”En väldigt komplex transaktion”

NOMINERAD / ÅRETS BOLAGSJURIST "Jag tror att vi har brutit lite ny mark för hur man kan hantera en fusion effektivt rent bolagsrättsligt", säger Stefan Backman, nominerad i kategorin Årets deal.
”En väldigt komplex transaktion” - stefan-backman-700_binary_6953179.jpg

Året var endast någon vecka gammalt när beskedet kom: Tele2 skulle slås ihop med Comhem. Beskedet om att de båda telekomjättarna nu skulle bilda ett gemensamt bolag fick Comhem att rusa på börsen, konkurrenterna att skaka och analytikerna att jubla.

Bakom spakarna satt Stefan Backman. Med beskedet om fusionen den 10 januari kulminerade en arbetssam period för Tele2:s chefsjurist som arbetat i bolaget i snart tolv år.

– Det var en väldigt komplex transaktion. Det är få gånger som två så stora börsnoterade företag har slagits samman och dessutom genom en fusion, säger Stefan Backman.

Som om svårigheterna inte var nog gjorde känsligheten i transaktionen att det var få personer som kunde arbeta med den.

– Det var ju en börspåverkande process. Vi höll det till en relativt begränsad krets, det var väl ett tiotal personer som hanterade frågorna, säger han.

Det var inte bara de konkurrensrättsliga utmaningarna som fick juristerna på de två bolagen att jobba hårt. Aktiebolagslagen var inte omedelbart anpassad för den här typen av fusioner mellan två börsnoterade företag, så det blev till att ta regelbundna kontakter med Bolagsverket.

– Jag tror faktiskt att vi har brutit lite ny mark för hur man kan hantera en fusion effektivt rent bolagsrättsligt, säger Stefan Backman.

Det som också gjorde den här fusionen lite extra speciell var att Comhem hade en mängd amerikanska ägare. Därför fick Tele2 registrera ett prospekt i USA – och tvingades för att kunna göra det – genomgå en revision enligt amerikansk standard.

– Det är något helt annat än en europeisk revision. Jag tror att vi hade underskattat omfattningen där.

I revisionsprocessen lärde sig Tele2 mycket. Något som det nya, större företaget, kommer att ha nytta av i framtiden.

– Det bygger mycket på att du har många rutiner och processer på plats. Och nu när vi har byggt upp dem kommer vi att ha stor användning av dem framöver.

Läs mer om de nominerade i Årets bolagsjurist här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group