Energi för framtiden

Det går att på 20-30 år skapa ett nytt globalt energiförsöjningssystem helt utan koldioxidutsläpp, hävdar amerikanska forskare. Om den politiska viljan finns.

Om den politiska viljan finns skulle vi kunna skapa ett globalt koldioxidfritt och hållbart energisystem på bara 20-30 år. Och nej, hävdar de, det är ingen dröm i det blå. Det går att genomföra med dagens teknik och dagens ekonomiska resurser.

De två forskarna heter Mark Z Jacobson, professor i miljöteknik vid Stanforduniversitetet, och Mark A

Delucchi, forskare i transportteknik vid University of California i Davis. Hur har de nu tänkt sig att få ekvationen att gå ihop?

– Jo, säger de. Om vi lägger ihop all jordens energianvändning – till uppvärmning, transporter, belysning, industri och allt annat – kommer vi

i dag totalt upp till effektbehovet 12,5 terawatt. Det innefattar alla typer av energi – kärnkraft, biobränslen, fossila bränslen, vattenkraft med mera. Om tjugo år, 2030, beräknas befolkningen och levnadsstandarden ha ökat, så att vi kommer att behöva upp till 16,9 terawatt.

På jorden finns emellertid möjlighet att ta ut mångdubbelt mer energi än så i form av sol-, vind- och vattenkraft. Vi kan få ett energisystem som varken tär på jordens resurser eller släpper ut oönskade växthusgaser.

Men inte nog med det, säger de, Om all energin kommer i form av elektrisk ström kommer det bara att behövas 11,5 terawatt. Detta för att elektriciteten är en högvärdigare energiform än exempelvis kol, olja och kärnkraft. Bara runt 20 procent av energin i bensin eller diesel går till framdriften av fordon. Resten blir till (huvudsakligen onyttig) värme som måste kylas bort. Elektriska motorer har däremot en verkningsgrad på 85-90 procent.

Vad är det då som krävs?

En hel del investeringar. Jacobson och Delucchi har räknat på ett scenario där vattenkraften skulle stå för 9 procent, vindkraften för 51 procent och solkraft för 40 procent av energin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG