”En strukturell vinnare”

Cecilia Persson förvaltar Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige. För Affärsvärlden berättar hon om vilka bolag som vinner på hållbarhetstrenden.

Fonden startades för tre år sedan, vad har hänt sedan dess?

– Fonden har finkalibrerats, men den övergripande inriktningen är densamma. Anita Lindberg och jag, som varit med från början, försöker vända på hållbarhetsperspektiven. Företagets affärsmodell står i centrum snarare än hållbarhetsarbetet, som vi anser är en hygienfaktor i svenska bolag och inte så differentierande. Vi tror att hållbara drivkrafter i affären leder till högre avkastning på sikt. FN har satt 17 globala mål för en hållbar utveckling. Utifrån de målen har vi valt ut investeringsbara teman på den svenska aktiemarknaden, bland annat förnybar energi och resurseffektivitet, hälsa och säkerhet, hållbar konsumtion och hållbara städer. Utgångspunkten innebär stor spridning av bolag, men de kännetecknas av en affärsdriven hållbarhetsstrategi.

Bland fondens innehav finns industribolag som Bulten, Electrolux och Billerud Korsnäs – hur har ni resonerat där?

– Bulten utvecklar fästelement till fordonsindustrin så att de blir starkare och lättare, vilket är särskilt viktigt för elbilstillverkarna, där låg fordonsvikt är A och O. Electrolux ökar försäljningen inom sin så kallade green range globalt och fortsätter produktutveckla för hållbarare hushåll. En central del för Billerud Korsnäs är skiftet från fossilbaserad plast till förnybara förpackningsmaterial med hög prestanda.

Ett annat innehav är bussbolaget Nobina. Vad lockar där?

– Nobina tillhör kategorin strukturella vinnare. Vi kommer att åka mer kollektivt. En buss i kollektivtrafiken kan motsvara 97 personbilar. Men det hand­lar inte bara om att Nobina kör bussar. De försöker också effektivisera hela busskartan och jobbar för att folk ska ställa bilen. Den systemkompetensen är minst lika viktig som att bussflottan går på el eller biobränslen. Här kan de verkligen konkurrera i upphandlingar, och i kommuner runt om i Norden tar de över hela busstrafiken.

Vid uppdelningen av Atlas Copco tog ni inte in Epiroc, varför?

– Det var framför allt nuvarande Atlas Copco-delen vi var intresserade av, med en innovationsdriven utveckling av produkter som har en bred tillämpning. Affärsidén är att öka kundernas produktivitet, bland annat genom minskad resursförbrukning och bättre ergonomi och säkerhet. Målet är till exempel att deras kompressorer ska minska elförbrukningen med 50 procent i kundens processer.

Hur ser ni på konjunkturen nu?

– Konjunkturen går upp och gå ner, men vi tror att vissa bolag kommer att klara sig väl eller mycket väl på lång sikt. Det handlar om bolag som leder klimatomställningen eller som kan effektivisera hälsovården i takt med en åldrande befolkning. Nya som gamla bolag ställer om. Ett exempel är Garo, som gått från att installera gatljus till elbilsmarknaden och laddstationer. I Norge har många laddat sina elbilar hemma, vilket har lett till en hel del bränder. Nu har Garo utvecklat laddstationer för hemmabruk, för radhus och andra allmänna platser.

Cecilia Persson

Förvaltar: Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige.

Avkastning: 12 månader: – 1,67 procent. Sedan start/tre år: 45,75 procent.

Förvaltat kapital: 42,4 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF