylander att myndigheterna brustit i sina kontroller.

“Myndigheterna måste kontrollera vart bolagen fått sin egen delfinansiering och vad pengarna egentligen används till”, säger Jens Nylander till Affärsvärlden.

“Förbereder revision”

Nordron räknar fortfarande med att projektet blir av, men medger att brister funnits i projektet.

“Vi har lärt oss mycket på vägen och de felaktigheter som gjorts beror på misstag och brist på bättre vetande”, uppger bolaget i Jens Nylanders granskning.

Energimyndigheten kommer inleda en fördjupad revision efter granskningen.

“Vi har nu tagit del av uppgifter som inte tidigare varit kända av oss, som är oroande och som vi tar på stort allvar”, uppger myndighetens presstjänst för Jens Nylander.

“Energimyndigheten har nu ställt ett antal frågor till stödmottagaren och förbereder för fördjupad revision av det aktuella projektet”, fortsätter de.

Enligt myndigheten har 61 av 116 laddstationer färdigställts av de som fått stöd. Projekttiden löper fram till den sista september, men enligt myndigheten väntas många projekt färdigställas i närtid.

Afv söker Nordron för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.