En liten förvärvsraket med potential

Hexatronic har rusat fram på börsen. Ett till synes lyckat storförvärv har lyft omsättning och resultat mångfalt. Aktien är fortsatt intressant.

Ibland går det fort. Sommaren 2013 kunde aktier i First North-noterade teknikkoncernen Hexatronic Group köpas för 2 kronor styck. I dag kostar aktien 20 kronor, vilket värderar bolaget till över en halv miljard. Bakom den makalösa utvecklingen ligger ett förvärv som är nästan för bra för att vara sant. Över en natt mer än trefaldigades omsättning, vinst och antal anställda i Hexatronic.

Hösten 2013 förvärvades stora delar av Ericssons telekomkabelverksamhet i Hudiksvall. Våren 2013 hade Ericsson meddelat att de skulle lägga ner den olönsamma verksamheten för att renodla. De flesta av de stora telekomleverantörerna hade tidigare en egen kabelverksamhet som ofta stod för en betydande del av omsättningen. Ericsson var en av de sista stora telekomleverantörerna som genomförde denna typ av avyttring.

Förvärvet, eller snarare överlåtelsen, var lönsam från start med ett positivt kassaflöde. När Hexatronic tog över var personalstyrkan redan anpassad och de viktigaste kostnadsbesparingarna genomförda. Mycket tack vare att Ericsson reserverade hela 500 miljoner kronor för nedläggningen. Dessutom lämnades en räntefri kredit på köpeskillingen, 55 miljoner kronor. Med facit i hand ser det ut att ha blivit en kalasaffär för Hexatronic.

Bolaget övertog 85 anställda inom den befintliga fiber- och sjökabelverksamheten samt ett tjugotal personer inom kopparkabelproduktionen. Vid övertagandet omsatte verksam­heten, som i dag heter HC&I, omkring 350 miljoner kronor, vilket i dag har krympt till 333 miljoner kronor. HC&I konsoliderades fullt ut i Hexatronic from och med 1 december 2013.

I dag omsätter hela Hexatronic-koncernen över 600 miljoner kronor på årsbasis med ett rörelseresultat före avskrivningar kring 75 miljoner kronor. Bolaget bedriver verksamhet inom fem olika helägda bolag där ovan nämnda HC&I utgör cirka 60 procent av koncernens omsättning.

Gemensamt för koncernens olika bolag är att de säljer system och produkter inom området för bredbandskommunikation, i första hand passiva komponenter för fiberoptiska nät. Näst största bolaget är The Blue Shift som utvecklar fiberkommunikationslösningar för stora operatörer, men också för telekomleverantörer. Bolaget står för 17 procent av omsättningen och kännetecknas av stora volymer till ett fåtal kunder och relativt låga marginaler. Omsättning och lönsamhet för respektive bolag i koncernen redovisas för övrigt inte i delårsrapporterna.

Övriga bolag inom koncernen är produktbolagen Memoteknik, Hexatronic Elektronik samt det senaste förvärvet Proximion. Den senare är koncernens verkliga högteknologiska bolag. Proximion omsätter i storleksordningen 35 miljoner kronor med en rörelsemarginal kring 20 procent och konsoliderades för första gången i senaste delårsrapporten.

Med förvärvet av HC&I har stora omsättningsökningar redovisats de senaste fyra kvartalen och rörelsemarginalen före avskrivningar har pendlat mellan 10 och 16 procent, vilket är över koncernens finansiella mål om 10 procent. Bolaget redovisar inte hur stor den organiska tillväxten är, vilket är en brist. Det är inte heller lätt att bedöma hur stor den är i ett förvärvsbaserat bolag som Hexatronic. Eftersom HC&I nu har ingått i räkenskaperna i ett år kommer dock nästa kvartal att hjälpa oss på den punkten.

Det är svårt att sätta en siffra på hur snabbt Hexatronics underliggande marknad växer eftersom bolagen är verksamma på olika delmarknader för fiberutrustning och system. Flera analyshus pekar dock på att den årliga tillväxten de närmaste åren hamnar någonstans i intervallet 8–12 procent. Vd Henrik Larsson-Lyon uppskattar att marknadstillväxten snarare ligger på 10–15 procent.

Drivkrafter är framför allt konsumenternas ständigt stigande behov av mer bredband som därmed tvingar operatörer till ökade investeringar. Mediemarknaden är som bekant i stark förändring och traditionellt tv-tittande övergår nu i snabb takt till förmån för strömmande media via till exempel Netflix och Youtube.

I senaste delårsrapporten kommunicerade exempelvis Telia Sonera att de tänker öka investeringarna för att påskynda utbyggnaden av fiber i Sverige. Fiberutrustningens andel av Telias investerings­- budget stiger stadigt och uppges nu utgöra cirka 70 procent av de totala investeringarna jämfört med 40 procent för bara ett år sedan.

Hexatronic säljer i första hand på den nordiska marknaden, men har även viss representation i övriga Europa samt via partners i övriga världen. Koncernens tillväxtmål är aggressivt med en genomsnittlig tillväxt på 20 procent per år. Med andra ord lär fler förvärv vänta.

Bolaget är noggrant med att förvärv i första hand ska komplettera marknads- eller produktmässigt och inte motiveras med eventuella kostnadssynergier mellan bolagen. Det är dock svårt att rada upp billiga förvärv, likt HC&I. Det är hög risk att ta över en verksamhet och misslyckade förvärv är normalt sett mer regel än undantag. Det är också lätt att glömma anledningen till att Ericsson valde att lägga ner verksamheten i Hudiksvall, nämligen att anläggningen var liten liksom marknadsandelen. Konkurrensen från Asien är dessutom tuff. Hexatronic som bolag är relativt oprövat och huruvida HC&I blir ett lyckat förvärv bör utvärderas först om några år. Kortsiktigt ser det dock mycket bra ut.

Hexatronic har ingen räntebärande skuldsättning, men återstående skuld till Ericsson för HC&I-förvärvet är 43 miljoner kronor, som vi har valt att inkludera i nettoskulden. Som liten leverantör till stora operatörs- och leverantörskunder inom telekom är långa betalningstider legio. Kundfordringarna har därför svällt rejält på balansräkningen och påverkat kassaflödet negativt.

Bruttomarginalen har det senaste året pendlat mellan 40 och 45 procent och vi bedömer att den nivån är rimlig även fram­över. Förvärvet av Proximion har en positiv effekt på bruttomarginalen då bolaget har en bra produktmix med högre marginaler än övriga koncernbolag.

Institutionella ägare lyser med sin frånvaro i bolaget, men bör komma tids nog, kanske när bolaget snart tar steget in på börsens Small Cap-lista inom två år. Intressant är att fastighetsmiljardären Erik Selin klev in i styrelsen vid årsstämman i december. Hans delägarskap i Proximion blev sannolikt nyckeln in.

Aktien bör handlas med en liten rabatt relativt konkurrenterna givet den lite sämre visibiliteten i de enskilda bolagen och den låga likviditeten i aktien. Justerat för skuldsättningen värderas rörelseresultatet till 10 gånger vår prognos för 2015 och 8,7 för 2016. P/e-talet är motsvarande 12 respektive 10. Värderingen är dock lite i underkant av bolagets potential. Kanske är Hexatronic början på ett nytt AQ Group, som är ett framgångsrikt konglomerat av förv��rvade bolag. På nuvarande värdering är Hexatronic värd en chans i en tillväxtportfölj. Riktkurs 25 kronor på ett års sikt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF