En lek med miljarder

Unga svenska entreprenörer är till synes drivna av att ha roligt. Men få människor har stora passioner. Ännu färre lyckas omsätta dem till kommersiell verksamhet.

Sverige må dala i skolans Pisa-undersökningar, men svenskar startar och bygger framgångsrika företag. Spel­bolaget Mojang är sålt till mjukvarujätten Microsoft för hissnande 18 miljarder ­kronor. Därmed har ytterligare ett svenskt succébolag fått en prislapp på sig. Det finns fler exempel. Skype såldes till Micro­soft för 55 miljarder kronor, spel­bolaget King är värderat till 31 miljarder kronor på Nasdaq, Spotify ­värderas enligt uppgifter i medierna till 70 miljarder kronor.

Vad kommer då denna framgång av? Reklamkoncernen McCann bad 4 500 välbärgade individer runt om i världen svara på vilka faktorer som tagit dem dit de kommit i dag. En faktor som mättes var hur viktig ”passion” var för framgångarna. Där stack Sverige ut. Globalt angav 28 procent det som en av faktorerna, i Sverige hela 42 procent. Jämförelsen kan halta, definitionen av ordet passion kan ha olika betydelse i olika länder, men det framstår ändå som tydligt att svenska företagare i större utsträckning än andra drivs av lust. Kanske är det också en förklaring till att tre av fyra av ovan nämnda företag är verksamma i nöjesbranschen.

Det är inte bara i McCanns undersökning som den svenska passionen är het. Den som går in på intresseorganisationen Företagarnas hemsida möts av orden Din nördiga ­passion kan bli din affär. Och en Googlesökning på ”hur skapar man framgång?” är första träffen föreläsaren Jesper Caron, som berättar om hur vi når snabba framsteg, mår bra och har jätteroligt på vägen.

Om detta nu skapar nya Mojangs, Skypes och Spotifys borde det inte finnas mycket att klaga på. Men det finns en annan verklighet. Vid sidan av de svenska framgångssagorna har vi ett stort antal arbetslösa unga. Drygt 230 000 personer mellan 15 och 34 år går utan jobb. Mätmetoderna har ifrågasatts, men oavsett är det en betydligt större andel än i övriga åldersgrupper. Det är också ett faktum att ungdomars psykiska ohälsa ökat under 1990- och 2000-talen. I åldersgruppen 18 till 24 år hade 7 procent av männen och 10 procent av kvinnorna kontakt med psykiatrisk öppen eller sluten vård, eller använde psykofarmaka, enligt en rapport som Socialstyrelsen tog fram förra året. Det är ett växande och allvarligt folkhälsoproblem. Undersökningen visar att ett stort antal av dem som vistats på sjukhus när de är unga behöver sjukhusvård igen inom fem år. Det är svårt att med säkerhet fastställa orsaker, men Socialstyrelsen misstänker att en av huvudförklaringar är att unga inte har jobb.

Hänger det ihop? Ja, det visar på fram- och baksidan av dagens svenska skola. En skola som handlar om lusten att lära snarare än plikten att anstränga sig, ger en falsk bild av vad framtiden har att erbjuda. För de allra flesta handlar ett yrkesliv trots allt om plikt, vilja och ambition, framför allt de första åren. Ganska få människor har stora passioner, ännu färre lyckas omsätta de passionerna till kommersiell verksamhet. Dagens skola skapar förutsättningar för den som har passionerna, men alltför många hamnar utanför.

På många områden finns för få resurser, men jobben saknar attraktionskraft. Därför fyller medieutbildningar med lätthet utbildningsplatserna samtidigt som hantverksbetonade utbildningar har det svårare. Detta trots att all upptänklig statistik visar var jobben finns och inte finns.

Under de senaste åren har Markus ”Notch” Persson försökt att arbeta med mindre projekt, men framgångarna med Minecraft blev för mycket. För honom blev det enda alternativet alltså att sälja Mojang. Så snart affären är genomförd och överlämningen gjord ska han lämna Mojang och gå tillbaka till att göra Ludum Dares (en tävling där ett datorspel ska skapas på två dygn) och små webbexperiment.

All heder åt dem som ligger bakom dessa företag. Ingen ska inbilla sig att det inte ligger hårt jobb och mycket slit bakom framgångarna. Vad det innebär att hålla 10 miljoner hängivna spelare under armarna ska inte heller underskattas. Men de avslutande orden i hans blogg är talande: ”Om jag någonsin råkar göra något som verkar få dragkraft, kommer jag förmodligen överge den omedelbart. Kul ska det vara.”

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.