En svenska i New York
I vår börjar Marta Karlqvist som vd på pr-byrån Bite Communication i New York. Nyligen var hon där och träffade sina nya medarbetare.
– Jag satt kvar på kontoret till klockan 19, och ingen vågade gå hem före mig. Jo, en kvinna gick faktiskt lite tidigare, men hon ursäktade sig först väldigt mycket.
Precis som på kontoret i Stockholm, där hon varit vd i två år, kommer Marta Karlqvist att installera sig ute i kontorslandskapet, mitt bland medarbetarna. Inte i ett eget rum, som den förre vd:n i New York. Pr-byrån i New York har bara 15 anställda, men det finns personer som knappt pratat med den förre chefen. Så vill inte Marta Karlqvist ha det.
Det ledarskap som hon utövat i Sverige, och som hon menar bidragit till att omsättningen mer än fördubblats under hennes två år som vd, vill hon ta med sig till USA: Täta medarbetarsamtal för att höra hur de anställda trivs och om arbetsbördan är lagom, kontinuerlig information till alla om verksamhetsmålen och vad som är på gång på bolaget, och en så platt organisation som möjligt.
– I Stockholm rapporterar alla direkt till mig. I USA kommer jag bara att ha fyra personer som rapporterar till mig, och det är ett par lager ner till pr-assistenterna.
– Jag ska försöka ha mina 30-minutersmöten med personalen även i New York men jag får passa mig så att jag inte trampar folk på tårna. Där är man ju van vid en hierarkisk arbetsstruktur.
På Bite i Stockholm, som tidigare hade kunder enbart inom it och telekom, har det varit viktigt att bredda kundbasen till fler branscher. Först då kunde byrån öka antalet uppdrag. I ett litet land som Sverige kan Bite, som har 3 som kund, inte gärna sälja in sig hos Telia eller någon annan konkurrent. Exakt vilka strategiska beslut som kommer att fungera i New York vet inte Marta Karlqvist ännu, men hon vill till att börja med införa ett nytt sätt att rekrytera personal. I stället för att enbart rekrytera från den egna branschen vill hon anställa till exempel jurister, journalister och finansfolk.
Det är ovanligt att en svensk vd på ett litet bolag har en personlig assistent. I USA är det självklart att Marta Karlqvist ska ha en medhjälpare som lyder minsta vink.
– Jag fick hennes visitkort vid mitt senaste besök och uppmaningen att ringa när som helst. Vad ska hon göra? Springa och hämta kaffe? Som svensk känns det nästan lite obehagligt.
En svensk chef i New York – det är många som tycker att det är en underlig kombination, enligt Marta Karlqvist.
– Jag blev intervjuad av branschtidningen PR Week, där verkade de tycka att det är jättekonstigt. Men när jag fick erbjudandet om jobbet sa jag till koncernchefen Clive Armitage: Bara om jag får göra det på mitt eget sätt.
Bite har tre år i följd utsetts till en av de snabbast växande pr-byråerna av Resumé och Dagens Media. Förra året kom Bite tvåa i Resumés tävling Sveriges bästa byrå. Nu hoppas ledningen att Marta Karlqvist ska få fart på byrån i New York också.
– De har sagt: Kom och säg hur vi ska göra. Väx byrån och sätt Bite i New York på pr-kartan.
Marta Karlqvist säger att hon hoppas på att folk ska bli positivt förvånade över hennes sätt att leda verksamheten.
– Jag tror att det är en fördel att vara svensk chef. Jag vill implementera det som har fungerat i Stockholm.
Hon tror att det är en utmaning att vara kvinnlig chef i USA.
– Det är mer jämlikt i Sverige. Det kommer nog att vara uteslutande män i affärssammanhang i New York. Jag blir inte förvånad om det första jag måste göra är att sätta mig i respekt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.