”En stark dollar är bra för Amerika”
För att pejla stämningsläget i USA har Affärsvärlden haft ett samtal med Lars Mathlein, minister för ekonomi- och finansfrågor på svenska ambassaden i Washington. Han pekar på den solida tilltron till det amerikanska näringslivets konkurrenskraft och det närmast gudalika förtroendet för Federal Reservechefen Alan Greenspans förmåga att kryssa mellan oroshärdarna.
Är det någon i USA som pratar om ekonomi för närvarande?
“Nästan ingen. Det mesta handlar som du förstår om presidentvalet och rösträkningen.”
Men om vi nu ändå ska försöka koncentrera oss på den amerikanska ekonomin. Oroar sig den genomsnittlige amerikanen för en kommande konjunkturavmattning?
“Den främsta oron är för hur oljepriset ska utvecklas och vad det ska få för konsekvenser för övrig ekonomi. Konsumenternas köpförtroende är än så länge orubbat, vilket syns i flertalet undersökningar.”
Har den svaga börsutvecklingen fått några konsekvenser på stämningsläget?
“Egentligen inte, då det här var en väntad utveckling. Det har gått så bra under senare år att man börjat räkna med att en motgång måste komma. Att den dessutom kommit gradvis och så att säga inom rätt branscher, främst upphaussade IT-branscher, har också gjort att det inte blivit så turbulent.”
Hur ser sysselsättningsläget ut i dag?
“Det rör sig i huvudsak om att vissa branscher länge haft problem att få tag på personal. Politikerna har försökt påverka detta genom att bevilja fler arbetstillstånd för speciellt attraktiva personalkategorier. Många av de inflyttade kommer från Pakistan och Indien.”
Har den strama arbetsmarknaden haft effekt på löneutvecklingen?
“Än så länge har stigande löner matchats av en hög produktivitetsutveckling. Dessutom är många förvånade över att lönerna inte ökat snabbare. Den främsta förklaringen sägs vara att det fortfarande finns en rädsla att förlora jobbet. Man minns fortfarande utvecklingen på 1980-talet.”
Och den stigande inflationen?
“Fed har uppmärksammat detta och tydligt markerat att man inte har blåst faran över. Fed har så starkt förtroende här, att de i stort sett bedöms kunna stabilisera all turbulens. Att man lyckats överbrygga Asienkrisen, Rysslandskrisen och Mexikokrisen gör också att man har i stort sett alla bakom sig.”
Bryr sig någon om bytesbalansunderskottet?
“Det är inte speciellt mycket diskussion kring detta. Man tror på det amerikanska näringslivets grundläggande styrka och tror att det ska lösa sig på medellång sikt. Faktiskt ser man det mer som ett strukturellt problem i andra länders ekonomi, till exempel i Europa. Dessutom är många övertygade om att lösningen ligger i att öppna de internationella marknaderna ytterligare. Bland annat amerikansk tjänsteexport väntas vinna mycket på detta.”
Och det låga sparandet?
“Det som poängteras är att sparandet i offentlig sektor är stort och att det har gjorts betydande kapitalvinster bland hushållen, både realiserade och orealiserade. Dessutom är det en generationsfråga, där de unga amerikanerna är betydligt mer optimistiska om framtiden och därmed anser sig kunna låna.”
Diskuteras det några strukturella frågor?
“Dels diskuteras givetvis det tidigare nämnda bytesbalansunderskottet, men en större fråga är hur USA ska klara av att utbilda arbetskraft i tillräcklig omfattning. Förutom det finns en väldig tro på marknadsekonomin enligt amerikansk modell och till dollarn som världsvaluta. Det ger stort förtroende att i stort sett alla lån är i den egna valutan. Den allmänna synen är att en stark dollar är bra för Amerika.”
Finns det någon oro för att turbulensen kring presidentvalet ska få ekonomiska konsekvenser?
“Nej. För det första kom den här situationen så oväntat så det har ännu varit för tidigt att reagera. Dessutom är skillnaderna mellan de bägge kandidaterna små om man ser till konsekvenserna av deras ekonomiska politik.”
Blir det svårt för presidenten att genomföra sina vallöften?
“Eftersom det blir så jämnt i kongressen så kommer det att ställa stora krav på viljan och förmågan hos både kongressen och presidenten att samarbeta.”
Hur är relationerna mellan Fed och de båda presidentkandidaterna?
“Väldigt bra. Demokraterna i US Treasury (USA:s finansdepartement) har haft ett mycket gott samarbete med Fed. Dessutom är Alan Greenspan en republikan som tillsattes av Ronald Reagan, vilket borgar för att det ska funka även med Bush vid makten.”
Vad är din egen syn på amerikansk ekonomi?
“Det går inte att undvika en relativt ljus bild. Det svåra är att hitta den faktor som skulle skaka om detta. Det enda jag kan komma på är egentligen oljepriset.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.