”En riktigt bra affär”
Sist vi intervjuade dig, i april 2016, var byggsektorn och Ericsson stora innehav relativt index. Är det så fortfarande?
– Byggaktierna avvecklade vi i början av året. Egentligen tror vi fortfarande på byggsektorn eftersom det behöver byggas bostäder och vi har ett extremt lågt ränteläge. Problemet är bara att en del nykomlingar bland bostadsutvecklarna har förstört marknaden för byggaktier genom att köpa på sig dyr tomtmark i framför allt Stockholm och bygga stora lägenheter, som det just nu är svårt att sälja. Det har smittat ner alla byggrelaterade aktier.
– När det gäller Ericsson sålde vi av innehavet förra året. Bolaget platsade helt enkelt inte i portföljen längre enligt vår screeningmodell, som bygger på att hitta bolag med hög vinsttillväxt och hög utdelningstillväxt. På kort sikt är det svårt att se hur någon ska kunna vända Ericsson. Deras kunder – telekomoperatörerna – verkar på en marknad där alla kunder kräver mer för mindre pengar och det är ingen direkt drömsits att vara underleverantör till den branschen.
Vad har ni tagit in portföljen i stället?
– Ett nytt innehav är Volvo. Som alla verkstadsbolag gynnas Volvo av den starkare globala konjunkturen. USA går på högvarv, Europa är på bättringsvägen och det börjar även se lite bättre ut på tillväxtmarknaderna. Vi tror att bolaget i takt med stigande volymer och med de strukturella åtgärder som vidtagits kommer att se en bra vinsttillväxt och ökande marginaler. Dessutom finns det en krydda i en möjlig avknoppning av VCE. Avknoppningar och utdelningar är ju i ropet just nu, man kan till exempel se på Atlas Copco och Autoliv.
Hur stor del av den här utvecklingen kan man tacka Martin Lundstedt för?
– Grunden till Volvos nuvarande framgångar byggdes egentligen av den föregående ledningen, men helt klart har han lyckats ta tillvara på de strukturella åtgärder som inletts när han tillträdde.
Har ni hittat något spännande utanför verkstadssektorn?
– Vi har successivt köpt på oss Intrum. Vi var positiva till Lindorff-affären när den presenterades, men i våras blev det ett litet bakslag i och med att konkurrensmyndigheterna kom med en del invändningar. Men vi tror att Intrum kommer att hitta en hel del synergier i verksamheten och att den nya koncernen har goda möjligheter att växa, inte minst i Tyskland, Italien och Spanien. Jag tror att om ett år kommer innehavet att ha visat sig vara en riktigt bra affär.
Ni verkar vara en av få aktörer som tror på H&M, det är ett hyfsat stor innehav i portföljen.
– Vi har lyft H&M från undervikt till neutral. Just nu verkar både analytikerkåren och media ha bestämt sig för att inte gilla H&M, men jag tycker det är ett spännande case. Den stora utmaningen för H&M är givetvis att öka andelen e-handel, den ligger i dag runt 10 procent men borde kunna öka till 50 procent. Det intressanta är om man tittar på Inditex som har högre andel e-handel och fler koncept än H&M och som handlas till ungefär dubbelt så höga multiplar. Det talar för att man borde kunna få se samma utveckling för H&M under de kommande åren. Dessutom har H&M anpassat sina inköp så att de blivit mindre dollarberoende.
Christer Sterndahlen
Förvaltar: Cicero Focus (tillsammans med Peter Magnusson).
Förvaltat kapital: Cirka 950 miljoner kronor.
Utveckling hittills i år: Cirka +7,5 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.