En lång dags färd mot natt

Finansbranschen har byggt fast sig i en dyr struktur. Nu väntar fas två i sparprogrammen.

I teorin är en stor del av kostnaderna i den finansiella sektorn rörliga. En stor del av utgifterna för personal utgörs av bonus, som är beroende av intjäningen respektive år. Courtage och andra kostnader varierar i hög grad med aktiviteten på finansmarknaden.

Men i realiteten är det inte alls så att mäklarföretag enkelt kan växa och krympa i takt med intäktsutvecklingen. De goda tiderna har varat så länge (nästan ett decennium) att branschen vant sig vid höga utgifter och mer eller mindre permanenta kostnadsstrukturer. Trots ny teknik har gamla procedurer för till exempel trading och administration funnits kvar eftersom det inte har funnits några rationaliseringskrav att tala om.

Det finns alltså mycket fett att ta av. Och, som alla erfarna företagsledare vet, är den första miljonen den som det är lättast att spara in. Att säga upp personal går också lätt i en bransch där den fackliga organisationsgraden är låg.

Pressade resultat

Men trots denna första våg av besparingar blir resultaträkningarna allt mer pressade. Det märks framför allt i finanshuvudstäderna New York och London, där investmentbankerna kan sänka break-even-nivåerna med tiotals miljoner bara genom att säga upp ett fåtal medarbetare.

Även i Sverige har finanssektorn det besvärligt. Det dåliga börsklimatet pressar mäklarfirmorna allt hårdare, särskilt de som är starkt beroende av privatkunderna. Lägre börsvärde och färre genomförda affärer slår hårt mot intäktssidan i denna volymkänsliga bransch. Halvårsrapporterna från de mindre firmorna, som är mest utsatta, har följaktligen inte varit någon munter läsning.

Kylig övervintring

Eftersom det nu börjar stå klart att även kvartal tre blir riktigt dåligt, och någon ljusning inte är i sikte, är det inte särskilt överraskande att det duggat tätt med besked om ytterligare åtgärder på sistone. Så drar Hagströmer & Qviberg ned sina kostnader med ytterligare minst 20 procent. Det ska ske genom att personalstyrkan bantas med 15 procent och något så originellt som en lönesänkning. Fenomenet har inte setts på tio år så det handlar om övervintring.

Även konkurrenten Nordiska Holding, som konsoliderar Matteus från halvårsskiftet, ser behov av ytterligare kostnadsreduktioner. Halvårsrapporterna från Nordiska och Matteus var mycket svaga med redovisade förluster på 46 respektive 65 miljoner kronor. Nordiskas VD Lage Jonason talar om en dramatisk minskning av intäkterna.

Ett steg mot stordrift

För Nordiska är syftet med Matteusaffären att öka volymen och vinna skalfördelar. Köpet av Matteus är ett steg på vägen, men med tanke på den volatila resultatutvecklingen är det tvivelaktigt om det räcker med köpet av Matteus för att säkra lönsamheten.

Visserligen har ambitionerna ökat när det gäller att sänka kostnaderna efter samgåendet och visserligen aviseras ytterligare kostnadsbesparingar under hösten, men det är ändå otillräckligt. Jonason sticker inte under stol med att det också krävs större intäkter. Problemet är hur verksamheten ska kunna tjäna mer pengar i nuvarande marknadsläge.

Återstår nya strukturaffärer. Den nuvarande administrativa plattformen i Nordiska kan svälja ännu större volymer, enligt ledningen.

Räkna alltså med nya affärer. Mellanklasssegmentet, med Hagströmer & Qviberg, Aragon, Invik-kontrollerade Fischer Partner och Erik Penser Fondkommission, står närmast på tur för nya strukturer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.