”En mycket bra investering”

För den läsare som inte vet – vad är ­Östersjöstiftelsen?

– Den startades 1994 vid ombildningen av de gamla löntagarfonderna. Dess uppgift är att stödja forskning och utbildning vid Södertörns högskola inom områden med anknytning till Östersjöregionen och Östeuropa.

Hur har förvaltningen av stiftelsens medel utvecklats under åren?

– Fram till 1999 var förvaltningen utlagd på stan med en traditionell 60/40-fördelning med 60 procent aktier. Från år 2000 togs förvaltningen över av stiftelsen själv och då med en inriktning på 100 procent aktier. Det fungerade bra till att börja med, det här skedde ju efter att it-bubblan spruckit. Men sedan kom Lehman-kraschen och när jag tog över ansvaret i mars 2009 stod det klart att vi behövde en annan inriktning på förvaltningen. I dag består portföljen av en blandning av aktier, småbolag, räntebärande värdepapper samt fastighetsrelaterade tillgångar. Ser man tillbaka historiskt sedan fonden bildades så har den avkastat i genomsnitt 10,1 procent per år.

Om vi börjar med aktiedelen, vilken typ av bolag vill ni ha i portföljen?

– Vi har i likhet med många andra stiftelser ett evigt perspektiv, det ursprungliga ­kapitalet ska förvaltas så att det över tid minst bibehåller sitt reala värde. Med aktier avser vi bolag med ett marknadsvärde över 5 miljarder kronor som över tid uppvisat stabil lönsamhet och som förväntas fortsätta göra detta. Jag vill gärna också ha aktier som ger en bra direktavkastning. Exempel på detta i portföljen är Investor, SEB och Nordea.

Och hur resonerar ni när det gäller småbolag?

– Stiftelsen investerade i drygt 40 små­bolag av utvecklingskaraktär under 2003 till 2008. Den delen av portföljen förvaltas aktivt men det har inte gjorts några nyinvesteringar sedan dess, bara följdinvesteringar i de bolag som ansetts ha fortsatt potential. I dag har vi 17 innehav i denna del av portföljen. Från att ha varit en mycket utmanande del i förvaltningen har vi nu en spännande delportfölj med flera riktigt intressanta bolag.

Jag hittar två innehav på listan där ni är största ägare, Xspray Pharma och Moberg Pharma. Hur ser du på de bolagen?

– Båda fanns med i portföljen när jag tog över ansvaret 2009. När det gäller Xspray valde vi att gå upp i ägande ett par år innan noteringen som skedde i oktober förra året. Det har visat sig vara en mycket bra investering så här långt och jag tror att det finns en god potential framöver för bolagets teknologi­plattform. Moberg har haft en sämre resa på börsen, vilket bland annat ­beror på att det blivit förseningar i de pågående läkemedelsstudierna där man hoppas ta fram ett läkemedel för att bota nagelsvamp. Nu säger bolaget dock att man är i fas med detta igen, och blir studierna lyckade borde det finns goda möjligheter att man har en världs­ledande produkt i portföljen.

I de bolag där ni är största ägare, hur utövar ni den ägarrollen?

– Det gör vi framför allt genom att se till att det finns en bra styrelse i bolaget. Jag har varit med och sett utvecklingen i många bolag av den här typen, så jag vet hur viktigt det är med en bra styrelse och ledning. Ofta består dessa till att börja med av personer som är mer av typen forskare eller tekniker, men så småningom behöver man också få in folk som har förmåga att utveckla den kommersiella ­delen av bolaget.

Den del av portföljen som består av ­räntepapper, hur resonerar ni där?

– Merparten av innehaven är fonder. De direkta investeringarna utgör en mindre del av ränteportföljen, cirka 200 miljoner ­kronor. Där väljer vi att sprida risken genom att investera mindre poster, 10–15 miljoner kronor, i varje emittent. Exempel på innehav är Sagax och Klövern, men vi har också investerat i Bayport, en sydafrikansk bank som jobbar med mikrolån.

Henrik Bonde

Förvaltar: Östersjöstiftelsen.

Förvaltat kapital: Cirka 5,7 miljarder kronor.

Utveckling: +11,2 procent under 2017.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET