En ny flagga i Expres2ions företrädesemission

Expres2ion Biotech Holding har släppt prospektet för sin företrädesemission på 60 Mkr. Emissionsguiden hissar en flagga.
En ny flagga i Expres2ions företrädesemission - Medtech Biotech lab medicin läkemedel life science
En ny flagga i Expres2ions företrädesemission.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Expres2ions företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 60 Mkr före emissionskostnader om 7,8 Mkr, motsvarande 13% av emissonen. I samband med det hissade vi tre flaggor:

  • Stor rabatt (Initialt)
  • Dåligt garantiupplägg
  • Bristfällig information

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissar vi en ny flagga.

Nyckelpersoners investering

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

Styrelse och ledning i Expres2ions företrädesemission tecknar för mindre belopp som inte motsvarar deras redan låga pro rata-andelar. I övrigt har bolaget inte attraherat varken teckningsåtaganden eller garantier från befintliga ägare. Samtliga garanter, motsvarande 49,5% av emissionen, består av externa investerare.

Bolaget CFO Keith Alexander kommenterar:

“Medgrundaren/styrelseordföranden och VD:n ger betydande bidrag till företrädesemissionen och har en betydande del av sin förmögenhet investerad i ExpreS2ion, vilket återspeglar deras starka tro på företagets framtid och anpassar deras intressen med andra aktieägares. Andra styrelseledamöter och ledning deltar också, även om deras bidrag varierar beroende på deras olika ekonomiska situation och risktolerans.”

Teckningsåtagandena spänner från 5 000-200 000 kr. VD tecknar för 100 Tkr. Det får anses tämligen lågt med hänsyn till ersättningsnivåerna för VD under 2023.

Antalet flaggor i emissionen uppgår därmed till fyra stycken.

Teckningskursen ligger på 1 kr per aktie i emissionen, och börskursen har på sistone fallit ordentligt. Stängningskursen i fredags var 1,15 kr.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.